Και την ολική επαναφορά (ή όχι) της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές- Όλες οι συναντήσεις της ελληνικής αποστολής

Από σήμερα Πέμπτη(12 Οκτ. 17) αρχίζουν να καταφτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη που περιλαμβάνονται στην ελληνική αποστολή για την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Το οικονομικό επιτελείο (Ε.Τσακαλώτος, Δ. Παπαδημητρίου και Αλ. Χαρίτσης) θα βρίσκεται στην Washingtonέτσι και αλλιώς  για την συμμετοχή του στη ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο και της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 9 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την Παρασκευή το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η JPMorgan, και είναι προσκεκλημένα ανώτερα και ανώτατα στελέχη εταιριών, επενδυτικών οίκων, τραπεζών, Funds. Σε αυτή την συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να πείσει το ακροατήριο ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα, ότι η οικονομία παρουσιάζει ανοδική τάση, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις. Βεβαίως ο Έλληνας υπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις υποψήφιων επενδυτών για το πολυδαίλαδο φορολογικό σύστημα που αλλάζει συνεχώς, και δεν δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στους εν δυνάμει ή πραγματικά ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές.

Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει επίσης να εξηγήσει, με επιχειρήματα και μόνον με αριθμούς,  ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα, για να έρθει κάποιος να επενδύσει, θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κοινωνική σταθερότητα και συνοχή της χώρας η οποία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για μια μεγάλη επένδυση.

Θα πρέπει με πραγματικά πρόσφατα παραδείγματα να εξηγήσει ο έλληνας τσάρος της ελληνικής οικονομίας  στο ακροατήριο του, καθώς η Ελλάδα έχει κακό προηγούμενο και ιστορικό με λανθάνουσες οικονομικές  συνιστώστες και πλασματικούς δείκτες (περίοδος που εισήχθει η χώρα  στο ευρώ επί Κώστα Σιμίτη με ψευδή και πλασματικά στοιχεία)  πως  μια μεγάλη επένδυση διασφαλίζεται από νοοτροπίες, του  πρόσφατου αλλά και απώτερου  παρελθόντος, από την ελληνική νομοθεσία περί συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων αλλά και άλλων προκλητικών «προνομίων» -κυρίως στο δημόσιο τομέα αλλά και πως θα καταπολεμηθεί η δυσκαμψία που έχει δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα με όλες αυτές τις συνεχείς εναλλαγές στην φορολογική νομοθεσία που αλλάζει διαρκώς. Κοντολογίς. Ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το σκληρό πρόσωπο των διεθνών οικονομικών κέντρων όπου το συναίσθημα είναι κάτι άγνωστο. Θα έχει να αντιμετωπίσει τον –ίσως τον πιο- σκληρό πυρήνα των διεθνών οικονομικών συμφερόντων που μοιράζουν την πίτα των επενδύσεων με μοναδικό κριτήριο το καθαρό κέρδος!        

 Διευκρινίζεται επίσης  ότι πρόκειται για ένα ακροατήριο υψηλών απαιτήσεων, το οποίο απαρτίζεται κατά μείζονα λόγο από τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να κοιτούν πίσω από τους αριθμούς και τους δείκτες (που ενίοτε είναι πλασματικά θετικοί όπως συχνότατα συμβαίνει στην Ελλάδα), ώστε να ανιχνεύσουν εάν το περιβάλλον και οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας επιτρέπουν επενδύσεις χωρίς υψηλό ρίσκο.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι  το ίδιο κοινό δεν κατάφεραν να πείσουν οι προκάτοχοι του κ. Ευκλείδη  Τσαλακώτου, από τις κυβέρνησεις  των Κώστα  Καραμανλή(2007-2009)  και Γ. Παπανδρέου(2009-20011) μέχρι και αυτή του Α. Σαμαρά(2012-2014).

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν μοιάζει σε τίποτε από πλευράς οργάνωσης και κοινού με αυτή στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα μετά στην Ουάσιγκτον στο Brookings, με κοινό φίλα προσκείμενο στον εκάστοτε κεντρικό ομιλητή και ερωτήσεις φιλικές, ενίοτε και χωρίς ουσία, χάρη στις δραστήριες προσπάθειες του ελληνικής καταγωγής W. Antholis.

Γουίλιαμ Ανθόλης, ένας άνθρωπος, ο οποίος φροντίζει πάντοτε να δημιουργεί  φιλικό κλίμα για τον εκάστοτε   Έλληνα αξιωματούχο  που είναι προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητή…

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να απαντήσει για την μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, αναφορικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, ειδικά μετά την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.         

Νωρίτερα από την ελληνική αποστολή, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκεται και ο Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκείμενου να  συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγό H.R. McMaster, προετοιμάζοντας την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο στα λεγόμενα ζητήματα εθνικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα θέματα.

Oκ. Κοτζιάς επρόκειτο να κάνει ομιλία στο πανεπιστήμιο Fletcher, αλλά τελευταία στιγμή –για άγνωστους λόγους- ακυρώθηκε.  Ενώ πηγές τόνιζαν με νόημα πως το ταξίδι αυτό προετοιμάστηκε και σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα υπό την στενή εποπτεία και καθοδήγηση του Υπ. Νικόλαου Παππά.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου αναχωρεί από την Αθήνα η Ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  για το πενθήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρώτο σταθμό το Σικάγο και στη συνέχεια την Washington, για την συνάντηση του έλληνα ΠΘ με τον Αμερικανό Πρόεδρο DonaldTrump.

Και στους δύο σταθμούς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι πυκνό, με συνεχείς επαφές και συναντήσεις. Συνεντεύξεις και κλειστά meetingsμε δημοσιογράφους opinionmaker& opinionleader’s.

 Στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών Funds, εκπροσώπους αμερικανικών εταιριών, με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες,  συναντήσεις με τον κυβερνήτη του Ιλινόις Bruce Rauner και το δήμαρχο του Σικάγο Rahm Emanuel (ο οποίος είχε διατελέσει μεταξύ άλλων και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα).

Αναφορικά με τις συναντήσεις με τα funds, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές περιλαμβάνουν τη DeutcheBank, MeryllLynch, BlackRock, BoA, JPMorgan. Συνάντηση επίσης με τον οίκο Lazard.  

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε δείπνο που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος, οποίος έχει και την ευθύνη (και τη λίστα) των προσκεκλημένων που θα παρακαθίσουν στο δείπνο. Να θυμίσουμε ότι Τζον Κάλαμος, συγκέντρωσε τελευταία τα φώτα της δημοσιότητας από το dealγια την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, -η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, γεγονός που προκαλεί μια  εύλογη ανησυχία στους κυβερνητικούς κόλπους και θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά ζητήματα της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής στο Σικάγο.   

 Επίσης στο περιθώριο της επίσκεψης στο αμερικανική μεγαλούπολη, προγραμματίζονται συναντήσεις και με πολιτικούς ελληνικής καταγωγής,  ενώ θα υπάρξουν και κάποιες «χαλαρές επαφές» με επιλεγμένα μέλη της ελληνικής ομογένειας…

Στο πρόγραμμα του Σικάγο συμπεριλαμβάνονται και συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανικών και εβραϊκών  Thinktanks, ενώ  τη Δευτέρα, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων.

Στην Washingtonτο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει τη συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ChristineLagarde, την οποία νωρίτερα θα έχει συναντήσει ο Υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Συναντήσεις επίσης προγραμματίζονται με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει από το 2016 για δάνειο με χαμηλό επιτόκιο προς την Ελλάδα, το οποίο θα απορροφηθεί από κυβερνητικούς πόρους με στόχο την κάλυψη επενδύσεων σε νέες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με βουλευτές που συμμετέχουν στο Helleniccaucus, την ομάδα που προωθεί τα ελληνικά θέματα στην Γερουσία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, ενώ επαφές θα έχει με αμερικανικά ΜΜΕ, όπου και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις (το διήμερο 16 & 17 Οκτωβρίου).

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον DonaldTrumpέχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης 17 Οκτωβρίου στις 12, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στο RoseGarden.

Την επομένη, 18 Οκτωβρίου στις 11:00 τοπική ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο MikePence, συνοδευόμενος από τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ομιλία στο Brookings.  

Να πούμε επίσης, ότι αν και δεν πρόκειται να ανακοινωθούν, υπάρχουν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους του Ισραηλιτικού λόμπι, κάτι που χειρίζεται αποκλειστικά ο Νίκος Παππάς.      

Να θυμίσουμε ότι το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις 17 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση είχε ως εξής:

«Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους να ενδυναμώσουν το συνεταιρισμό μας και να επιδείξουν την δέσμευση που μοιραζόμαστε για διαρκείς δημοκρατικές αξίες οι οποίες είναι τόσες σημαντικές για την διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στο κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων συμπεριλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων και των στενών πολιτιστικών δεσμών που έχουν συνδέσει μαζί τους Έλληνες και του Αμερικανούς».