Ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή θέτει το ζήτημα του πλαισίου εκπαίδευσης και κατάρτισης των προσφύγων και μεταναστών, ενώ αφήνει αιχμές για την εις βάρος της Ελλάδας κατάσταση

 

Διαβάστε την ερώτηση του ευρωβουλευτή

Εκπαίδευση και κατάρτιση μη εγκατεστημένων προσφύγων και λαθρομεταναστών

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται πως συνολικά 10.000 παιδιά έως 15 ετών προσφύγων και λαθρομεταναστών φιλοξενούνται στα ελληνικά σχολεία. Επιπλέον, υλοποιείται σχεδιασμός για την εκπαίδευση μεγαλύτερων παιδιών, από 15 έως 24 ετών, σε επαγγελματικές ειδικότητες· έμφαση θα δοθεί στην κατάρτισή τους στην τεχνική εκπαίδευση και σε αντικείμενα του γεωτεχνολογικού τομέα.(1)

Ειδικότερα, θα υπάρξει συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για κατάρτιση των προσφύγων στα κέντρα επιμόρφωσης της συνομοσπονδίας, ενώ έχει συμφωνηθεί με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

Η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει για την Ελλάδα εγκατάσταση τέτοιου αριθμού προσφύγων, οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση ισχύει για τη χώρα τελικού προορισμού.

Συμφωνεί η Επιτροπή με τις ανωτέρω διαπιστώσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης και το δικαίωμα στην εκπαίδευση?

Τελούν εν γνώσει της Επιτροπής οι σχεδιασμοί του υπουργείου Παιδείας και, αν ναι, υποστηρίχθηκαν αυτοί οι σχεδιασμοί και οι ενέργειες του υπουργείου από την Επιτροπή με τεχνικά μέσα ή τεχνογνωσία?

(1)http://www.kathimerini.gr/894468/article/epikairothta/ellada/epaggelmatikh-ekpaideysh-newn-prosfygwn