Oι προσωπικές μας ευθύνες στην επιλογή άβουλων ηγεσιών
Ανοικτή επιστολή προς τους συνεπαρχιώτες μου Κερυνειώτες.
Toυ Ανδρέα Τ. Λουκά

Προ ημερών, καθόμουν στο καφενείο ορεινού χωριού της Λευκωσίας στο οποίο ζω εδώ και χρόνια, οπόταν σε μια στιγμή μπήκαν στο καφενείο μια παρέα ηλικιωμένων, οι οποίοι αυτοσυστήθηκαν σαν Κερυνειώτες, από το Τριμίθι. Κάποιος με τον οποίο καθόμουν μαζί, προσπάθησε να ρυμουλκήσει τους εν λόγω Τριμιθιώτες σε κουβέντα για το Κυπριακό και για το ξεπούλημα της Κερύνειας από τον Αναστασιάδη, και η υποτονική αντίδραση των «Κερυνειωτών» ήταν «μα τι μπορούμε εμείς να κάνουμε;». Οπότε εγώ γυρίζοντας στον συνδαιτυμόνα μου, ο οποίος βέβαια με γνωρίζει από χρόνια και ξέρει πως είμαι Κερυνειώτης, του είπα: Με τους Κερυνειώτες μην ασχολείσαι! Χαμένα κορμιά είμαστε όλοι! Αυτοί όλοι έχουν την εντύπωση πως ξεπουλώντας την Κερύνεια θα πατικωθούν στο χρήμα! Γι’ αυτό και κάθονται απαθείς και καμαρώνουν όλες τις ηγεσίες να ξεπουλούν την Κερύνεια χωρίς να κουνούν ούτε το βλέφαρό τους!
Μάαααλιστα! Δεν μπορούν, λέει, να κάνουν τίποτα! Όμως να ψηφίζουν βουλευτές σαν τον Μάριο Μαυρίδη και την Ελένη Μαύρου, μπορούσαν! Να ψηφίζουν ένα αόρατο μητροπολίτη, μπορούσαν! Να ψηφίζουν τον Αναστασιάδη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορούσαν. Να ψηφίζουν ΑΚΕΛικούς και Συναγερμικούς για κοινοτάρχες και δημάρχους, μπορούν!
Και ούτε τους καίγεται καρφάκι που η Ελένη Μαύρου περιφέρεται, εκτελώντας οδηγίες του κόμματος της, του ΑΚΕΛ, από κανάλι σε κανάλι και να ωρύεται υπέρ του ξεπουλήματος της Κερύνειας στα πλαίσια της ΔΔΟ τους. Και όπου κάτσουν και σταθούν εξυμνούν την επιλογή τους να κάμουν βουλευτή τον Μάριο Μαυρίδη, επειδή είναι λέει, σπουδαίος οικονομολόγος! Το που είναι καθημερινά, ο βουλευτής Κερύνειας, στα κανάλια και δεν βγάζει άχνα για την Κερύνεια, αλλά αντίθετα ομνύει λατρεία στον Αναστασιάδη που ξεπουλά την Κερύνεια, άσχετο για τους Κερυνειώτες!
Και δεν ακούω και κανένα να συναφέρνει τον Μητροπολίτη Κερύνειας! Αλήθεια έχει Μητροπολίτη η Κερύνεια; Κάθετε κάποιος στην καρέκλα που καθόταν ο αείμνηστος Παύλος Μαντοβάνης; Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, με δικά του έξοδα οργανώνει ημερίδα με εκλεκτούς επιστήμονες και πρέσβεις για να αναλυθεί το Κυπριακό και από την μητρόπολη Κερύνειας και από τον Κερυνειώτη, από τον Λάρνακα Λαπήθου της Κερύνειας καταγόμενο, μητροπολίτη Κερύνειας, «άκρα του τάφου σιωπή»!! Και αυτόν τον αόρατο Μητροπολίτη, οι Κερυνειώτες τον ψήφισαν! Και σίγουρα με γνώμονα την Κερυνειώτικη καταγωγή του!! Όπως και τους βουλευτές Κερύνειας…Και τους Δημάρχους…
Αίσχος το λοιπόν και ντροπή μας! Ένας εσμός εξαγορασμένων απάτριδων είμαστε όλοι μας! Μια αξιολύπητη συναπαρτζιά, που σαν πρόβατα, βάζουμε κάτω το κεφάλι και ακολουθούμε τυφλά τους στραβούς που μας οδηγούν. Ρώτησα και άλλους Κερυνειώτες να μου δώσουν μια εξήγηση για την αδιαφορία των συντοπιτών μας για το ξεπούλημα του τόπου μας. Και μου είπαν και εκείνοι, πως οι συντοπίτες μας έχουν την εντύπωση πως θα πιάσουν την καλή με το ξεπούλημα της Κερύνειας. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Σκουλήκια είναι και έφτιαξαν το κουκούλι τους και κούρνιασαν μέσα και δεν βλέπουν ούτε ακούν τίποτα; 
Ακούστε λοιπόν Κερυνειώτες, λιμασμένοι για χρήμα, τι είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στον Άιντε(από δω) του ΟΗΕ: «Περιμένετε κ. Εκπρόσωπε του ΟΗΕ, πως ο Κυπριακός Λαός θα δεχτεί ποτέ, να φορολογηθεί για να αγοράσει από τους σφετεριστές τούρκους τις περιουσίες του για να τις χαρίσετε στους έποικους;»!! Το καταλάβατε Κερυνειώτες ή θέλετε μετάφραση; Ο Αρχιεπίσκοπος μας το είπε αυτό σε ημερίδα για το Κυπριακό στην Πάφο το περασμένο Σάββατο, 26 του Νοέμβρη. Νομίζεται πως υπάρχει κάπου κάποια δεξαμενή γεμάτη χρήμα και απλά θα ρίχνεται μέσα κάποιον κουβά και θα τον ανασύρετε γεμάτο χρήμα; Κούνια που σας κούναγε! Πολύ άγαρμπο ξύπνημα θα έχετε την επομένη της «λύσης»! Αλλά μάλλον αυτό σας αξίζει. Τίποτα περισσότερο! Βέβαια θα πάρετε στον λαιμό σας και όλους εμάς τους άλλους, αλλά όπως είπε και ο Ρέντζι της Ιταλίας, αν αυτό θέλετε, αυτό να πάρετε!
Δεν γνωρίζετε τι να κάνετε; Να ξυπνήσετε, να οργιστείτε και να βγείτε στους δρόμους! Αυτό να κάνετε!
Ασπόνδυλοι, ε, ασπόνδυλοι!
 
Ανδρέας Τ. Λουκάς
Από το Αγριδάκι της Κερύνειας.