Νίπτουν τα χείρας τους… 

 

Δριμεία κριτική για τα όσα είπαν χθες βράδυ οι κ.κ. Τόσκας και Τζανακόπουλος μαζί με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκ μέρους τους καμία συγνώμη που προς του πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές φωτιές. Τα σχόλια και οι επικρίσεις στον ελληνικό τύπο -έντυπο και ηλεκτρονικό- ήταν σκληρά για την στάση των κυβερνητικών αξιωματούχων που “όλα τα έκαναν όπως έπρεπε”. Καμία ευθύνη. Κανένα λάθος. Μόνο υπερηφάνεια! 

Το iefimerida σημειώνει: 

Χωρίς μια συγνώμη, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υποστήριξαν ότι τα έκαναν όλα τέλεια. 

Παρά τους 84 νεκρούς, οι οποίοι θα αυξηθούν και άλλο, τους δεκάδες τραυματίες και τους επίσης δεκάδες αγνοούμενους, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη δήλωσαν «περήφανοι» για τους χειρισμούς τους, υποστήριξαν ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος, ότι θα ξανα έκαναν πάλι τα ίδια.

Τόσκας: «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω»

Ο κ.Τόσκας δήλωσε: «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις και ίχνη για εμπρησμό για την πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για τη φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης υπάρχει σοβαρό εύρημα που μας οδήγησε σε έρευνες». Ωστόσο -παρά τις ερωτήσεις που έγιναν – δεν προσδιόρισε το εύρημα αυτό.

Για το αν έγιναν λάθη απάντησε: «Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Αποκάλυψε δε ότι «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Πρέπει να πούμε και ένα «ευχαριστώ»

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Τόσκας από την απορία δημοσιογράφου πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν ευχαριστημένοι και πώς δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό, αλλά και στο ερώτημα αν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας δεν ήξεραν ή αποσιώπησαν την κατάσταση, απάντησε: «Δεν κατάλαβα τα σχόλιά σας. Δεν αποσιωπήσαμε τίποτα, σε καμιά περίπτωση. Δεν ήρθαμε για να πούμε ότι όλα πήγαν καλά. Προφανώς θα υπάρχουν και λάθη τα οποία θα εξεταστούν. Από κει και πέρα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες. Σώθηκε πολύς κόσμος χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών. Δεν νομίζω ότι επειδή υπήρξαν αυτές οι τεράστιες απώλειες δεν πρέπει να πούμε ένα «ευχαριστώ».

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις»

Ως προς τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις». Ανέφερε ότι υπήρξαν παραδείγματα που κάποιοι ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των αγνοουμένων, όπως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών που «τους ψάχναμε εδώ και εκείνοι είχαν πάρει το αεροπλάνο και επέστρεψαν στη Βρετανία».

Τζανακόπουλος: Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Σχετικά με την εκκένωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος. «Το να συγκρίνουμε την εκκένωση ενός οικισμού 15.000-20.000 ατόμων με την εκκένωση μια κατασκήνωσης με 200 άτομα, είναι και άτοπο και άκαιρο» είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο που δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά. Πείστηκα από την Πυροσβεστική ότι δεν ήταν δυνατό».

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

«Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος» πρόσθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

Η συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου και των αρχηγών ΕΛΑΣ και ΠυροσβεστικήςΗ συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου και των αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση

Ερωτηθείς σχετικά ο αρχηγός της Π.Υ. είπε: «Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός. Ολη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Τι σημαίνει το «εγκαίρως;». Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν».

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Είμαι περήφανος

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ στρατηγός Κων. Τσουβάλας δήλωσε:

«Κλείσαμε το δρόμο για 10 κρίσιμα λεπτά για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αν δεν το κάναμε θα μιλούσαμε σήμερα για 500-1000 αυτοκίνητα καμμένα.

Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς παρακολουθεί την συνέντευξη Τύπου -Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΟ υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς παρακολουθεί την συνέντευξη Τύπου -Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εντολή Τσίπρα να διαβιβαστεί ο φάκελος στις δικαστικές αρχές

“Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο”, δήλωσε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

 

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

ΝΔ: «Θλιβερή παράσταση της κυβέρνησης -Δηλώνουν υπερήφανοι μετά από εθνική τραγωδία»

Με σκληρό τρόπο τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία σε όσα επικαλέστηκαν, το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Τόσκας-Τζανακόπουλος σχετικά με τις αιτίες των φονικών πυρκαγιών στην Αττική και τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. 

Η Πειραιώς κάνει λόγο για θλιβερή παράσταση απόσεισης ευθυνών, χαρακτηρίζει ανίκανη την κυβέρνηση και κάνει λόγο για θράσος να δηλώνουν υπερήφανοι μετά από μία εθνική τραγωδία. 

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, -με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας- προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ». 

Κίνημα Αλλαγής: Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής μέσω του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Παύλου Χρηστίδη.

«Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους. Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση. Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Ποτάμι: Κυβερνητικό θράσος -Για όλα φταίνε άγνωστοι εμπρηστές και ο «στρατηγός άνεμος»

Για κυβερνητικό θράσος έκανε λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου για τις φονικές πυρκαγιές.

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος»» τόνισε και σχολίασε: «Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά».

Επίσης το Ποτάμι τονίζει: «Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες».

ΚΚΕ: Πρόκληση για τους νεκρούς η προσπάθεια της κυβέρνσης να συγκαλύψει το έγκλημα

«Αποτελεί πρόκληση για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για τις οικογένειες των αγνοούμενων, για όλο το λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συγκαλύψει, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κόμματος:

Αποτελεί πρόκληση για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για τις οικογένειες των αγνοούμενων, για όλο το λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συγκαλύψει, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική.

Ούτε η “κλιματική αλλαγή”, ούτε το όποιο πιθανό σχέδιο εμπρησμών, απαλλάσσει την κυβέρνηση, καθώς έχει διατηρήσει τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, παρά το ότι οι υπουργοί της διαβεβαίωναν το Μάη, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές!

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποδεδειγμένη, πλέον, αναποτελεσματικότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων και άκρως επικίνδυνων καταστάσεων και της συνεχούς επικαιροποίησής του, με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες.

Τα όσα, με περίσσιο θράσος, τολμούν να ξεστομίσουν περί ατομικής ευθύνης και αυθαιρεσίας, μοναδικό στόχο έχουν να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφικής πολιτικής τους δεν πείθουν κανένα».  

Με τίτλο “Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές” το άρθρο της Καθημερινής λέει τα εξής: 

Αποκλειστικά στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική απέδωσε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι, με τους 83 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη για την ολιγωρία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, χθες το βράδυ –σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με εκείνη της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισαν «ενδεδειγμένη» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά της Δευτέρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για «συνειδησιακούς λόγους» έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Στις ερωτήσεις εάν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο οι κύριοι Τζανακόπουλος και Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απήντησαν ότι η φωτιά διήνυσε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσα σε διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για αποτελεσματικότερη αντίδραση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε υπ’ ευθύνη του την περιοχή της Ανατολικής Αττικής προέτρεψε τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρείχαν κάλυψη στον δήμαρχο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής από τα σπίτια τους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Η εκκένωση θέλει σχέδιο και η εφαρμογή του απαιτεί χρόνο», επεσήμαναν.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρους, από τις οποίες προκύπτει ότι τριάντα λεπτά μετά την εκδήλωση της αρχικής πυρκαγιάς στην Κινέτα, το πρωί της Δευτέρας, στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 13 νέες εστίες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ προς ενίσχυση των παραπάνω ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έγινε νέα απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε τη λεωφόρο Μαραθώνος με συνέπεια να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου μαινόταν η πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Μάτι και στη Ραφήνα, ο αρχηγός του σώματος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία διεκόπη για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς το μέτωπο της φωτιάς και όχι για όσα απομακρύνονταν από αυτό. «Είμαι περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Αστυνομίας», δήλωσε ο κ. Τσουβάλας.

