Γράφει ο Κωστάκης Αντωνίου

Οι απόδημοι Κύπριοι, αυτοί οι πραγματικοί πατριώτες, οι οποίοι αγαπούν και αγωνίζονται για την Κύπρο, περισσότερο και από εμάς που ζούμε εδώ, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους εναντίον της διζωνικής ομοσπονδίας και των ενδοτικών πολιτικών κυπριακών κυβερνήσεων. 

Ενώ αποτελούν τεράστιο μοχλό πίεσης επί των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες διαβιούν, λόγω αυτών των ενδοτικών πολιτικών των κυπριακών κυβερνήσεων, εξουδετερώνονται και δεν μπορούν να ασκήσουν την πίεση που μπορούν επί των κυβερνήσεων. Κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν τις θέσεις τους, αντιμετωπίζουν το επιχείρημα των ξένων αξιωματούχων “μα η κυβέρνηση σας στην Κύπρο, διαφορετικά βλέπει τα πράγματα και διαφορετικές θέσεις έχει”.
 
Η δράση της κυπριακής ομογένειας έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί από τις κυπριακές πολιτικές. Έχει υπονομευθεί από κυπριακές κυβερνήσεις και κυπριακά πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν βλέπουν την ομογένεια ως σημαντικό και καθοριστικό σύμμαχο στην προώθηση του Κυπριακού, αλλά ως ενοχλητικό επισκέπτη, ο οποίος δημιουργεί  προβλήματα στην προώθηση των ενδοτικών πολιτικών τους.
 
Χθες, στην έναρξη του Συνεδρίου Αποδήμων, ακούστηκε μόνο η φωνή και οι παραπλανήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν έφθασε στ’ αφτιά των Κυπρίων η αυθεντική φωνή των  αποδήμων Κυπρίων. Ακούστηκαν μόνο οι ωραιοποιήσεις και οι αυτολιβανισμοί του Νίκου Αναστασιάδη. Δεν ακούστηκε καθόλου η φωνή του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ,  η ομιλία του οποίου απετέλεσε ισχυρό αντίλογο στην πολιτική Αναστασιάδη. 
 
Τι είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ;
 
«Ύστερα από 43 χρόνια χρειάζεται μία νέα στρατηγική στο Κυπριακό», τόνισε. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά υποβαθμίσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής είναι σήμερα μία δικοινοτική διαμάχη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος βλέπει το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για παράνομη κατοχή και η νέα στρατηγική μας πρέπει να είναι τέτοια», τόνισε ο Φίλιπ Κρίστοφερ. Και συνέχισε: «Παράνομη κατοχή, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθνοκάθαρση, αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο», επεσήμανε.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ διερμήνευσε σωστά το αίσθημα των Κυπρίων αποδήμων. «Πολλοί απόδημοι Κύπριοι νιώθουν απογοητευμένοι. Βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί αναζητούμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», υπογράμμισε. 
 
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ θα πρέπει να αναμένει τώρα τις βολές των ανανικών ΜΜΕ για όσα είπε. Τους χάλασε το «πάρτι». Στο Προεδρικό, στην Πινδάρου και στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα ακούονται σφοδρές επικρίσεις για τα όσα είπε. Αλλά ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ούτε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος θα τολμήσουν να τον ερωτήσουν, «ποια είναι η νέα στρατηγική που εισηγείται», όπως ερωτούν εδώ τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Εκτός τούτου, καμία άλλη στρατηγική δεν μπορούν να κατανοήσουν στο Προεδρικό, εκτός εκείνης που ακολουθεί ο Πρόεδρος και η οποία επεσώρευσε ερείπια.
 
Ο κ. Κρίστοφερ καταθέτει ακόμη μία σωστή, τετράγωνη θέση. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά υποβαθμίσει το πρόβλημα, και από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, το κατέστησαν δικοινοτική διαφορά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος βλέπει το πρόβλημα», δηλώνει,  και έχει απόλυτο δίκαιο. Η Τουρκία βγήκε από το κάδρο, δεν αποτελεί κατοχική δύναμη, δεν έχει ευθύνες. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει μόνο ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα Αναστασιάδη-Ακιντζί, Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ούτε καν παράνομου ηγέτη αποσχισθέντος και καταληφθέντος τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Πολλοί απόδημοι Κύπριοι δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί αναζητούμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι έχουν ποτέ αντιληφθεί γιατί η ηγεσία επέλεξε ως λύση, τον γεωγραφικό διαχωρισμό, στη βάση εθνοτικών και ρατσιστικών κριτηρίων; Αυτή η λύση απερρίφθη το 2004, από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού. Γιατί την επανέφεραν και την κατέστησαν λάβαρο σωτηρίας ο Αναστασιάδης, ο Άντρος Κυπριανού και ο Αβέρωφ Νεοφύτου; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αντί λάβαρο σωτηρίας, θα καταστεί σάβανο για τον ενταφιασμό του κυπριακού Ελληνισμού;
 
Ευτυχώς ο απόδημος Ελληνισμός της Κύπρου, και ορθά κρίνει και τόλμη έχει να καταθέτει τις θέσεις του. Βρίσκεται σε διαφορετική πορεία από την καταστροφική πολιτική της κυπριακής ηγεσίας…