Εκδήλωση με θέμα “Ούτε χρεοκοπία, ούτε Μνημόνια” με τη συμμετοχή του Παντελή Οικονόμου, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

 

Στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων έγινε χθες η συζήτηση με θέμα «Ούτε χρεοκοπία, ούτε Μνημόνια». Μετά το καλωσόρισμα εκ μέρους της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ από τον Κώστα Καρμπέρη, έλαβε τον λόγο ο Αλέξανδρος Σαρρής ο οποίος εξήγησε για ποιους λόγους η στάση πληρωμών, η αλλαγή νομίσματος (GREXIT), αλλά και η διαιώνιση των μνημονίων είναι αρνητικές επιλογές και, συνεπώς, οφείλουμε να διερευνήσουμε τι διαφορετικό μπορεί να γίνει.

Ο Παντελής Οικονόμου παρουσίασε τη πρότασή του για ανασχεδιασμό της κρατικής μηχανής από την αρχή και μετάβασης από τη σημερινή κατάσταση στο επιθυμητό πρότυπο. Υπέδειξε νέες πηγές χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης ώστε να αποκτήσουμε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα. Εκτίμησε ότι αυτά είναι αναγκαίο να νομοθετηθούν με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου ώστε να αποφύγουμε νέα μέτρα, αλλά και να επιστρέψουμε στις αγορές εκδίδοντας ομόλογα κατά της ανεργίας. Αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό και τη στάση πληρωμών και την διαιώνιση των μνημονίων.

Ο Λευτέρης Τζιόλας εκτίμησε ότι με σχέδιο ανόρθωσης και ανάπτυξης, ενότητα και κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της Πατρίδας, συστηματική και εργώδη προσπάθεια και ηγεσία πατριωτική που συνεγείρει και παραδειγματίζει μπορούμε να γυρίσουμε τα πράγματα. Υπέδειξε την ανάγκη για νέες παραγωγικές επενδύσεις 90 -100 δισ. € εντός της επόμενης πενταετίας, αλλά και τις πηγές των πόρων αυτών. Και εντόπισε ως πεδία αιχμής για επενδύσεις την ενέργεια, τον αγροτικό / διατροφικό τομέα, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες / καινοτόμες παραγωγές.

Ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις πολιτικές προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: να σταματήσουν οι κραυγές για πρόωρες εκλογές και οι ψίθυροι περί δημοψηφίσματος, να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας ομάδα έναντι των δανειστών με την παρουσία παρατηρητών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να αναδειχθούν οι συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εκεί όπου υπάρχουν, να πέσουν οι τόνοι της κομματικής αντιπαράθεσης και να σταματήσουν οι εκατέρωθεν υβριστικοί χαρακτηρισμοί.

Ο Γιάννης Πανούσης εξήγησε την ανάγκη αντιμετώπισης της ανομίας, της έλλειψης ορίων και κανόνων, της ενίσχυσης του κράτος Δικαίου και της ασφάλειας ως παράγοντος ενισχυτικού της Δημοκρατίας. Όλα αυτά ως προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης στην «επόμενη ημέρα».

Ο Δημήτρης Κουμάνταρος στο μήνυμά του που διαβάστηκε (μια έκτακτη ανάγκη δεν επέτρεψε την παρουσία του) επισήμανε την ανάγκη συγκρότησης ενός κινήματος με στόχους την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, τον τερματισμό της αναξιοκρατίας και του κομματισμού στη δημόσια διοίκηση και την ανάδειξη κυβέρνησης με τα πιο άξια πρόσωπα και στήριξής της από όλα τα δημοκρατικά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος ανέδειξε τις οδυνηρές συνέπειες της υπερφορολόγησης των ακινήτων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και συμμετοχή τους ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπροσωπώντας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, εκπροσωπώντας την ΔΗΜΑΡ.

Τα κείμενα των ομιλιών, εισηγήσεων και παρεμβάσεων θα τεθούν σύντομα στον δημόσιο διάλογο.