Αντίστοιχα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, απαντώντας στην ερώτηση εάν το μέτωπο μπορούσε να ανακοπεί στη λεωφόρο Μαραθώνος, υποστήριξε ότι κατά μήκος της λεωφόρου υπήρχαν 40 πυροσβεστικά οχήματα και ότι οι φλόγες είχαν ύψος 30 μέτρων, με συνέπεια η φωτιά να μεταδοθεί από καύτρες προς το Μάτι.

Στο μεταξύ χθες, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε, στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ενα από τα ζητούμενα που θα διερευνηθεί είναι εάν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής και πού κατευθύνθηκε ο κόσμος κατά τη διαφυγή του από το Μάτι Αττικής.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης και μίλησε στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας, όσο η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά και δεν είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου φέρεται να ενημερώθηκε για την πιθανή έκβασή της και να του ζητήθηκε από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να απομακρύνει τους πολίτες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι κανείς δεν του ζήτησε να εκκενώσει το Μάτι. Είπε ακόμη ότι υπήρξε υποτίμηση στην έναρξη της φωτιάς γιατί ο άνεμος την κατηύθυνε προς τον Διόνυσο προτού αλλάξει διεύθυνση. 

Στο ρεπορτάζ του το “πρώτο Θέμα” χαρακτηρίζει τη συνέντευξη τύπου ως παρωδία. “Είπαν – ξείπαν στην συνέντευξη παρωδία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα” τιτλοφορείται το ρεπορτάζ και αναφέρει τα εξής: 

Η κυβέρνηση δήλωσε «περήφανη» για την προσπάθεια που έγινε στις φονικές πυρκαγιές και επικαλέστηκε τους ισχυρούς ανέμους και την καθυστερημένη αναχώρηση των κατοίκων – Σε αντιφάσεις υπέπεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, μετά την ερώτηση του «protothema.gr»
Κυνικότητα, “σκαστές” αντιφάσεις και ήξεις αφήξεις χαρακτήρισαν την κυβερνητική συνέντευξη τύπου – παρωδία που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης με αποκορύφωμα το διπλό αλλά αυτοαναιρούμενο σενάριο που έδωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης για τον ακριβή χρόνο αντίδρασης στην φωτιά στο Νταού Πεντέλης που τελικά κατέληξε στο Μάτι “θερίζοντας” τουλάχιστον 84 ανθρώπινες ζωές.
 
Αρχικά, όπως φαίνεται και απο το video της συνέντευξης, ο κ. Τερζούδης είπε: «Στις 16:49 εκδηλώνεται φωτιά στο Νέο Βουτζά στην Καλλιτεχνούπολη και στις 17:15 έχουμε την άφιξη των πρώτων 22 υδροφόρων οχημάτων και επιπλέον πεζοπόρου τμήματος».
 
Παραδοχή, εκούσια ομολογία ή λάθος εκ παραδρομής;
 
Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αποκάλυψε πως ο χρόνος αντίδρασης ήταν 26 ολόκληρα λεπτά αν και όπως αναφέρουν όλοι οι ειδικοί απαιτείται άμεση παρέμβαση στην “πηγή” καθώς αν το πύρινο μέτωπο ξεφύγει τότε το σταματάει μόνο η θάλασσα όπως και έγινε.
 
Για την ομολογημένη ολιγωρία ζήτησε εξηγήσεις ο δημοσιογράφος του “Πρώτου Θέματος” και αρχισυντάκτης του protothema.gr Μάκης Πολλάτος. Το σχετικό video απο την συνέντευξη τύπου αποτυπώνει με ακρίβεια, την αμηχανία και την σύγχυση που επικράτησε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και τοιυ κ. Τερζούδη που κατέληξε σε είπα… ξείπα. 
 
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μετά τις προσεκτικές νουθεσίες του κ. Τόσκα είπε: «Είπα ότι ώρα έναρξης πυρκαγιάς 16:49. Κλιμάκωση πυροσβεστικών οχημάτων στις 17:15, 22 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και μία μονάδα πεζοπόρου τμήματος. Αυτό είπα. Το πρώτο όχημα ήταν πλησίον και πήγε, αλλά η έκταση και η ένταση ήταν τέτοια, που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει».
 
