Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με το μακελειό στο Παρίσι, καθώς, σύμφωνα με γαλλικά μέσα οι τρεις ύποπτοι για την αιματηρή επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί και εντοπιστεί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε νωρίτερα η γαλλική Le Point, δύο αδέρφια ηλικίας 32 και 34 ετών φέρεται να είναι αυτοί που έσπειραν τον θάνατο στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δέκα.

Τα δύο αδέλφια είναι γαλλοαλγερινής καταγωγής, ενώ, ο τρίτος από τους δράστες είναι 18 ετών και φέρεται να είναι άστεγος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο αδέρφια έχουν γεννηθεί στο 19ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ φέρονται να έχουν επιστρέψει από τη Συρία το περασμένο καλοκαίρι.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ η Liberation ανέφερε ότι οι τρεις ύποπτοι έχουν συλληφθεί, ωστόσο οι γαλλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν τη σύλληψη. Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, συνιστά προσοχή στην μετάδοση των ειδήσεων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις συλληφθέντες είναι οι Σαϊντ Κουατσί, Σείρφ Κουατσί και Χαμίντ Μουράντ, ενώ, φέρεται να είχαν αφήσει τις ταυτότητές τους στο όχημα με το οποίο διέφυγαν από το σημείο της αιματηρής επίθεσης.

Tι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στη Γαλλία:

22.30 Ο πρόεδρος Ολάντ θα δει τους Μαρίν Λε Πεν, Φρανσουά Μπαϊορύ και Ζαν Λυκ Μελανσόν την Πέμπτη 

22.10 Οι τρεις ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Πρόκειται για δύο αδέλφια γνωστά στην αστυνομία, ηλικίας 32 και 34 ετών, και έναν 18χρονο μάλλον άστεγο. Οι Σαίντ και Σερίφ Κουατσί αναγνωρίσθηκαν από τα δελτία ταυτότητάς τους που άφησαν στο όχημα διαφυγής

21.55 Το Μέγαρο ανακοινώνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί το πρωί της Πέμπτης

21.18 Η Μητρόπολη του Παρισιού ανακοινώνει ότι η Καθολική Εκκλησία θα συμμετέχει την Τετάρτη στην ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό Hebdo και οι καμπάνες θα σημάνουν πένθιμα στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ το μεσημέρι της Τετάρτης.

20.57 Το Προεδρικό Μέγαρο ανακοινώνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα τηρήσει ένα λεπτό σιγής την Πέμπτη στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού. Η δοξολογία που θα ακολουθήσει θα γίνει στη μνήμη των θυμάτων και για τις οικογένειές τους.

20.50 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει στον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ την αληλεγγύη των ΗΠΑ.

20.23 Η αστυνομία σφίγγει τον κλοιό γύρω από δύο υπόπτους γαλλο-αλγερινής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στην περιοχή Παντέν του Παρισιού και επέστρεψαν από τη Συρία φέτος το καλοκαίρι. Οι δύο άνδρες είναι 32 και 34 ετών. Ο ένας από τους δύο υπόπτους είχε δικαστεί το 2008 στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της σπείρας των Ιρακινών με την επωνυμία «σπείρα του 19ου διαμερίσματος του Παρισιού». Είχε δηλώσει τότε ότι «πριν ήμουν κακοποιός. Αλλά μετά την είσοδό μου στη θρησκεία ήμουν σε πλήρη φόρμα, δεν υπολόγιζα καν ότι μπορεί να πεθάνω». Είχε συλληφθεί το 2005 την στιγμή που ετοιμαζόταν να διαφύγει στη Δαμασκό. Ο τρίτος ύποπτος που καταζητείται είναι ένας άστεγος, ο οποίος γεννήθηκε το 1996. Μεταξύ 2003 και 2005 αυτή η σπείρα-οργάνωση είχε ενθαρρύνει περίπου δέκα νεαρούς Γάλλους να φύγουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ.

20.20 Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι πάνω από 100.000 διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Γαλλίας για να τιμήσουν τα θύματα του Charlie Hebdo. Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού.

