ΠανΕθνικό ΠανΕλληνικό  Συλλαλητήριο με παλμό! Πάθος και όγκο. Με πολλαπλά και σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων. Καταδίκη του πολιτικού συστήματος και του εν ενεργεία (ακόμα) πολιτικού προσωπικού της Ελλάδος.    Καταγγελθηκε ο ρόλος του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτζ. Ζητήθηκε η αποπομπή του!

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500.000 κόσμου, η Κυρία του Βορρά, νύμφη του Θερμαϊκού,  Θεσσαλονίκη χθες 21 Ιανουαρίου(2018) συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα από κάθε πλευρά του πλανήτη, εκεί όπου υπάρχουν Έλληνες. Το συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές και εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν από τέτοιες  μεγάλες επαγγελματικές διοργανώσεις, φέρεται να είχε ως βάση τις 500 με 600 χιλιάδες, αλλά αν υπολογισθούν όλες οι παράμετροι αλλά και οι παράπλευρες «απώλειες» με πούλμαν γεμάτα κόσμο που ξέμειναν μακριά από τον κύριο όγκο της εκδήλωσης λόγω εσκεμμένης παραπληροφόρησης, τα ιδιωτικά ΙΧ που κατέφθασαν κατά 1000αδες αλλά και τον κόσμο που συμμετείχε στους γύρω δρόμους τις μικρότερες πλατείες αλλά ακόμα και μέσα από τα μαγαζιά που είχαν μπλοκαριστεί, με πολύ μετριοπαθείς μετρήσεις – αναλύσεις ξεπέρασε τις 850.000. 

Μια μεγάλη υπέρ εθνική, υπέρ συγκέντωση υπέρ κομματικού χαρακτήρα που παρά τις όποιες μεθοδευμένες προσπάθειες έγιναν να υποβαθμιστεί, να αποσιωπηθεί, να γελιοποιηθεί, να χρεωθεί σε εκκλησιαστικές οργανώσεις,  και εν τέλει να απομειωθεί  η δυναμική της, κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες αισιόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών! 

Συγκεντρώνοντας πολλές χιλιάδες απλού, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες,   κόσμου στην παραλία της συμπρωτεύουσας και στους παράπλευρους και ενδιάμεσους δρόμους που περιβάλλουν την παραλιακή από το Μέγαρο Μουσικής ως και πολλά στενά ακόμα μετά τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  Αφενός.

Αφετέρου πάγωσε κυριολεκτικά  τους πάντες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ήδη οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ φάνηκαν αμέσως από την πολιτική  στροφή που έγινε από το ίδιο βράδυ… με μουδιασμένες  δηλώσεις από τον ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ανάλογες ήπιες ωστόσο «αντιδράσεις» αναμένονται και στο εσωτερικό του πλειοψηφούν κόμματος της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ…

Τα επόμενα προσεχή 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την διαμόρφωση ενιαίας κομματικής γραμμής, για όλα τα κόμματα ειδικότερα δεν το βάρος θα πέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ)  μετά και τις διαψεύσεις στις συστηματικές διαστρεβλώσεις που υφίσταται η χειρονομία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις της τότε Υπουργού (του) των εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, η οποία  ήδη είχε προσυμφωνήσει με την τότε ηγεσία των Σκοπιανών σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό…

Η Πλευρά του Κώστα Καραμανλή διεύψεσε ότι υπήρξε συμφωνία ή εθνική γραμμή της κυβέρνησης του για σύνθεση ονομασία με οποιοδήποτε προσδιορισμό(επιθετικό ή γεωγραφικό).

Το ίδιο καταιγιστικές αναμένονται και οι εξελίξεις στο υπόλοιπο πολιτικό και κομματικό  σύστημα. Οι ζυμώσεις  έχουν αρχίσει ήδη και βρίσκονται εν εξελίξει σε όλα τα κόμματα τα εντός  της Βουλής στην Ελλάδα.  Ανάλογες όμως αναμένονται και οι εξελίξεις εκτός Βουλής, αφού ήδη φαίνεται να «επενδύουν» σε αυτή την συγκέντρωση αλλά και στην  εξέλιξη του όλου ζητήματος των Σκοπίων και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται προ των πυλών του επόμενου Κοινοβουλίου.

Απο την άλλη οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις από την μια με την κρατική ΕΡΤ, από την άλλη με τις ανακοινώσεις περί  90.000 (!) κόσμου, σύμφωνα πάντα  με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία στην θεσς/νικη.  Ανακοίνωση που εκθέτει την γενική αστυνομική διεύθυνση της συμπρωτεύουσας.  

Η εικόνα μίλησε από μόνη της. Με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν οι οργανωτές, και την εικόνα που μεταδιδόταν –μόνο- μέσω διαδικτύου (αρχικά) από ανθρώπους που δεν υπάκουσαν στη γενική γραμμή που περιέργως και υπόπτως χωρίς έγκριση ΔΙΣ αλλά και εν αγνοία της Ιεραρχίας, η οποία σημειωτέον  βράζει στο εσωτερικό της εν όψει και της συνεδρίασης της επικείμενης ολομέλειας της στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, δόθηκε ολονύχτια και από την Κεφαλή της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Αρχ. Ιερώνυμο  αλλά και την κυβερνητική γραμμή που  εν συνεχεία  ακολουθήθηκε –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- μπορούσε κανείς να καταλάβει τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη.

Στο συλλαλητήριο κατέφθασαν Έλληνες από παντού. Από Αμερική. Γερμανία. Σουηδία Λονδίνο. Ευρώπη. Αφρική. Μέση Ανατολή.  Έλληνες  από όλα τα μέρη της πατρίδας μας,  ειδικότερα από τη Λεβεντογέννα Κρήτη, ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη  για να δώσουν δυναμικό  και ηχηρό παρών. Από τα χαράματα του Σαββάτου προς Κυριακή ήδη τα μηνύματα που κατέφθαναν από παντού ήταν κάτι περισσότερο από θετικά για την επικείμενη επιτυχία της μεγάλης διοργάνωσης. 

Το κύριο και βασικό χαρακτηριστικό και αυτό που απέκρυψαν και αποσιώπησαν οι πάντες στα ελληνικά συστημικά (και Μη) ΜΜΕ ήταν το γεγονός ότι  όλοι όσοι προσήλθαν(απλοί άνθρωπο, οικογένειες με τα παιδιά τους, νεολαία, ηλικιωμένοι αλλά και υπέργηροι) στην μεγαλειώδη συγκέντρωση ήρθαν χωρίς κομματικές ταυτότητες! Χωρίς κομματικές σημαίες.  Χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες!

Ήσαν οι πάντες  μακριά από την όποια κομματική «αιγίδα» (κοινώς προβιά)!  Έστειλαν το δικό τους πολύ ηχηρό και ξεκάθαρο  μήνυμα: η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν είναι κάτι το διαπραγματεύσιμο. Έστειλαν όμως σαφές μήνυμα και προς το πολιτικό κατεστημένο της χώρας και το πολιτικό της προσωπικό. Με σαφείς καταγγελίες για όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση! Με αναφορές που ξεκινούσαν από το 1947 και έφθαναν ως το 1975 για να κορυφωθούν στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδος για την οποία ευθύνονται άπαντες στο σημερινό και το προηγούμενο πολιτικό σύστημα όπως πολλές φορές και από σχεδόν όλους του ομιλητές (πλην Φράγκου Φραγκούλη) που καυτηρίασαν και εστίασαν σε συμπεριφορές και πολιτικές αποφάσεις είτε για το μείζον ζήτημα της Μακεδονίας και την εγκατάλειψη του επί 10ετιες μέχρι την τελευταία εθνική προδοσία με τα νέα μνημόνια που υπέγραψε η τελευταία ελληνική κυβέρνηση(Αλέξη Τσίπρα)… 

Οι προσπάθειες για την υποβάθμιση του συλλαλητηρίου ήταν εμφανέστατη ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα. Κανένα από τα γνωστά συστημικά ΜΜΕ δεν ανέφερε τίποτα απολύτως!  Ασχέτως αν μετά και εκ των υστέρων λόγω της αθρόας προσέλευσης Πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδος, εξανάγκασε πάντες πλην της κρατικής ΕΡΤ να καλύψουν το μεγάλο γεγονός.  

