Στην σύνοδο της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στην συζήτηση με θέμα την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ενώσεως, έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης.

 Στην παρέμβαση του τόνισε πως οι πόροι της Ενώσεως είναι χρήματα των Ευρωπαίων Πολιτών και πρέπει να επιδεικνύεται η μέγιστη προσοχή στην διαχείριση τους, ζήτησε την πάταξη του λαθρεμπορίου και τέλος κατήγγειλε πως μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα παρατηρείται συχνά κακοδιαχείριση των κονδυλίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

“Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το γεγονός πως δεν συζητάμε σήμερα εδώ για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ενώσεως, αλλά κυρίως για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαίων Πολιτών. Χρήματα που άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από αυτούς διαχειρίζεται η Ένωση, και αυτό μεγιστοποιεί την ευθύνη που όλοι έχουμε για την χρήση των χρημάτων αυτών. Θα συμφωνήσω απόλυτα πως πρέπει να επιβληθούν πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι στην διάθεση και χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πολύ πιο απλό και ξεκάθαρο το πλαίσιο χρήσης τους, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, στις οποίες δεν υπάρχει δόλος, αλλά απλή άγνοια των κανονισμών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθούν άμεσα και πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα στους τελωνιακούς ελέγχους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαιοειδών, καθώς και του εμπορίου παράνομων προϊόντων και προϊόντων απομίμησης. Τα συγκεκριμένα είδη λαθρεμπορίου στοιχίζουν κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια ευρώ στους Ευρωπαίους, πλήττουν το νόμιμο εμπόριο και -δυστυχώς- μέχρι σήμερα δεν έχουν καταπολεμηθεί ικανοποιητικά. Όμως, θα ήθελα να επισημάνω πως δεν μπορεί να ασκούνται πιέσεις για ορθή χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όταν στα ίδια τα όργανα της Ενώσεως παρατηρείται πολύ συχνά κακοδιαχείριση και αλόγιστη σπατάλη κονδυλίων.”