Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο

Σταθερές στο δόγμα περί ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μια θέση που ουσιαστικά επιδιώκει να βάλει φραγμό στους ρωσικούς στόχους με όρους μονοπωλίου στην αγορά φυσικού αερίου ως πάροχου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διαφαίνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δείχνουν να  αναγνωρίζουν τη θέση της Ελλάδας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ.

 Έτι δε περαιτέρω, την ώρα που η Washington παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Μόσχας στα Βαλκάνια, και δη στα Δυτικά, κάτι που ανέφερε πολύ πρόσφατα σε φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό επιμελητήριο στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανώς ικανοποιημένες από τα μεγάλα έργα που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην επέκταση των ρωσικών ενεργειακών (και όχι μόνο) συμφερόντων στην περιοχή, ανοιχτά στηρίζουν τον αγωγό TAP, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, και την κατασκευή πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την αντίθεσή τους σε έργα, όπως οι αγωγοί North Stream 2 και ITGI που θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο, περιορίζοντας έτσι, το πάγιο αμερικανικό επιχείρημα, περί διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού.

Και στο κομμάτι των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ΗΠΑ δείχνουν να στηρίζουν τις επενδύσεις, υποστηρίζοντας –πάλι δια στόματος Τζέφρυ Πάιατ- ότι η χώρα μας εμφανίζεται να έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε η είσοδος της αμερικανικής «General Electric» (για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας) δεν είναι τυχαία.