 
 
Ούτε συγγνώμη, ούτε φιλότιμο…
 
Εκτός αυτού θα περίμενε κανείς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, να κάνουν την αυτοκριτική τους, να απολογηθούν για την τραγωδία και να ζητήσουν ένα «συγγνώμη» για τα δεκάδες θύματα. Αντί γι’ αυτό, ακούσαμε από το στόμα τους να δηλώνουν «περήφανοι», να κατηγορούν τους ισχυρούς ανέμους και τους κατοίκους για την καθυστερημένη αντίδρασή τους και να ξεπερνούν κάθε όριο, υποστηρίζοντας ότι «δεν έκαναν κάποιο λάθος», ότι «θα έκαναν και πάλι τα ίδια» και ότι «ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να εκκενώσουν την περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
 
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, επιχείρησαν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ότι ήταν ένα συντονισμένο σχέδιο για να κάψουν την περιοχή και ενδεχομένως να είναι έτσι, και ότι η πολιτεία έκανε ό,τι «ήταν ανθρωπίνως δυνατό» για να σωθούν οι κάτοικοι. Οι άνεμοι όντως ήταν ισχυροί, τα προβλήματα σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον ήταν μεγάλα, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές ελέγχονται για την ευστοχία στις εκτιμήσεις και προβλέψεις τους, αλλά και την αποδοτικότητα του σχεδίου που εφάρμοσαν για τη διάσωση των ανθρώπων που ήταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, υπάρχουν 84 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, όπως και περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων να έχουν παραδοθεί στη μανία της πύρινης λαίλαπας.
 
 
 
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας. Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική. Είχε δοθεί εντολή από Τσίπρα προκειμένου να επικοινωνήσει με ξένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το δορυφορικό στίγμα των πυρκαγιών. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα ίχνη των δορυφόρων. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και έχει δοθεί σχετικός φάκελος στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», τόνισε μεταξύ άλλων. «Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
 
Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.
 
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.
 
Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.
 
Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.
 
Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.
 
Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινμή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.
 
Ζωγραφιές σε Google Map
 
Τη σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαίνονται οι αερχικές. Στην Κινέρα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονταικ θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».
 
Σε σχετική ερώτηση και μετά από 84 νεκρούς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Τόσκας: Ο Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή μου 
 
Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας, Νίκος Τόσκας, αποκαλύπτοντας ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν έγινε δεκτή: «Οι πολιτικές ευθύνες αφορούν εμένα. Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση. Την επομένη μέρα της τραγωδίας, ζήτησα, για λόγους συνειδησιακούς, την παραίτησή μου από τον πρωθυπουργό και εκείνος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης. Εγώ έθεσα την παραίτησή μου στον κ. πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή».
 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορα συμφέροντα σε άλλες περιοχές που έχουμε υπόπτους που έκαναν παράνομες πράξεις. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω τη στόχευση, αλλά έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας δείχνουν εγκληματική ενέργεια».

Σε ερώτηση προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το αν υπήρξε εντολή για εκκένωση της περιοχής, απάντησε: Στο κρίσιμο διάστημα ήταν 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος με τόσα θύματα δεν ταιριάζει. Είμαι δυστυχισμένος. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, με φλόγες τριών μέτρων, πάει μόνο το όχημα. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα φλόγες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την αντιμετώπιση της φωτιάς. Δεν μπορούσαμε. Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Ερευνούμε το πότε. Όταν ειπώθηκε στον δήμαρχο, το μέτωπο ήταν στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου ήταν 1,5 ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκένωση εγκαίρως. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τόσο πληθυσμό.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την εκκένωση 

