Ο Βλάντιμιρ Πούτιν τους έχει κάνει χαζούς με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν… Συναγερμός στις Βρυξέλλες μετά τις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τη Βραζιλία και τη Χιλή για εισαγωγές εναλλακτικών προμηθειών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Ευρώπη (που στηρίζει η ελληνική συγκυβέρνηση μετά μανίας) σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να τις αποτρέψει από τις εξαγωγές διατροφικών και άλλων προϊόντων στη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες στους Financial Times.
Μετά τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Μόσχα προχώρησε σε εμπάργκο εισαγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής για εναλλακτικές προμήθειες. Ηδη η Βραζιλία έχει εγκρίνει άμεσες εξαγωγές κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού κρέατος, ενώ η Χιλή διαπραγματεύεται εξαγωγές ψαριών.

Σύμφωνα με τον γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής της Βραζιλίας Σένερι Παλούδο, η χώρα του, εκτός από τις προμήθειες κρέατος, μελετά επίσης την εξαγωγή καλαμποκιού και φασολιών σόγιας, τονίζοντας πως η Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη αγορά κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων από τη Βραζιλία.

Η άμεση ανταπόκριση των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις εξαγωγές προϊόντων στη Ρωσία έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, όπως λέει αξιωματούχος, επισημαίνοντας «αθέμιτο ανταγωνισμό»: «Τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων με τη Ρωσία, δεν είναι δυνατόν κάποιες χώρες να επωφελούνται και να τρέξουν να καλύψουν το κενό που αφήνει Η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Αυστραλία. Το θέμα ήταν και παραμένει πολιτικό», τονίζει ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Την ώρα που η Ευρώπη ήδη βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αναμένεται να επωφεληθούν άλλες χώρες – πιο κοντινές από τις λατινοαμερικάνικες- , όπως η Τουρκία και η Λευκορωσία.
Το θέμα της απαγόρευσης που επέβαλε η Μόσχα θα συζητηθεί διεξοδικά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στον αγροτικό τομέα από τις 28 χώρες της Ε.Ε., οπότε και θα καταρτιστεί μια μεθοδευμένη απάντηση στη Ρωσία, όπως λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

πηγή