Μετά τη συμβιβαστική συμφωνία τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) και το Συμβούλιο (Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων – COREPER) κατέληξαν σήμερα σε τελική πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής του Νοεμβρίου 2016 για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS).

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ο πρώτος Αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Τζούλιαν Κινγκ, δήλωσαν τα εξής:

«Η σημερινή συμφωνία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) αποτελεί σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και καλύτερα προστατευμένης  Ευρώπης για τους πολίτες μας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο συγκεκριμένο φάκελος προτεραιότητας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες την περίοδο 2018-2019. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι συμβολίζει το κλείσιμο ενός ακόμη κενού πληροφόρησης για την ασφάλεια σε επίπεδο ΕΕ. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία αυτή.

Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι διασχίζουν τα σύνορά μας. Το νέο σύστημα, αφότου τεθεί σε εφαρμογή, θα διενεργεί προαναχωρησιακό έλεγχο ασφάλειας και μετανάστευσης για τους ταξιδιώτες που επωφελούνται από την είσοδο χωρίς θεώρηση στον χώρο Σένγκεν. Καθώς το ETIAS θα προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων των ταξιδιωτών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, με τα στοιχεία των συστημάτων πληροφοριών για τα σύνορα, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, θα μας βοηθά να εντοπίζουμε οποιονδήποτε μπορεί να δημιουργεί κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια ή τη μετανάστευση, προτού ακόμη φθάσει στα σύνορα της ΕΕ. Η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας στους ταξιδιώτες θα είναι οικονομικά προσιτή, απλή και ταχεία και θα  πραγματοποιείται πάντοτε με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Το ETIAS θα μας βοηθήσει επίσης να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε την κινητικότητα των ταξιδιωτών που δεν υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης και δεν παρουσιάζουν κινδύνους, ενώ θα εντοπίζουμε εκείνους που δημιουργούν.

Κατά την τελευταία τριετία, θέσαμε συλλογικά τις βάσεις για μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας, και το ETIAS αποτελεί βασικό μέρος αυτού του έργου. Την ίδια στιγμή, ο ανοιχτός χαρακτήρας της Ευρώπης και η κινητικότητα δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος της ασφάλειας. Το έργο μας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης Ευρώπης — μιας Ευρώπης που προστατεύει».

Επόμενα βήματα

Το συμφωνηθέν κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο. Ο οργανισμός της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), θα αναπτύξει το σύστημαETIAS με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία το 2021. Αφότου τεθεί σε εφαρμογή, το ETIAS θα τελεί υπό τη διαχείριση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και την Ευρωπόλ.

Ιστορικό

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης 2016, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου — ενός αυτοματοποιημένου συστήματος που θα διενεργεί προκαταρκτικούς ελέγχους όσον αφορά την ασφάλεια και την παράτυπη μετανάστευση, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και θα εκδίδει άδειες σε ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης για ταξίδια στον χώρο Σένγκεν. Η δημιουργία του εν λόγω συστήματος αποτέλεσε προτεραιότητα στον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας τον οποίο συμφώνησαν και υπέγραψαν 27 ηγέτες της ΕΕ. Στις 16 Νοεμβρίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε τη νομοθετική πρότασή της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υπόθεση αυτή στην κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019. Η πολιτική συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 με την τελική επιβεβαίωση και έγκριση για όλες τις τεχνικές πτυχές της σημερινής πρότασης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δελτίο Τύπου — Ένωση Ασφάλειας: Η Επιτροπή προτείνει ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου

Ερωτήσεις & Απαντήσεις — Ένωση Ασφάλειας: Ένα ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (στα αγγλικά)

Ενημερωτικό σημείωμα — Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (στα αγγλικά)

Το Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)