 Εμφανέστατες ήταν και προσπάθειες όμως και  να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ήταν πολλοί εκείνοι που κατήγγειλαν το κλείσιμο των διοδίων στα Μάλγαρα, που δεν άφηναν τα λεωφορεία να περάσουν για να μεταφέρουν τον κόσμο κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρώτο Θέμα, «σχεδόν 200 λεωφορεία από την Στερεά Ελλάδα αναγκάστηκαν από την αστυνομία να παραμείνουν στο Καλοχωρι. Οι επιβάτες της πήγαν στη διαδήλωση με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 χιλιομέτρων. Μεταξύ του πλήθους βρίσκονταν παιδιά, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ».

Ο απαράδεκτος ο ρόλος όλων ανεξαιρέτως  των συστημικών  ΜΜΕ & η ελληνική δημοσιογραφία

Σιγή ιχθύος μέχρι αργά το μεσημέρι και αρκετά μετά την έναρξη του συλλαλητηρίου κρατούσαν τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πρώτο θέμα). Για ποια δημοσιογραφική δεοντολογία να μιλήσουμε, για ποια ανεξάρτητη δημοσιογραφία, αυτή για την οποία βροντοφώναζε και έκανε μαθήματα η ΕΡΤ, όταν μπήκε λουκέτο από την κυβέρνηση Σαμαρά. Χθες πού ήταν ΕΡΤ; Και κυρίως πού ήταν η ΕΡΤ3; Αντί για κάλυψη, κατέγραφε στο ρεπορτάζ της μιλούσε «για δεκάδες (!) πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο».

Όσο για τα υπόλοιπα κανάλια, ακολουθούσαν το κυριακάτικο πρόγραμμά τους. Η ΕΡΤ3, με έδρα τη Θεσσαλονίκη που καλύπτει τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να καλύπτει αν μη τι άλλο το συλλαλητήριο, πρόβαλλε το «Κυριακή στο χωριό». Κατά τα άλλα, η ΕΡΤ1 πρόβαλε το «Αλάτι της Γης», η ΕΡΤ2, καλλιτεχνικό Πατινάζ, το ΜEGA, το «κατά λάθος μπαμπάς, ο ANT1 «Θα βρεις τον δάσκαλό σου», ο ALPHAτο «Μια κυρία στα Μπουζούκια», το STARτο Traction, και ο SKAIto «9 μήνες». Ακόμα και τα κανάλια της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκε πολλή… ώρα (όταν τελικά είδαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά…) μέχρι να δείξουν εικόνα όπως το TV100 . Εικόνα live μετέδιδαν    το ΒεργίναTV  και το 4Ε και μέσω αυτών ορισμένα τοπικά περιφερειακά δίκτυα στην Β. Ελλάδα.

