Ύστερα από την επίθεση στο Port Authority

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης, απαίτησε από το Κογκρέσο να μεταρρυθμίσει το «υπερβολικά επιεικές» σύστημα μετανάστευσης στις ΗΠΑ, το οποίο, όπως είπε, «επιτρέπει σε πάρα πολλούς επικίνδυνους ανθρώπους» να εισέρχονται στη χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι ο ύποπτος για την επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών πολιτών, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ χάρη στη νομοθεσία που επιτρέπει οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων και μεταναστών, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «αλυσιδωτή μετανάστευση» και υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική «ασύμβατη με την εθνική ασφάλεια» της χώρας.

Ο όρος «αλυσιδωτή μετανάστευση», τον οποίο καθιέρωσαν συντηρητικοί πολέμιοι της μετανάστευσης, αφορά ανθρώπους που εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου για να μπουν στις ΗΠΑ διότι κάποιος στενός συγγενής τους (αδελφός, αδελφή, γονιός, παιδί…) έχει ήδη λάβει άδεια νόμιμης παραμονής.

«Η απόπειρα δολοφονικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη – η δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη μέσα σε δύο μήνες – υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι είναι ανάγκη επειγόντως το Κογκρέσο να προωθήσει διά νόμου μια μεταρρύθμιση (του συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης) για να προστατεύσει τους Αμερικανούς», τόνισε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε το αντιμεταναστευτικό  διάταγμά του, το οποίο απαγορεύει μόνιμα την έλευση στη χώρα των υπηκόων επτά χωρών (Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σομαλία, Βόρεια Κορέα, Τσαντ), και αξίωσε από «το Κογκρέσο να τερματίσει την αλυσιδωτή μετανάστευση».