20.02 Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοινώνει μια ημέρα εθνικού πένθους. Ο κ. Ολάντ σε διάγγελμά του ανέφερε ότι οι σημαίες θα είναι μεσίστιες επί τρεις ημέρες. «Το καλύτερό μας όπλο είναι η ενότητα. Τίποτα δεν μπορεί να μας διαιρέσει, τίποτα δεν πρέπει να μας διαιρέσει, τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίσει», είπε.

19.42 Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επικοινώνησε την Τετάρτη με τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Νικολά Σαρκοζί για να τον καλέσει στην πορεία που θα γίνει το Σάββατο από πολιτικούς και πολίτες στο Παρίσι.

19.39 Το σύνολο των επικεφαλής των εκκλησιών της Γαλλίας θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη την Πέμπτη για να αποφασίσουν κοινή πρωτοβουλία.

19.35 Ένας μαύρος πένθιμος φιόγκος αναρτήθηκε στην πρώτη σελίδα του γαλλικού Google.


19.33 Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου είχαν διαδοχικές συσκέψεις για να αποφασίσουν μέτρα και να εξετάσουν τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί μετά τη δολοφονική επίθεση στο Charlie Hebdo.

19.00 Oλόκληρος ο κόσμος καταδικάζει την επίθεση στο περιοδικό. «Είμαστε όλοι Γάλλοι» δηλώνει ο Ματέο Ρένζι ο οποίος επισκέφθηκε την γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησαν τηλεφωνικά από το Λονδίνο με τον Φρανσουά Ολάντ για να του εκφράσουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των χωρών τους.

18.26  Νέα σύσκεψη αντιμετώπισης κρίσης θα συγκληθεί στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας την Πέμπτη στις 8.30 το πρωί.

Η εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί διαδικτυακά με το εξής εξώφυλλο:

Το χρονικό της επίθεσης 

Περίπου στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης οι δράστες, που ήταν καλά οπλισμένοι, εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας, όπου εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν σύσκεψη. Οταν βρέθηκαν μέσα άρχισαν να πυροβολούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι φώναζαν και συγκεκριμένα ονόματα, ανάμεσα στα οποία ήταν και εκείνα των σκιτσογράφων που δολοφονήθηκαν.

Ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού δείχνουν τον επαγγελματισμό των δραστών που εξαπέλυσαν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση, υπογραμμίζουν πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Το βλέπουμε ξεκάθαρα από τον τρόπο που κρατούν τα όπλα τους, που προχωρούν ήρεμα, ψυχρά. Εχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν πρόκειται για φανατικούς που έδρασαν αυθόρμητα», δήλωσε ένας αστυνομικός. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι δράστες κρατούν τα καλάσνικοφ κοντά στο σώμα τους, ρίχνουν κατά βολή και όχι κατά ριπάς, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με έναν άλλο αστυνομικό, «το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση».

Ακόμη μία ένδειξη της ψυχραιμίας τους: οι δράστες αρχικά έκαναν λάθος στη διεύθυνση και σταμάτησαν στον αριθμό 6 του ίδιου δρόμου, όπου στεγάζεται ένα παράρτημα της εφημερίδας, επεσήμανε ένας αστυνομικός. «Εκεί δεν πυροβόλησαν, δεν πανικοβλήθηκαν… πήγαν στον αριθμό 10, όπου βρίσκεται η σύνταξη της Charlie Hebdo».

Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε από ένα γειτονικό κτίριο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι δύο από τους τρεις άνδρες είναι καλά εξοπλισμένοι: μαύρες στολές, κουκούλες, αθλητικά παπούτσια, παλάσκες κάτω από τις οποίες ενδέχεται να φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. 

Οργή στο Παρίσι – Οι Γάλλοι στους δρόμους

Λίγη ώρα μετά το λουτρό αίματος οι Γάλλοι πολίτες έδειξαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και όλοι καλούν για διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας. Στο twitter χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν το  hashtag #JeSuisCharlie και στο facebook σελίδες υποστήριξης στα θύματα συγκεντρώνουν ήδη πολλές χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Στο Παρίσι ξεκίνησαν από τις 5 το απόγευμα τρεις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ενώ ταυτόχρονα διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις πόλεις Agen, Arras, Avignon, Dijon, Gap, Grenoble, Lille, Lyon, Mασσαλία κλπ.