Με έξωση από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται, καθώς δεν έχουν πληρώσει τα μισθώματα, κινδυνεύουν ελληνικά σχολεία στη Γερμανία. Επίσης, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και τηλεφώνου, ενώ οι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πρόκειται για κατάσταση με πολυεπίπεδες επιπτώσεις για την Ελλάδα, οι οποίες επισημαίνονται από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Γερμανία προς το υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας συγκυρίας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Παράλληλα, η ελληνική ομογένεια είναι αγανακτισμένη και έστειλε για το θέμα επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Ειδικότερα, σε έγγραφό του προς το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ο συντονιστής εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο διαμαρτύρεται, παρουσιάζοντας τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων στη χώρα. Ενδεικτικά:

– Το Λύκειο Φρανκφούρτης αναφέρει: «Από μέρα σε μέρα αναμένεται να φτάσει έγγραφο εξώσεως από το κτίριο, ενώ βρισκόμαστε στη μέση των εξετάσεων. Δεν γνωρίζω μέχρι πότε ακόμη θα έχουμε τα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του σχολείου, όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και Ιντερνετ, αφού οι λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι».

– Το Λύκειο Μονάχου λέει: «Διάφοροι λογαριασμοί πληρώνονται άμεσα από την τράπεζα με πάγια εντολή και σε περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός δεν έχει χρήματα σίγουρα θα πληρώσουμε πρόστιμο. Μπορεί, όμως, να κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο και σε περίοδο εξετάσεων».

Επίσης, το προξενείο αναφέρει ότι «ο ιδιοκτήτης του Λυκείου του Μονάχου ζήτησε στις 5 Ιουνίου τις εγγυήσεις της τράπεζας ως Β΄ εγγυητή και έδωσε λίγο χρόνο ακόμη για την πληρωμή των τεσσάρων ενοικίων που του χρωστάμε, κατόπιν προσωπικής παράκλησης. Εάν προχωρήσει τελικά στην απαίτησή του, αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για όλους τους λογαριασμούς του γενικού προξενείου Μονάχου και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας στην πιο κρίσιμη στιγμή. Είναι βέβαιο ότι τα βαυαρικά ΜΜΕ θα εκμεταλλευθούν το θέμα με τον χειρότερο, σε βάρος της χώρας μας, τρόπο».

Βέβαια, στις 10 Ιουνίου το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε το προξενείο για το ύψος της επιχορήγησης για το 2015, αλλά χρήματα δεν εκταμιεύθηκαν ακόμη. Από την άλλη, το προξενείο αναφέρει ότι οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν, δεν επαρκούν. «Εξάλλου οι πιστώσεις αυτές δεν αφορούν τα καθυστερημένα επιμίσθια των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης», προσθέτει και υπενθυμίζει: «Σας εφιστούμε την προσοχή στο ότι εδώ είναι Γερμανία και οι ιδιοκτήτες των διδακτηρίων των λυκείων μας, όπως και όλες οι εταιρείες, τράπεζες κ.λπ. που συνεργαζόμαστε, δεν ενδιαφέρονται εάν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη χρηματοδότησή μας είναι προς διεκπεραίωση. Θέλουν τα οφειλόμενα τις πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα».

Πηγή: Η Καθημερινή