Που κερδίζουν και που χάνουν οι υποψήφιοι-Περισσότερες οι απαιτήσεις από την Κλίντον
Μάχη στήθος με στήθος Κλίντον-Τραμπ δείχνει το Bloomberg

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων “έσβησε” το προβάδισμα που είχε τον Αύγουστο η Κλίντον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, πριν το κρίσιμο πρώτο debate. Πού κερδίζουν “πόντους” οι υποψήφιοι. Η… υγεία των υποψηφίων και το… πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα.

Ισοψηφία Ντόναλντ Τραμπ-Χίλαρι Κλίντον δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg ενόψει του αποψινού ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο καθένας από τους δύο συγκεντρώνει 46% της προτίμησης, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υποψήφιοι τρίτων κομμάτων, τότε ο Τραμπ παίρνει προβάδισμα με 43% έναντι του 41% της Κλίντον.

Το κοινό δείχνει να έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από την Κλίντον στο σημερινό τηλεοπτικό υπερθέαμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα «πιάσει» τηλεθέαση όμοια με αυτήν του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Super Bowl). Περίπου το ήμισυ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ήτοι το 49%, δήλωσε πως περιμένουν η πρώην υπουργός Εξωτερικών να τα πάει καλύτερα στην τηλεμαχία, ενώ το 39% εκτιμά πως καλύτερα θα τα πάει ο Τραμπ.

Σύμφωνα με την Ann Selzer, η οποία επέβλεψε τη δημοσκόπηση, υπάρχουν ενδείξεις πως τα περιθώρια της Κλίντον στις γυναίκες και στους νέους ψηφοφόρους έχουν μειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, γεγονός που εξηγεί και την άνοδο του Τραμπ.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο η Κλίντον είχε προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Τραμπ, χωρίς να υπολογίζονται οι υποψήφιοι τρίτων κομμάτων, ενώ συνυπολογίζοντας τους υποψηφίους Gary Johnson και Jill Stein, το προβάδισμά της διαμορφωνόταν στις 4 μονάδες. Τον Ιούνιο το προβάδισμα αυτό ανερχόταν στις 12 μονάδες.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε προβάδισμα 26 μονάδων μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων τον Ιούνιο, ενώ τώρα 13 μονάδες, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών το προβάδισμά της υποχωρεί από τις 29 μονάδες του Αυγούστου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι πιθανοί ψηφοφόροι βλέπουν με σκεπτικισμό και τους δύο υποψήφιους, σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία τους και την προθυμία τους να πουν στο κοινό ό,τι θέλει να γνωρίζει προκειμένου να αποφασίσει. Περισσότεροι από επτά στους δέκα βαθμολογούν την αξιοπιστία της Κλίντον ως «μέτρια» ή «χαμηλή», ενώ το ίδιο λένε για τον Τραμπ οι έξι στους δέκα.

Περίπου τα δύο τρίτα των πιθανών ψηφοφόρων, ή το 69%, δηλώνουν πως ο Τραμπ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου του.

Ο Τραμπ παίρνει καλύτερη «βαθμολογία» στο θέμα της υγείας του, ωστόσο το ήμισυ των πιθανών ψηφοφόρων λένε πως δεν τους ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι η Κλίντον δεν μίλησε αμέσως δημοσίως για την πνευμονία της.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μετά την πρόσφατη παραδοχή από τον Τραμπ -για πρώτη φορά- ότι ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τα τρία τέταρτα των πιθανών ψηφοφόρων λένε τώρα πως ο Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ το 11% λέει πως δεν γεννήθηκε εκεί και το 14% πως δεν είναι σίγουρο. Μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ, το 22% λέει πως δεν θεωρεί πως ο Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα να αναλάβει την προεδρία, ενώ άλλο ένα 22% δηλώνει πως δεν είναι σίγουρο.

Την Κλίντον στηρίζουν περισσότερο οι γυναίκες που ζουν σε προάστια (55% έναντι 38% για τον Τραμπ) και οι μη λευκοί (67% έναντι 23%), ενώ οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι τη στηρίζουν με 45% έναντι του 40% για τον Τραμπ.

Αντιθέτως, ο Τραμπ έχει το προβάδισμα στους λευκούς (55% έναντι 38% της Κλίντον), στους Προτεστάντες(54% έναντι 39%), στα άτομα χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου (50% έναντι 42%) και στους πιθανούς ψηφοφόρους στο Νότο (54% έναντι 38%).

Οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κάπως πιο ενθουσιώδεις για τον υποψήφιό τους, με το 65% να δηλώνει πως είναι μετρίως ή πολύ ενθουσιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κλίντον είναι 61%. Στην περίπτωση της Κλίντον, διαφαίνεται ένα χάσμα γενεών στο θέμα αυτό, με το 52% των ατόμων κάτω των 35 ετών να δηλώνει μετρίως ή πολύ ενθουσιασμένο από την υποψήφια, έναντι των τριών τετάρτων στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg, μεταξύ των πέντε πιθανών ανησυχιών των ψηφοφόρων για την Κλίντον, περιλαμβανομένης και της καθυστέρησης γνωστοποίησης της πνευμονίας, αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες «μονάδες» είναι η χρήση του ιδιωτικού της email όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών (57%). Για τον Τραμπ, τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν το φιλανθρωπικό του ίδρυμα και το πρόγραμμα real estate Trump University (46%).

Ως προς το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αν τελικά αγγίξει τα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους ψηφοφόρους, τότε δύο είναι τα ζητήματα που ξεχωρίζουν. Για το 35% των Ρεπουμπλικάνων είναι η τρομοκρατία, ενώ για τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους είναι η πτώση του πραγματικού εισοδήματος ή η απασχόληση και η οικονομία.

Πηγή