Τότε παρενέβη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «ότι το ζήτημα της εκκένωσης είναι κρίσιμο» και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημοσθένη Αναγνωστάκη, υπεύθυνο για τη διαχείριση ανθρώπινου υλικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος είπε ότι «η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο προς τη Ραφήνα και την Αθήνα και εμπόδισε την είσοδο. Τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρίτερα, θα επιτάχυναν τη διαφυγή τους. Το θερμικό κύμα ήταν τέτοιο, που οι ζάντες των οχημάτων έλιωσαν. Το αλουμίνιο λιώνει 1600 βαθμούς κελσίου. Το τιτάνιο λιώνει στους 1666 βαθμούς Κελσίου. Αυταπάτη το κλίμα ασφάλειας ότι η Μαραθώνος θα μπορούσε να σταματήσει τη φωτιά και δεν το καλλιέργησε κανένας επίσημος φορέας. Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή.

Σε παρέμβασή του ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα. Οι κατασκηνώσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρίσεις».

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες των κατοίκων περί χάους και έλλειψη συντονισμού, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Είναι δυνατόν να είναι έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος. Με αυτόματο τρόπο, μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται». Ο αρχηγός της αστυνομίας πήρε τη σκυτάλη, δηλώνοντας περήφανος για τη δουλειά της αστυνομίας: «Στις 6:12 δόθηκε εντολή να κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος, μόνο στα στόμια εισόδου. Τα στόμια εξόδου παρέμειναν πάντα ανοιχτά. Κια αυτό για να ελευθερωθεί ο δρόμος σε όσους ήταν στον δρόμο και να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών, των βυτιοφόρων και της αστυνομίας. Στις 6 και 18 και 22 και 25 περίπου, έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Μαραθώνος. Νωρίτερα, διεκόπη μόνο για 10 λεπτά, ώστε να αδειάσει ένας δρόμος 2-3 χιλιομέτρων. Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτήν την ενέργεια, σήμερα θα είχαμε την εικόνα ενός δρόμους με καμένα 500 με χίλια αυτοκίνητα. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που έκανε η αστυνομία. Αν δεν είχε αδειάσει ο δρόμος, σήμερα θα αναζητούσαν ευθύνες για τα καμένα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Μαραθώνος. Έφυγαν αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα από την περιοχή. Απο τη θάλασσα διασώθηκαν 1.500 άτομα. Οι υπόλοιποι πώς έφυγαν; Από τους δρόμους. Όσοι επέλεξαν έγκαιρα να κινηθούν προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, κινήθηκαν χωρίς πρόβλημα. Από τις 5:45 έως τις 6:13, που έκλεισε ο δρόμος, μόνο για την είσοδο, ο δρόμος ήταν ανοιχτός».

Φταίνε οι άνεμοι

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ήταν οι ισχυρότεροι των τελευταίων οκτώ χρόνων», ενώ ο κ. Τόσκας τόνισε πως το σύστημα με το 199 δούλεψε και απέδωσε. «Σε ότι αφορά τα σημεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι στις παραλίες… έχετε σχεδιάσει τη μεταφορά με βάρκα έστω και δύο ανθρώπων; Μιλάμε για χιλιάδες, εκατοντάδες. Οι αυτοματισμοί είναι ωραία πράγματα. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και λάβετε υπόψιν σας την προσπάθεια και τους ανθρώπους που σώθηκαν. Όταν έγινε φανερή η κατεύθυνση της φωτιάς, εκείνη την ώρα έγινε ο σχεδιασμός με ότι πλοιάρια υπήρχαν».

