Από την εταιρία αναλύσεων Stratfor-Συνεργασία με τον Τύπο της Κυριακής

Ο ιρακινός στρατός βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλεονέκτημα από αέρος το Σαββατοκύριακο, την ώρα που η κυβέρνηση έκανε αρκετές αντεπιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στα βόρεια της Βαγδάτης, ειδικά στην επαρχία Salah ad Din. Ωστόσο, η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» εξακολουθεί να κατέχει την πόλη Τικρίτ. 

 Το Ιράκ χρησιμοποίησε τα πρόσφατα αποκτηθέντα στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-35 να χτυπήσει με κατευθυνόμενα βλήματα τις θέσεις της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», όταν μονάδες του ιρακινού Πεζικού, υποστηριζόμενες από σιίτες παραστρατιωτικούς, απέκρουαν τους σουνίτες μαχητές στα βόρεια της Βαγδάτης και κοντά στην πόλη  As Samarra.

Βορειότερα, η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» και άλλοι σουνίτες αντάρτες συνεχίζουν τις προσπάθειες να εδραιώσουν τη θέση τους, με επιθέσεις σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη την επαρχία Ninawa. Στις επιθέσεις εναντίον της πόλης Tal Afar, με την πλειονότητα του πληθυσμού να είναι Τουρκμένοι, η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» φέρεται να έχει πάρει στην κατοχή της το 90% της πόλης, εξαναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν προς ασφαλέστερες περιοχές. Επίσης η οργάνωση παραμένει πολύ δραστήρια στις επαρχίες Diyala και Anbar (στα βορειοανατολικά και τα δυτικά της Βαγδάτης αντίστοιχα), ενώ μικροί παραστρατιωτικοί πυρήνες πιστεύεται ότι συνδέονται με την ομάδα που έχει κάνει μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κινήσεις για την ασφάλεια της διπλωματικής παρουσίας τους στη Βαγδάτη, ενώ φέρεται να έχουν σταλεί 150 πεζοναύτες προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια της πρεσβείας. Επίσης, η Ουάσιγκτον εξετάζει ενεργά τις επιλογές προκειμένου να παρέχει βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» και των συμμάχων της. Οι επιλογές ξεκινούν από την επίσπευση της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας μέχρι και αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων δεν αποτελεί επιλογή. Η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να ενισχύει την κεντρική κυβέρνηση, περιορίζοντας ταυτόχρονα την άμεση εμπλοκή της στην κρίση.  
 
Το Ιράν και η Τουρκία φαίνεται να αυξάνουν τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση, με αρκετές ενδείξεις για Ιρανούς συμβούλους που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις και την κινητοποίηση των σιιτών παραστρατιωτικών. Μέχρι στιγμής, η Βαγδάτη αρνείται ότι ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος. Παράλληλα, η Τουρκία έχει έντονα θορυβηθεί από την κρίσιμη κατάσταση των ιρακινών Τουρκμένων στα βόρεια, καθώς η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» κινείται προς το Tal Afar, με την Αγκυρα να φέρεται ότι έχει ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Ninawa.
 
Η σύγκρουση φαίνεται να γίνεται σεχταριστική, μια προοπτική που δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ιρακινή σταθερότητα. Οι παραστρατιωτικοί φέρεται να έχουν εκτελέσει εκατοντάδες σιίτες αιχμαλώτους πολέμου, την ώρα που γίνονται νέες στρατολογήσεις στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως με σιίτες. Είναι προφανές ότι μετά τις νίκες των παραστρατιωτικών στην πρόσφατη επίθεση υπήρξε σημαντική διαφωνία των σουνιτών με την κεντρική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, ενώ οι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων, είναι πιθανόν οι σουνίτες μαχητές της αντιπολίτευσης να υπερέχουν αριθμητικά, οι οποίοι στην παρούσα φάση βρίσκουν κοινό στόχο στην εκδήλωση της αντίθεσής τους προς την κεντρική κυβέρνηση. Με πολλές σουνιτικές ομάδες μάχης να διεξάγουν τις επιχειρήσεις και με σιίτες παραστρατιωτικούς να μπαίνουν στη μάχη, η σεχταριστική σύγκρουση θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την ανεύρεση λύσης, η οποία θα ενώσει τους Ιρακινούς.         

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, ο ιρακινός στρατός θα σταθεροποιήσει κατά πάσα πιθανότητα κάπως την κατάσταση, διατηρώντας τις θέσεις του βόρεια της Βαγδάτης και συνεχίζοντας να κινείται προς το Τικρίτ, όσο καταφθάνουν και τοποθετούνται περισσότερες ενισχύσεις για τη μάχη. Η Βαγδάτη θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνη, ειδικά όταν η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» δραστηριοποιείται στην πόλη και ο κίνδυνος επιθέσεων των παραστρατιωτικών πυρήνων, καθώς και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε οχήματα παραμένει υψηλός. Ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει, μια σοβαρή παραστρατιωτική προσπάθεια για την κατάληψη της πρωτεύουσας φθίνει όσο η δυναμική χάνεται και οι νόμιμες δυνάμεις παρατάσσονται κοντά στην πρωτεύουσα. Ακόμα κι αν η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» και οι σύμμαχοί της στραφούν αποφασιστικά προς την πρωτεύουσα, η επίθεση πιθανότατα να αποτύχει, καθώς οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες θα αντιμετώπιζαν μια καλά οχυρωμένη και ενθουσιώδη δύναμη, πολύ πιο ικανή από τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στον Βορρά.