Τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Τι πιστεύουν οι Ελληνοκύπριοι για την Τουρκία, τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για επίλυση εντός του 2016

 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή», το 70% θεωρούν πως ευθύνεται η Τουρκία για το διαπραγματευτικό ναυάγιο στο Μοντ Πελεράντ για τη λύση του Κυπριακού, ενώ ποσοστό 23% αποδίδουν το φταίξιμο στην τ/κ πλευρά.

Το 93% των πολιτών πιστεύουν, επίσης, ότι η επιρροή της Τουρκίας στις συνομιλίες ήταν αρνητική. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα που αποκόμισαν για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως η στάση της δεν επηρέασε καθόλου τις συνομιλίες και 38% πιστεύουν ότι τις επηρέασε με θετικό τρόπο. Οι πολίτες εκτιμούν ότι απομακρυνθήκαμε, πλέον, από τον στόχο της λύσης εντός του 2016, ενώ η εντύπωση που διαμόρφωσαν τρεις στους πέντε είναι πως η υπό διαπραγμάτευση λύση θα είναι χειρότερη από το σχέδιο Ανάν.

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζουν, πάντως, στην πλειοψηφία τους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς αυξήθηκε η εμπιστοσύνη ως προς τους χειρισμούς του στο Κυπριακό μετά το Μον Πελεράν ΙΙ.
Σχεδόν οι μισοί πολίτες (47%) πιστεύουν ότι η στάση της Ελλάδας δεν επηρέασε καθόλου την εξέλιξη των συνομιλιών στην Ελβετία. Από εκείνους που εκτιμούν ότι επηρέασε την έκβασή τους, το 38% θεωρούν ότι το έκανε με θετικό τρόπο, ενώ μόλις 15% πιστεύουν ότι επηρέασε αρνητικά.

 

1

Εντελώς διαφορετική είναι η άποψη των πολιτών σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στην αποτυχία του Μον Πελεράν, καθώς το 93% θεωρούν ότι επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη των συνομιλιών. Ποσοστό 2% πιστεύουν ότι επηρέασε θετικά και μόνο 5% εκτιμούν ότι δεν επηρέασε καθόλου.

 

2

Τα τρία τέταρτα των πολιτών θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ορθή στάση στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Λανθασμένη κρίνουν τη στάση του το 13%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν τοποθετούνται σε αυτήν την ερώτηση. Ποσοστό 38% αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στις προσδοκίες που είχαν για τη λύση του Κυπριακού και τέσσερις στους δέκα δηλώνουν μάλλον θετικά σε αυτή την ερώτηση. Μάλλον αρνητική ήταν η ανταπόκρισή του στις προσδοκίες του 14% και αρνητική για το 8%.

 

3

Το 86% των πολιτών θεωρούν πως δεν είναι πλέον εφικτός ο στόχος που είχε τεθεί για λύση εντός του 2016, σε αντίθεση με το 14% που πιστεύουν πως παραμένει εφικτός. Επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, θέση με την οποία διαφωνούν το 29%.

 

4

 

5