Όλα όσα θέλετε να μάθετε, συγκεκντρωμένα, γι' αυτά που "όψιμα" ανακάλυψαν και "αποκάλυψαν" για το κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. 

Στην ανάρτηση-δημοσίευση που ακολουθεί, παραθέτουμε μια επιλεγμένη "ανθολογία" από τα καλύτερα για την Χρυσή Αυγή. Δείτε τα, όπως την εκπομπή του Παύλου Τσίμα, τα αποκλειστικά και την βροχή των συνεντεύξεων, και φυσικά την καταιγίδα εξελίξεων που κατακλίζει την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.   

Η εκπομπή που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής είχε τίτλο "Λευκός Τρόμος" και ήταν μια έρευνα για την εξέλιξη της Χρυσής Αυγής, το κύμα βίας που σαρώνει τις ελληνικές πόλεις εδώ και μήνες, τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τα θύματα και τους θύτες, τις ρίζες αυτού του κύματος βίας, αλλά και τους κινδύνους που σέρνει μαζί της.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκε η ιστορία της Χρυσής Αυγής και το πώς από το περιοδικό "Χρυσή Αυγή", που κυκλοφόρησε το 1980 και αργότερα έγινε ονομασία μιας πολιτικής οργάνωσης, φτάσαμε στα σημερινά γεγονότα.

Οι συντελεστές ταξίδεψαν στο εξωτερικό και μίλησαν με θύματα βίας, ενώ παρουσιάστηκαν και βίντεο αρχείου με περιστατικά.

Η εκπομπή έκανε μέσο όρο τηλεθέασης 26,2% στο γενικό σύνολο τηλεθεατών, ενώ στο νεανικό κοινό (15–44) ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 33,7%.

Στο μεταξύ είχαμε παραιτήσεις και μετακινήσεις αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ λόγω Χρυσής Αυγής

Οι εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. είναι πραγματικά ραγδαίες τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την Χρυσή Αυγή και τις έρευνες αν υπάρχουν θύλακες και μέσα στο Σώμα της αστυνομίας.

Μετά τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν νωρίτερα από τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο, και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Απόστολο Κασκάνη, με μια νεα ανακοίνωση το υπουργείο μετακινεί πολλά σημαντικά πρόσωπα στην ΕΛ.ΑΣ.

Με Απόφαση του κ. Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας–Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν, και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

«Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κ.λπ.). Παράλληλα, τίθενται σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός–σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα».

Επίσης, με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ανατέθηκε σήμερα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, «ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ακόμη, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες:

 

  • Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
  • Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται, σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες, να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται .
  • Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
  • Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πρωτιά στη ΝΔ, απώλειες για τη Χρυσή Αυγή…

Στην έρευνα που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η Χρυσή Αυγή σημειώνει μόνο μέσα σε μία εβδομάδα πτώση 2,5% στην πρόθεση ψήφου, φτάνοντας στο 5,8% από το 8,3% που βρισκόταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 25,4% (24,6%)
ΣΥΡΙΖΑ: 22,7% (23,8%)
ΠΑΣΟΚ: 5,3% (4,7%)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,3% (4,8%)
Χρυσή Αυγή: 5,8% (8,3%)
Δημοκρατική Αριστερά: 2,5% (2,4%)
ΚΚΕ: 5,7% (4,5%)

Στην ερώτηση "Ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;" ποσοστό 43,9% συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς, 24% ο Αλέξης Τσίπρας και 30,5% κανένας.

Στην ερώτηση "Κινδυνεύει η δημοκρατία από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πολιτική ζωή του τόπου;" το 40,8% υποστήριξε πως δεν κινδυνεύει, το 57,6% ότι κινδυνεύει, ενώ το 16,% υποστήριξε πως δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Ακόμη, το 757% πιστεύει ότι "Η δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι" δείχνει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για τη δημοκρατία, ενώ το 19,3% πιστεύει ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό. "Δεν ξέρω/δεν απαντώ" απαντά το 5%.

Απαραίτητες κρίνει τις νομοθετικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ το 77%, ενώ "δεν είναι απαραίτητο" λέει το 21,1%. Στο "δεν ξέρω/δεν απαντώ" καταλήγει το 1,9%.

Σε ποσοστό 78,9% οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι "Υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της ΧΑ για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων", ενώ "μάλλον όχι/όχι" απαντά το 17,8%.

"Να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έκνομη συμπεριφορά της ΧΑ" θέλει το 55,1%, ενώ το 31,9% επιθυμεί το κόμμα να τεθεί εκτός νόμου. Ένα ποσοστό 11% θέλει να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Τέλος, στην ερώτηση "Η ΧΑ ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του νεαρού στο Κερατσίνι. Εσείς τι πιστεύετε;" το 77,7% πιστεύει ότι έχει σχέση, το 13,8% ότι δεν έχει σχέση και το 8,8% "δεν ξέρει/δεν απαντά".

Δείτε σχετικά αρθρα στον ελληνικό τύπο: 

Ποινικές διώξεις σε στελέχη της Χρυσής Αυγής για τον φόνο Φύσσα