Το λεγόμενο κοινό έγγραφο Άιντε παραμένει μετέωρο και η τύχη του θα κριθεί σήμερα ή αύριο. Η αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας ως προς το περιεχόμενο, οι πολλές παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχουν υποβληθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργούν επιπλοκές, που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν την Πενταμερή Διάσκεψη, που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Όπως σημειώνεται από κύκλους στην Αθήνα, ο κ. Άιντε είχε γίνει αποδέκτης προειδοποιήσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ και κατά την τελευταία συνάντησή τους, πλην όμως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε προφανώς άλλα προαποφασίσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», το θέμα που έχει προκύψει με την εισήγηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για νέα Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Establishment & Implementation) είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους Βρετανούς, που έχουν και την πατέντα της ιδέας αυτής. Επ’ αυτού, οι Βρετανοί είχαν διαβουλεύσεις απευθείας με την Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό, ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, που ανέλαβε συντονιστικό ρόλο, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Τουρκία και είχε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ιδέα αυτή «τελειοποιήθηκε» με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Άγκυρα.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα υποστηρίζουν πως δεν είχαν συμμετοχή στις συζητήσεις αυτές. Σημειώνεται πως αναφορά στη Συνθήκη έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου από πολιτικό αρχηγό. Χωρίς, ωστόσο, να δοθούν λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη παρουσιάζονται ενοχλημένοι με τις παρεμβάσεις των Βρετανών στο παρασκήνιο, που γίνονται, ειρήσθω εν παρόδω, σε συνεννόηση με τον κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ενοχλημένοι είναι οι ίδιοι κύκλοι και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Είναι ενοχλημένοι με τη συμπεριφορά του και τονίζουν πως οι προσωπικοί του σχεδιασμοί (οι εκλογές στη Νορβηγία) απειλούν τη διαδικασία και τις συζητήσεις που διεξάγονται ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψης, που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη.