Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούμενη από τις Michaela Šojdrová (Τσεχία, ΕΛΚ) και Julie Girling (Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΛΚ) και τους συνεργάτες τους θα επισκεφτεί την Αθήνα και τη Λέσβο στις 23 και 24 Απριλίου 2018. Η επίσκεψη εργασίας των ευρωβουλευτών τελεί υπό την αιγίδα της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, με ανώτατα στελέχη της ελληνικής διοίκησης καθώς και με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με το θέμα. Επίσης, θα επισκεφθούν τις υποδομές υποδοχής στον Ελαιώνα καθώς και το Γραφείο Συνδέσμου της Frontex στον Πειραιά.

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, η Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Λέσβο όπου θα επισκεφθεί το hot-spot στο Μόρια καθώς και το χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, Καρά Τεπέ. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το δήμαρχο Μυτιλήνης καθώς και με στελέχη διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  που δραστηριοποιούνται εκεί στον τομέα της υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων.