Χωρίς ελπίδες για λύση του Κυπριακού η πενταμερής στην Ελβετία

Με «ξεχασμένο» τον Έιντε και το έγγραφό του, που απέρριψε ουσιαστικά τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα αλλά και τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές «απειλές» περί «τελευταίας συνάντησης», ξεκινούν σήμερα στον Κρανς Μοντάνα τη Ελβετίας οι συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό τη μορφή της «πενταμερούς διάσκεψης», που ως πριν λίγες εβδομάδες εξόρκιζαν τόσο οι Νίκος Κοτζιάς και Αλ. Τσίπρας όσο και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Καθώς λίγες ώρες μένουν πριν την αρχική επίσημη συνάντηση των μερών υπό την διαιτησία του Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα έστειλε το δικό της μήνυμα για τον τρόπο που διαπραγματεύεται, ξεκινώντας άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζει το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτιέρες επισημαίνει με επιστολή του ενόψει της διάσκεψης σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι «η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου είναι τελικά ενώπιον όλων. Συνεχίζοντας γράφει «Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, κυρίως για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το σκοπό αυτό, ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνω τη σταθερή δέσμευσή μου να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια».

Πριν απ’ αυτό όμως, είχε υποχρεωθεί να καταστήσει σαφές ότι το έγγραφο που είχε συντάξει ο Έιντε δεν θεωρείτο μέρος της διαδικασίας καθώς τόσο η Αθήνα όσο και Η Λευκωσία το είχαν απορρίψει σαν προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου του να στηρίξει παράλογες Τουρκικές απόψεις.

Ο Έλληνας υπεξ Ν. Κοτζιας σχετικά με το θέμα αυτό ανέφερε σε χθεσινό tweet του ότι «ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του. Οι διαπραγματεύσεις για λύση Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες».

Αλλά και ο ίδιος ο Έιντε, σε Διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στη Γενεύη, τόνισε πως «Δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο τελικά στο Κραν Μοντάνα κατά την Διάσκεψη για το Κυπριακό, της Τετάρτης».   Όπως είπε ο κ. Άιντε, τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα κοινο έγγραφο που θα αποτελούσε οδηγό για αυτή τη Διάσκεψη «αλλά από αυτή τη στιγμή ότι οι δύο πλευρές νιώθουν ότι δεν έχουμε κοινό έγγραφο, δεν θα παρουσιαστεί ως κοινό, αλλά θα αρχίσουμε από όπου έμεινε η συζήτηση στη Γενεύη και το Μοντ Πελεράν».

Η Διάσκεψη όμως πραγματοποιήται για θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και μόνον αν λυθούν αυτά θα προχωρήσει η συζήτηση και στα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πλευρά της Άγκυρας έρχεται με εξαιρετικά σκληρές θέσεις και χωρίς προτάσεις και απαντήσεις σχετικά με το βασικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά με προτάσεις ανταλλαγής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε ότι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, μετακίνησης και των εποίκων.

Σύμφωνα με Κύπριο πολιτικό που μας μίλησε χθες το απόγευμα από την Κύπρο, «δεν πρέπει να περιμένει κανείς τίποτε. Αυτό που επιδιώκουν είναι να δεχθούμε την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια να διαπραγματευθούν με μια κοινότητα. Αν αυτό απορριφθεί, τότε οι συνομιλίες έχουν λήξει. Δεν είχαν ποτέ διάθεση για πραγματική λύση. Να αρπάξουν κάτι ήθελαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους υδρογονόθρακες».

Χαμηλή είναι όμως και η εκτίμηση Ευρωπαίων παραγόντων σχετικά με «λύση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα». Ανώτερος υπάλληλος της Διεύθυνσης της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ, για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, κας Μογκερίνι μας είπε ότι «μας κάλεσαν να πάμε σαν παρατηρητές και να στηρίξουμε τη λύση που θα βρουν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει «ευρωπαϊκή πρόταση» για λύση του Κυπριακού. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει για εμάς πως αν συμφωνηθεί κάτι, δεν είναι αντίθετο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».