Ο κ. Τζανακόπουλος παρενέβη και είπε ότι τα πολεμικά πλοία δεν μπορούσαν να βγουν στην παραλία και ότι διασώθηκαν εκείνη τη βραδιά από τη θάλασσα 815 άνθρωποι. «Όσον αφορά στις παρεμβάσεις στην περιοχή, είπαμε ότι η ανοικοδόμηση της περιοχής θα γίνουν στη βάση ενός νέου χωροταξικού, οικιστικού και αντιπυρικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις μελέτες. Το Μετσόβειο έχει προσφερθεί να κάνει δωρεάν τη μελέτη. Η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν το χωροταξικό και οικιστικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι είχαν κλείσει τα αεροδρόμια της Τανάγρας και της Ελευσίνας και ότι σκέφτονταν τη χρησιμοποίηση του Ελ. Βενιζέλος, πριν ξανανοίξουν, με ανέμους 11 μποφόρ.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής επανέλαβε, δύο φορές μάλιστα, ότι είναι υπερήφανος για την προσπάθεια των ανθρώπων του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τόσκας είπε ότι «η φωτιά της Κινέτας δεν ήταν η ίδια με εκείνη στο Μάτι. Οι πτήσεις των αεροσκαφών δεν αμφισβητούνται, καθώς καταγράφονται. Φέτος ήμασταν καλύτερα, λόγω της καλύτερης συντήρησης. Υπάρχει εισαγγελική διαδικασία για τους εμπλεκόμενους φορείς».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το άρθρο του Μάκη Πολλάτου από το Πρώτο Θέμα: Αντί αποχαιρετισμού λένε «ζήτω που καήκατε». Γράφει: 

Ντροπή. Μόνο ντροπή ένιωσα ακούγοντας τον Τόσκα, τον Τζανακόπουλο, την ηγεσία της Πυροσβεστικής και τον αρχηγό της Αστυνομίας να αυτοαποθεώνονται στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την εθνική καταστροφή με τους 84 νεκρούς στο Μάτι και να κραυγάζουν ειρωνικά ότι αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτά που έκαναν την προηγούμενη Δευτέρα, μια μαύρη ημέρα για όλους τους Έλληνες. Με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει ξεδιάντροπα ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζε τίποτα απ’ αυτά που έκανε, κυρίως απ’ όσα δεν έκανε, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών. 

Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και 300 ολόκληρα λεπτά μετά τη μαύρη ώρα που έκοψε το νήμα της ζωής 84 ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, είχαν το θράσος να χαζολογάνε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ότι δεν τρέχει τίποτα στο Μάτι μας δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν τίποτα διαφορετικό για να αποτρέψουν την εθνική καταστροφή!

Παραδέχθηκαν ότι σχέδιο για την διασφάλιση των ανθρωπίνων ζωών δεν υπήρχε. Μας είπαν ότι τα πυροσβεστικά χρειάστηκαν 26 λεπτά μόνο για να στείλουν τα πρώτα πυροσβεστικά στο Νταού Πεντέλης και στο Νέο Βουτζά. Ισχυρίστηκαν ότι η διαφυγή των εγκλωβισμένων στην ανοιχτή θάλασσα κράτησε τέσσερις ώρες και βάλε γιατί… έτσι. Ο ανεκδιήγητος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι φταίνε οι κάτοικοι επειδή κάποια από τα σπίτια τους, αυτά που τώρα νομιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυθαίρετα. Καλά να πάθουν δηλαδή, είπε για τους καμμένους ο Πάνος Καμμένος ισχυριζόμενος ότι τώρα θα καταλάβουν το λάθος τους οι… απολίτιστοι!

Κι όμως. Εμείς οι σανοφάγοι έχουμε καταλάβει. Εμείς όλοι, που μάλλον οι ΣΥΡΙΖΑίοι μας θεωρούν χαχόλους, συνειδητοποιήσαμε ότι σχέδιο για τη διάσωση των ανθρώπων στο Μάτι δεν υπήρχε. 
Αντιληφθήκαμε ότι δεν ήταν ικανοί να συντονίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Νιώσαμε στο πετσί μας ότι ακόμη και τις ημέρες που οι κυβερνώντες ξέρουν ότι ο αέρας θα λυσσομανάει δαιμονισμένα, σωτηρία από τις δυνάμεις πυρόσβεσης δεν έχουμε να περιμένουμε. Ακούσαμε με τρόμο την παραδοχή τους ότι εμείς και τα παιδιά μας είμαστε απροστάτευτοι επειδή λέει «φυσικές καταστροφές γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται».

Αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροί, οι λίγοι, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου έκαναν λες και επρόκειτο να ανακοινώσουν μια μεγάλη επιτυχία. Λες και η συνωμοσιολογία ότι η φωτιά -όχι στο Μάτι, αλλά στην Κινέτα- ήταν εμπρησμός, τους απαλλάσσει από την ευθύνη να σβήσουν την πυρκαγιά και να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Λες και αν πρόκειται για εμπρησμό αλλάζει κάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση της φωτιάς βάση σχεδίου!

Αναρωτιέμαι: Τι αποτελέσματα μπορείς να περιμένεις από πολιτικούς που δεν μπορούν να συντονίσουν ούτε μια συνέντευξη που κάνουν με σκοπό να συνωμοσιολογήσουν; Τι προσδοκίες να έχεις από ανθρώπους που υποτιμούν και προσβάλλουν την μνήμη των άταφων νεκρών και των αγνοούμενων -τον αριθμό των οποίων ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν;

Είναι εξωφρενική η ομολογία τους ότι στο Μάτι εκκένωση δεν έγινε γιατί δεν προλάβαιναν. Κι επειδή δεν είχαν σχέδιο. Και διότι ήταν λίγος ο χρόνος για να βρουν… λεωφορεία.
Πέρα από την γενικευμένη εκκένωση, θα έπρεπε να υπήρχαν δυνάμεις -ΕΜΑΚ, κομάντος της Ζ ΜΑΚ- που να καθοδηγούν επί τόπου τους ανθρώπους μέχρι να βρουν διέξοδο στη θάλασσα. Πού ήταν όλοι αυτοί; Γιατί οι αρμόδιοι δεν διέταξαν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων να προσφέρουν αρωγή;

Ακούστε και το άλλο: Κατά την άποψη Τόσκα, Τζανακόπουλου, Καπάκη (της Πολιτικής Προστασίας) και των αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο μέσος άνθρωπος χρειαζόταν 44 λεπτά για να διανύσει την απόσταση που απαιτούνταν μέχρι να βγει απ’ τον κλοιό των καμμένων στο Μάτι. Αφού άφησαν αβοήθητους χιλιάδες ανθρώπους να καίγονται, για να είναι σίγουροι ότι η κυβέρνησή τους θα μας κάνει δρομείς, κάτι σαν τον Μπολτ, μετά παρατηρούσαν τους ανθρώπους να βρίσκονται στη θάλασσα, τους άφησαν να θαλασσοδέρνονται στα κύματα 4-4,5 ώρες για να σιγουρευτούν ότι θα επιζήσουν μόνο οι υπεραθλητές… Λίγο ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το άθλιο επιχείρημα της φυσικής επιλογής και να πουν ότι όπως λειτούργησαν φρόντισαν να διασωθούν μόνο οι πιο δυνατοί…

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Διότι δεν μπορεί. Θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν 84 ανθρώπους στο θάνατο. Και δεν είναι μόνο τι έπρεπε να έχουν κάνει προτού πιάσει η φωτιά. Είναι, κυρίως, τι έκαναν αφού ξέσπασε η πυρκαγιά. Γιατί οι καταγγελίες λένε πως οι πυροσβέστες ούτε τις μάνικες δεν κατάφεραν να απλώσουν για να αρχίσουν την κατάσβεση.

Αφού «έχασαν» τη φωτιά στα αρχικά στάδια:

– Γιατί δεν είχαν πυροσβεστικές δυνάμεις προληπτικά τοποθετημένες σε καίρια σημεία ενώ γνώριζαν τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω των θυελλώδών ανέμων;

– Γιατί δεν είχαν σχέδιο αντιμετώπισης εφαρμοσμένο και δοκιμασμένο;

– Γιατί δεν μπόρεσαν να συντονίσουν ούτε τη διαφυγή;

– Γιατί δεν χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο ενημέρωσης, τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο, social media, για να πληροφορήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη καταστροφή αλλά αντιθέτως προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας ψέματα;

– Γιατί καθυστέρησε τόσο η επιχείρηση διάσωσης από θαλάσσης; 

