Φόβους για νέα χτυπήματα εκφράζουν οι Αρχές

«Τρομο-πακέτα» πέρασαν «αόρατα» από τους ελέγχους αεροπορικών φορτίων και ταξίδεψαν μέσα σε γεμάτα κόσμο αεροπλάνα που έφυγαν από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενδεχομένως και άλλες χώρες, καθώς οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η αποκάλυψη «παγιδευμένων δεμάτων» δεν αποκλείεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» εκτιμάται ότι επιχειρεί μια επανάληψη του 2010, όταν είχε στείλει μαζικά «τρομο-δέματα». Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ύπαρξη και άλλων κινητών βομβών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ως αποστολείς θα εμφανίζονται Ελληνες πολιτικοί και ότι στόχοι θα είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή κάποιου άλλου θεσμού). Οπως συνέβη το 2010 έτσι και τώρα, τα «τρομο-πακέτα», σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να αποκαλύπτονται ένα ένα, καθώς δεν φτάνουν στον παραλήπτη ταυτόχρονα.

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» κατάφεραν για ακόμα μία φορά να αποδομήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να εκθέσουν τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ακτινοσκοπικές συσκευές X-RAY και οι συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών των ΕΛΤΑ, τις οποίες διαχειρίζεται εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρία ασφαλείας, δεν εντόπισαν τα παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν από Ελληνες τρομοκράτες στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με παραλήπτη τον Πόουλ Τόμσεν.

Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε κίνδυνο υπάλληλοι των αεροδρομίων, επιβάτες των αεροπλάνων, υπάλληλοι ταχυδρομικών εταιριών και άλλοι πολίτες. Χθες αποκαλύφθηκε ότι οι τρομοκράτες εμφάνιζαν ως αποστολέα του παγιδευμένου φακέλου με στόχο τον Πόουλ Τόμσεν τον εκπρόσωπο Τύπου και πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, με διεύθυνση αποστολής το παλιό πολιτικό του γραφείο στην οδό Ακαδημίας.

Τα διάτρητα μέτρα ασφαλείας έχουν προκαλέσει την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε ενημερωθεί ότι οι τρομοκράτες εμφάνιζαν ως αποστολέα του τρομο-δέματος στον Σόιμπλε τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε ανακοίνωσή τους πέταξαν το μπαλάκι στην ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τους ελέγχους των αεροπορικών φορτίων, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος.

«Ο εξοπλισμός ελέγχων είναι γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από εξειδικευμένο προσωπικό πιστοποιημένης εταιρίας στο αεροδρόμιο, όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν από τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη. Διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς εταιρίας», αναφέρει ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, ο παγιδευμένος φάκελος που εστάλη στον Πόουλ Τόμσεν τοποθετήθηκε σε «ταχυδρομικό πρακτορείο» (κιβώτιο απόθεσης δεμάτων) στο κέντρο της Αθήνας, από εκεί μεταφέρθηκε σε κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και από εκεί κατέληξε στα Σπάτα, όπου γίνεται ο έλεγχος πριν από την επιβίβαση των δεμάτων στο αεροπλάνο.

Ο φάκελος περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελείτο από 31 γραμμάρια πυρίτιδας (όμοια με αυτή που περιέχουν τα βεγγαλικά), καλώδιο και μανταλάκι που λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης για όποιον ανοίξει το φάκελο.

Ιδιος ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός στο δέμα που είχε σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με παραλήπτη τον Σόιμπλε. Χθες, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Γκίντερ Κρινγκς ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές τη σύλληψη των δραστών. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε και επίσημα η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που αναμένεται να γίνει και στην περίπτωση του τρομο-πακέτου στον Τόμσεν. Στο Παρίσι ο φάκελος εντοπίστηκε χθες το πρωί από διοικητική υπάλληλο του ΔΝΤ που επιχείρησε να τον ανοίξει και τραυματίστηκε σοβαρά.