Χρειάστηκαν σχεδόν 55 χρόνια για να γίνει γνωστό

μετάΣε ένα σενάριο που μπορούσε να είναι εξαιρετικά καταστροφικό, οι ΗΠΑ, ή καλύτερα η τύχη και η μοίρα, απέτρεψαν στο…τσακ μια πυρηνική καταστροφή το 1961, όταν μια ατομική βόμβα σχεδόν εξερράγη, μετά από πτώση από ένα βομβαρδιστικό Β-52 που διαλύθηκε στον ουρανό, πάνω από τις Ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ!

 

Οι βόμβες περιείχαν ένα ωφέλιμο φορτίο των τεσσάρων μεγατόνων η καθεμία και θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει εκρήξεις 260 φορές πιο ισχυρές από αυτές που συνέβησαν στη Χιροσίμα.

Σύμφωνα με την Washington Post το περιστατικό συνέβη στις 21 Ιανουαρίου 1961 -κάτι λιγότερο από 20 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι- και εξηγείται περαιτέρω σε μια πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την NSA.

Όταν το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έπεσε σε μια δίνη και διαλύθηκε, οι δύο βόμβες έπεσαν προς το Goldsboro στη Βόρεια Καρολίνα. Το αλεξίπτωτο της μιας από τις δύο βόμβες άνοιξε και το αεροπορικό δυστύχημα πραγματικά ώθησε τη βόμβα σε «ένοπλη» λειτουργία από τη στιγμή που χτύπησε το έδαφος.

Ευτυχώς για τη Βόρεια Καρολίνα, αλλά τις γύρω περιοχές, η καταστροφή του αεροπλάνου, επίσης κατέστρεψε και το διακόπτη ενεργοποίησης.

«Η έκθεση υπονόησε ότι επειδή το Όπλο 2 προσγειώθηκε σε ελεύθερη πτώση, χωρίς το λειτουργικό αλεξίπτωτο, το χρονόμετρο δεν κίνησε την μπαταρία υψηλής τάσης της βόμβας, που ήταν ένα βήμα προς την ακολουθία όπλισης», έγραψε ο Bill Burr της NSA.

Και συνέχισε: «Για το Όπλο 2, ο διακόπτης οπλισμού/ασφάλειας ήταν στην θέση «ασφαλής», όμως ήταν σχεδόν οπλισμένο επειδή το σοκ από την πρόσκρουση είχε περιστρέψει το δείκτη στη θέση« οπλισμένο». Αλλά το σοκ κατέστρεψε επίσης τις επαφές του διακόπτη, που έπρεπε να είναι άθικτες για να εκπυρσοκροτήσει το όπλο».

Ο Burr σημείωσε στην έκθεσή του πόσο λεπτή ήταν η γραμμή -και είναι- ανάμεσα στην ασφάλεια και την καταστροφή. «Ίσως αυτό είναι ό,τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Άμυνας Robert McNamara, λίγα χρόνια αργότερα, όταν παρατήρησε ότι «από το ελάχιστο περιθώριο της τύχης, κυριολεκτικά, η αποτυχία των δύο σύρματων να διασταυρωθούν, μια πυρηνική έκρηξη απετράπη».

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι μόνο οι τελευταίες που βγήκαν στην επιφάνεια για το περιστατικό, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον πυρηνικό εμπειρογνώμονα όπλων Eric Schlosser πέρυσι σε ένα βιβλίο με τίτλο, «διοίκηση και έλεγχος».

Ο Schlosser ήταν σε θέση να λάβει τα έγγραφα σχετικά με το περιστατικό και για πρώτη φορά βοήθησε να πέσει φως σχετικά με το πόσο κοντά βρέθηκε η Πολεμική Αεροπορία στο να γίνει μάρτυρας μιας ατομικής βόμβας που θα εκρήγνυτο στο έδαφος των ΗΠΑ.

Μόνο «μια απλή, δυναμό-τεχνολογία διακόπτη χαμηλής τάσης ήταν αυτό που στάθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας μεγάλης καταστροφής. Το αλεξίπτωτο σε αυτό άνοιξε, αλλά όταν η βόμβα χτύπησε το έδαφος, το τελικό σήμα πυροδότησης ενεργοποιήθηκε, μόνο για να σταματήσει από τον τέταρτο διακόπτη ασφαλείας»

Πριν από τα έγγραφα που σχετίζονται με το περιστατικό Goldsboro βγουν στην επιφάνεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αρνηθεί ότι τα αποθέματά της σε πυρηνικά όπλα είχαν θέσει ποτέ το έθνος σε κίνδυνο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να αποκρύψει πληροφορίες από τον αμερικανικό λαό, προκειμένου να αποφύγει τις ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική των πυρηνικών όπλων μας», είπε ο Schlosser στην εφημερίδα Guardian και κατέληξε: «Μας είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα αυτά τα όπλα να εκραγούν τυχαία, αλλά εδώ έχουμε ένα που σχεδόν το έκανε».