Έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός

Περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα – Πάνω από 500 οι νεκροί μέχρι στιγμής και 4.000 οι τραυματίες – Εκατοντάδες παιδιά αθώα θύματα της παράνοιας του πολέμου – Ισραηλινή κυβέρνηση: “Στοχεύουμε στρατιωτικούς στόχους, δεν επιδιώκουμε απώλειες αμάχων” – Στο Κατάρ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος για να συναντήσει την ηγεσία της Χαμάς

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Λωρίδα της Γάζας με την ισραηλινή κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διανύει την 14η ημέρα θα συνεχιστεί μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην περιοχή και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Με το Ισραήλ να έχει τις "ευλογίες" της Ουάσινγκτον για την στρατιωτική επιχείρηση και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς να προσπαθεί να βρει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης από το… Κατάρ, η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινές περιοχές ενώ οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ εντείνουν το σφυροκόπημα θέσεων της παλαιστινιακής οργάνωσης. Σύμφωνα με το Reuters,τουλάχιστον δέκα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από ισραηλινά πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να περάσουν στο Ισραήλ μέσω δύο τούνελ.

Σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα 15 κράτη-μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων» την ώρα που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων αγγίζει τους 500 – χτες, ήταν η πιο αιματηρή μέρα της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, αφού μόνο στη περιοχή Σατζάγια έχασαν τη ζωή τους 73 Παλαιστίνιοι. Από τους βομβαρδισμούς έχουν επίσης τραυματιστεί τουλάχιστον 4 χιλιάδες άνθρωποι, από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Πριν από λίγο, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, ξεκαθάρισε πως οι βομβραδισμοί θα συνεχιστούν κανονικά ενώ χτες το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα «κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» προκειμένου να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες από τη Γάζα και να αποκαταστήσει την ηρεμία, αλλά επέμεινε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν απώλειες αμάχων εκεί.

«Προσπαθούμε να στοχεύουμε στρατιωτικούς στόχους και δυστυχώς υπάρχουν απώλειες αμάχων για τις οποίες λυπούμαστε και τις οποίες δεν επιδιώκουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου στο CNN και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει σκόπιμα ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες. Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειαστεί το Ισραήλ για να ολοκληρώσει μια επιχείρηση που, όπως υποστηρίζει, σκοπεύει να καταστρέψει τις σήραγγες όπλων της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε ότι η επιχείρηση διεξάγεται «αρκετά γρήγορα», αλλά δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο.Ερωτώμενος αν το Ισραήλ σκοπεύει να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας, είπε: «Κανείς δεν θέλει να φθάσει σε υπερβολικό στρατιωτικό μάκρος".
Κι ενώ χάνονται ζωές αμάχων,συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ εντός κι εκτός της Λωρίδας της Γάζας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να βρίσκεται στο Κατάρ, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα παλαιστινιακά εδάφη,σε μία προσπάθεια να βρει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης με την βοήθεια και άλλων ηγετών.
Σύμφωνα με την "Jerusalem Post", o πρόεδρος των Παλαιστινίων είχε συνάντηση με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,στη Ντόχα. 

Πηγή

δείτε το ελληνικό και διεθνή τύπο

Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα, ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί