Πολλές ομάδες πραγματοποίησαν μια διαδήλωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Προέδρου Rodrigo Duterte την περασμένη εβδομάδα στο νότο της χώρας για να εξουδετερώσουν τη βία από τους μαχητές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 200 άτομα προχώρησαν από το κινηματογραφικό κέντρο της Μανίλα στο συγκρότημα της Γερουσίας στην πόλη Pasay στο μετρό της Μανίλα, μεταφέροντας χειροποίητες πινακίδες και πινακίδες, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Ο Akbayan Partylist, μια σοσιαλιστική-δημοκρατική οργάνωση που εντάχθηκε στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος είναι μια «δυσανάλογη» και «ακραία» απάντηση από την κυβέρνηση προς την εμπνευσμένη από το IS μάχιμη ομάδα, η οποία κατείχε αρκετές περιοχές στην επικρατούσα μουσουλμανική πόλη Marawi Στο Μιντανάο.

«Αντί να τερματίσει την τρομοκρατία και να προωθήσει την ειρήνη, μια τέτοια ακραία αντίδραση στην ομάδα Maute απειλεί να κλιμακώσει περαιτέρω τη βία στην περιοχή», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση.

Εκπρόσωποι των ομάδων εργασίας που προσχώρησαν στη συγκέντρωση εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και το στρατό, καθώς και τη δυνατότητα του προέδρου να επεκτείνει την κάλυψη του στρατιωτικού νόμου σε εθνική κλίμακα.

«Την εμπειρία που είχαμε τότε στην προηγούμενη στρατιωτική νομοθεσία κατά τη διάρκεια του Προέδρου (Ferdinand) Marcos, υπήρξαν πολλές γυναίκες που ήταν θύματα κακοποίησης», δήλωσε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Ver Estorosas, περιφερειακός εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Αυτός ο στρατιωτικός νόμος δεν θα φέρει κανένα καλό στους ανθρώπους των Φιλιππίνων», πρόσθεσε.

«Είναι τρομακτικό και πριτσίνισμα ότι το επόμενο κεφάλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει χιονόμπαλα σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος», δήλωσε ο Ιούνιος Σάντος, συντονιστής της εκστρατείας του Κέντρου Ενωμένων και Προοδευτικών Εργατών, σε ομιλία του στο ράλι.

«Υπήρχαν τρομακτικά πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τρομακτικά πολλές συλλήψεις και βασανιστήρια ανθρώπων, ειδικά σε ακτιβιστές», πρόσθεσε ο Σάντος.

Οι ηγέτες από οργανώσεις νεολαίας επέκριναν επίσης τη φήμη της διοίκησης Duterte για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την ικανότητά της να κρατάει υπ ‘όψιν τους υπαλλήλους της όταν πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας.

«Αυτός ο στρατιωτικός νόμος θα καλέσει την κατάχρηση εξουσίας. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτής της διοίκησης να ασκεί δίωξη αξιωματούχων», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News ο J.C. Tejano, π πρόεδρος της νεολαίας του Akbayan Partylist.

Ο Duterte κήρυξε μια περίοδο 60 ημερών στρατιωτικού νόμου στην ομάδα των νησιών Μιντανάο την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα ενώ ήταν σε ταξίδι στο εξωτερικό μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστών μαχητών.

Ο αριθμός των νεκρών από την Τρίτη πλησιάζει τα 100, συμπεριλαμβανομένων 61 μαχητών, 19 πολιτών, 15 στρατιωτικών και τριών αστυνομικών.

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί στην πόλη Marawi και στις γειτονικές περιοχές λόγω των έντονων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της ομάδας Maute/ISIS.

ΠΗΓΗ