Μετά την αποκάλυψη της υποστολής της ελληνικής σημαίας στη νησίδα Ανθρωποφάς, η ελληνική αντίδραση αναμένεται με βάση τα όσα είχε πει στη δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιούσε πως «την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».  Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε, ενώ ερωτώμενος ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε ανάλογο περιστατικό εμβολισμού, διαμήνυσε σε έντονο ύφος πως «δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι». 

«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα» τόνισε ο έλληνας υπουργός, σημειώνοντας δε, πως έχει ζητήσει από την νομική υπηρεσία να εξετάσει αν μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση. 

Ακόμη, ο υπουργός εξωτερικών προανήγγειλε τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.