Αυτό που συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη, με τις τόσες χιλιάδες κόσμου, κάποια στιγμή δεν μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο. Ο όγκος του κόσμου, τα μηνύματα που ουσιαστικά έδιναν την εικόνα μιας πολιτικής συγκέντρωσης που είχε καθαρά ακομμάτιστο και εναντίον του πολιτικού συστήματος χαρακτήρα, το μεγάλο «κράξιμο» (τίθεται πολύ ευγενικά) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απουσία εικόνας και δημοσιογραφικής κάλυψης άσκησαν πολύ μεγάλες «πιέσεις» για κάλυψη του γεγονότος, ακόμα και αν κάποιοι επέλεξαν να κάνουν φόκους σε μικρά αποσπασματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου (βλ. News247 & efsyn, ΕΘΝΟΣ κτλ). Σε διατεταγμένη υπηρεσία και ο ALPHA που όχι μόνον υποβάθμισε το όλο γεγονός αλλά προσπάθησε και να παραπληροφορήσει και να αμαυρώσει την όλη εικόνα. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω σταθμού ενώ θα έπρεπε να έχει προφυλακισθεί ήδη για μια εκ των πολλών υποθέσεων, αυτή των Ελληνικών Ταχυδρομείων,  που εκκρεμεί εις βάρος του εξακολουθεί και όχι μόνον κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά και εκτός συνόρων  με συχνά ταξίδια στην Νέα Υόρκη(στην κόρη του). Στον ΑΝΤ1 το κύρος του σταθμού έσωσε την επομένη ο Γιώργος Παπαδάκης στο ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, που αποστασιοποιήθηκαν πλήρως από το κεντρικό δελτίο του σταθμού της προηγούμενης (της 21ης Ιανουαρίου 2018), κατά τη διάρκεια του οποίου αν και μετέδωσαν πρώτη είδηση το θέμα, εν τούτοις επεχείρησαν να το μειώσουν συγκρίνοντας με την αντίστοιχη συγκέντρωση του 1992…

Όσο για τον ΣΚΑΙ και εκεί το ειδησσεογραφικό κύρος του σταθμού, που διεκδικούσε μέχρι πρότινος τον τίτλο του Ελληνικού 24ωρου καναλιού διέσωσε την επομένη 22 Ιαν.   η πρωινή εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Το κεντρικό δελτίο νωρίτερα, το βράδυ της 21ης Ιαν.  είχε προσπαθήσει να μειώσει το χαρακτήρα της υπερκομματικής συγκέντρωσης δίνοντας έμφαση τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια αλλά όχι στον όγκο και τον παλμό της όλης διοργάνωσης αποκρύπτοντας το αχρωμάτιστο και ακομμάτιστο και της συγκέντρωσης και των διοργανωτών αλλά και των κεντρικών ομιλιτών.      

Κατόπιν εορτής, μετά δηλαδή το τέλος του συλλαλητηρίου, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να δώσουν την πραγματική εικόνα των όσων συνέβησαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Να πουν για τα καράβια που έρχονταν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Πειραιά από την Κρήτη με κόσμο που ο τελικός τους προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη. Να πουν για τα λεωφορεία που κατέφθαναν στη συμπρωτεύουσα από τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεντρώνονταν στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Να μιλούν για φάουλ της ελληνικής αστυνομίας, για τον βαθμό έκθεσή της ύστερα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Αλλά όλοι αυτοί ήταν απόντες χθες στις 2 το μεσημέρι… Και αυτό λέγεται κατάντια, δεν λέγεται δημοσιογραφία…       

Κατά τα άλλα, πέρα από τις τόσες χιλιάδες κόσμου που έδωσαν το παρών, στο μεγάλο πλήθος ήταν πέρα από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, ακόμα δέκα ιεράρχες. Από πολιτικούς μεταξύ άλλων, από τη Νέα Δημοκρατία ήταν οι Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Επίσης, στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του, Μάριο Γεωργιάδη, Γιώργο Λαζαρίδη,και Αριστείδης Φωκάς, από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Χρήστος Παππάς, αλλά και η Ευρωβουλευτής και η Εύα Καϊλή.

 

Μετά το μούδιασμα που προκάλεσε η εικόνα από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η πολιτική «κινητικότητα» ήταν αντίστοιχα «μουδιασμένη», τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τζανακόπουλου

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα

Για “μία μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία” και για “εντυπωσιακή συμμετοχή που αποδεικνύει την ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως σέβεται και συμμερίζεται την ευαισθησία της κοινωνίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, την οποία και χαρακτήρισε “ανίκανη” να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα.

“H εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.  Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας.  Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 

Τι απάντησε το Μαξίμου

“Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο, απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα”, αναφέρει σε σχόλιο του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ για συλλαλητήριο: «Το συλλαλητήριο καπελώθηκε από στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλεία. Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρι, και από τον εμπρησμό της κατάληψης «libertatia». Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού

Έλληνες στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, τη Στουτγκάρδη και τη Μελβούρνη πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις και πορείς στις πόλεις που ζουν.

Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία διοργανώθηκαν σήμερα και από τον ελληνισμό της ομογένειας σε Γερμανία, Αγγλία και Αυστραλία.

Στην Στουτγκάρδη στη Γερμανία, χιλιάδες Έλληνες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης και πραγματοποίησαν πορεία σε δρόμους της πόλης.

Στην Αγγλία, Έλληνες σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου και του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν πορείες φωνάζοντας συνθήματα για την Μακεδονία και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Δείτε τα βίντεο από Στουτγκάρδη:

 

Δείτε τα βίντεο από τη Μελβούρνη:

ποιοι όμως  διοργάνωσαν αυτό το συλαλλητήριο και τις τόνισαν στις ομιλίες τους 

Ως οργανωτές της  πετυχημένης  μεγάλης  διοργάνωσης  εμφανίζονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και η International Hellenic Association (επίσης από τις ΗΠΑ). Στους δωρητές βλέπουμε τα ονόματα των  Νίνα και Βασίλης Γκατζούλη, που ήσαν και η ψυχή της όλης διοργάνωσης παρά το γεγονός ότι κράτησαν χαμηλούς τόνους επίσης οι  Παναγιώτης Μπαλτατζής, Ροδή Μητκώνη και Γεώργιος Γιαλουρίδης, όλοι από τις ΗΠΑ.  

Επίσης, αναφέρονται ακόμα  περίπου 30 φορείς, δήμοι, σύλλογοι και ενώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού που υποστήριξαν ο κάθε ένας με τις δυνατότητες του την όλη διοργάνωση.

Κεντρικός άξονας και μοχλός στην  Ελλάδα για την  μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που  είναι Σερραίος και  ονομάζεται Γιώργος Τάτσιος. Δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» που φέρεται να  έχει όλο το βάρος της διοργάνωσης από πλευράς τεχνικών μέσων.  Ανάλογη συμμετοχή φαινεται να έχει και η «εν υπνώσει» αυτή την περίοδο  οργάνωση του εθνικού μουσικοσυνθέτη της Ελλάδος Μίκη Θεοδωράκη «ΣΠΙΘΑ» από την οποία προέρχεται  και ο κ. Όθων Ιακωβίδης. 

Ποιοι ήσαν  οι κεντρικοί και βασικοί  ομιλητές

Σύμφωνα με την  συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία τα ονόματα των κεντρικών  ομιλητών και εκείνοι που κυριάρχησαν ήταν οι:

– Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος
– Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος
– π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
– Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος

-Όθων Ιακωβίδης. “κίνηση Θερμαϊκός ώρα μηδέν»
– Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ενώ χαιρέτισαν ο Παναγιώτατος Αρχ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος παρόλο που είχε προειδεάσει πως δεν θα παραστεί –για να μη έρθει σε σύγκρουση με την γραμμή Ιερώνυμου-  η  κ. Νίνα Γκαζτούλη εκ μέρους των Παμμακεδονικών ενώσεων υφηλίου, επίσης εκ μέρους των Ποντίων και τέλος  ο πρόεδρος της  ένωσης πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων,  καθώς και ο Π. Γαλάτουλας, που υπήρξε και η μόνη «παρασπονδία» εκ μέρους των διοργανωτών-σημειώνεται ότι ο εν λόγω κύριος είναι υπόδικος για βαριά ποινικά και αστικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως  υπεξαίρεση κτλ, ο οποίος βρέθηκε εκεί με την ιδιότητά του ως πρόεδρος  της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ (αν και όταν άρχισε να παρεκτρέπεται με «φίλιες»  αναφορές για  τις ΗΠΑ και άλλα φαιδρά άσχετα με πνεύμα της εκδήλωσης  οι διοργανωτές τον έκοψαν  για αυτό και ακούστηκε να λέει «θα φύγω..»)  …