– Γιατί άργησαν τόσο να στείλουν σκάφη -του λιμενικού, εμπορικά, αλιευτικά, ιδιωτικά- ώστε να γίνει η διαφυγή και να μην πνιγούν τόσοι άνθρωποι στη θάλασσα;

Είναι βέβαιον ότι στα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Ελληνικής Αστυνομίας θα υπάρχουν χιλιάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες των ανθρώπων που καίγονταν να ζητάνε βοήθεια. Πού να φαντάζονταν όμως το φρικτός τέλος που τους επεφύλασσε ο ερασιτεχνισμός και η ανικανότητα των δήθεν αρμοδίων… 

Είναι τόσο άθλιοι οι πολιτικοί προϊσταμένοι και υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας που δεν ντρέπονται να μας λένε ότι έχασαν τον ύπνο τους μερικές ημέρες, την ώρα που 84 ώρες έχασαν τη ζωή τους για πάντα, δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και ενώ καταστράφηκαν οι ζωές και οι περιουσίες χιλιάδων άλλων ανθρώπων. 

Λέει ο Τόσκας, απολύτως υποκριτικά, ότι υπέβαλε την παραίτησή του αλλά ο Τσίπρας δεν την έκανε αποδεκτή. Μαϊμού ήταν η παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.Τραβάτε με κι ας κλαίω. Όσοι έχουν συνείδηση,όσοι έχουν ευθυκρισία, παραιτούνται και δεν ανακαλούν τις παραιτήσεις. Και η ευθύνη γι’ αυτό το θέατρο βαραίνει τον πρωθυπουργό.

Για τους νεκρούς θα κλάψουμε. Για τους κατεστραμμένους. Για τις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους. Κι όχι για τους τυχαίους που ενδιαφέρονται μην χάσουν τις καρέκλες τους.

“Υβρις προς τους νεκρούς η κυβερνητική συνέντευξη – παρωδία” σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, αναφέροντας τα εξής:  

Ασέβεια προς της μνήμη των 83 νεκρών αλλά και τις οικογένειές τους που θρηνούν αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων αποτελεί η χθεσινοβραδυνή συνέντευξη – παρωδία που έστησαν τα κυβερνητικά στελέχη παρουσία των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για παραιτήσεις με την τραγωδία στο Μάτι, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να κινείται στη γραμμή ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της με τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Παράλληλα, στο κάδρο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας έχει τεθεί και το επιχείρημα ότι όλα τα δεινά έχουν ξεκινήσει από την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή. Η επιλογή αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που από πολλές πλευρές διατυπώνεται η φράση ότι η παραίτηση δεν είναι μόνο θέμα αριθμού νεκρών, αλλά ήθους, φιλότιμου και ευθύνης. Ο Νίκος Τόσκας, όταν του ετέθη το ερώτημα των πολιτικών ευθυνών, είπε ότι για λόγους συνειδησιακούς, και όχι λαθών, έθεσε την επομένη της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δεν την έκανε δεκτή, με το επιχείρημα ότι είναι ώρα πάλης και μάχης. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ κλιμακώνεται η οργή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κρατικής μηχανής, η κυβερνητική γραμμή είναι στη λογική ότι για την πυρκαγιά φταίνε ουσιαστικά η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Αυτό είχε γίνει επί της ουσίας και στην πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα με τους 21 νεκρούς από τις πλημμύρες, όπου μετά την έρευνα που έγινε από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε ως εξήγηση πως ευθύνονται οι αυθαιρεσίες, οι αγκυλώσεις και οι γραφειοκρατικές εμμονές.

Επίσης αναδείχθηκε και το επιχείρημα περί των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ουσιαστικά η θεώρηση αυτή παραπέμπει στη θεωρία περί «στρατηγού ανέμου» το 2007 από τον Βύρωνα Πολύδωρα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν αναγνωρίστηκαν λάθη από τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, λέγοντας ότι προσπαθούν να βρουν τι έγινε λάθος και δεν βρίσκουν. «Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες… ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει η εκκένωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων σε μιάμιση ώρα…» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.