Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, Charlie Hebdo. Το τιράζ του Charlie Hebdo αυξήθηκε από 3 σε 5 εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση, καθώς είχε εξαντληθεί σε πάρα πολλά περίπτερα ήδη από τις 8 το πρωί 

Η οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη AQPA, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο μήνυμά της, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και στους δράστες "ανατέθηκε" η επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

"Ηρωες στρατολογήθηκαν και ενήργησαν, ορκίστηκαν και πέρασαν στην πράξη για μεγάλη ικανοποίηση των μουσουλμάνων", δηλώνει στο βίντεο ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι.

"Θέλουμε να τονίσουμε προς το μουσουλμανικό έθνος ότι εμείς επιλέξαμε τον στόχο, χρηματοδοτήσαμε την επιχείρηση και στρατολογήσαμε τον επικεφαλής της", προσθέτει ο αλ Ανάσι.

"Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατ΄εντολή του γενικού μας εμίρη Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και σύμφωνα με την μεταθανάτια βούληση του Οσάμα μπιν Λάντεν".

Το κείμενο φέρει τον τίτλο: "Εκδίκηση για τον προφήτη του Αλλάχ: μήνυμα για την ευλογημένη επίθεση στο Παρίσι".

Σε βίντεο που δόθηκε την Παρασεκυή στη δημοσιότητα, θρησκευτικός αξιωματούχος της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη, απειλεί τη Γαλλία με νέες επιθέσεις: "Δεν θα βρίσκεστε σε ασφάλεια όσο πολεμάτε τον Αλλάχ, τον προφήτη του και τους πιστούς", αναφερόταν στο μήνυμα του Χαρίθ αλ Νατχάρι, υπεύθυνου για τη σαρία στην οργάνωση.

Δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο φέρει το έμβλημα της οργάνωσης Tύπου της αλ Κάιντα al Malahem.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και αφίσα με τίτλο "Καταζητούνται" ("wanted") στην οποία ορίζονται νέοι στόχοι:

 

 

 

Ανάμεσα τους είναι και ο Δανός καρτουνίστας Kurt Westergaard που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ το 2005 στην Jyllands-Posten αλλά και ο Γκέερτ Βίλντερς, Ολλανδός πολιτικός, βουλευτής και αρχηγός του αντι-Ισλαμικού κόμματος "Partij voor de Vrijheid".

 

 

 

Το τιράζ του Charlie Hebdo αυξήθηκε από 3 σε 5 εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση

Το πρωί μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από τα περίπτερα της Γαλλίας, καθώς κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ δημοσιογράφοι και γελοιογράφοι. Σε πολλά από τα σημεία πώλησης το σατιρικό περιοδικό εξαντλήθηκε στα πρώτα λεπτά της κυκλοφορίας του.

"Τελείωσε", επαναλάμβαναν ξανά και ξανά οι ιδιοκτήτες πολλών περιπτέρων στο Παρίσι, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους πελάτες. Πολλοί απ' αυτούς αγόρασαν την "Κανάρ Ανσενέ", τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η οποία έχει σήμερα τίτλο: "Εμπρός παιδιά, μην αφήσετε να σας σκοτώσουν", σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Charlie Hebdo.

"Είναι απίστευτο, όταν άνοιξα είχα ήδη μια ουρά 60-70 ανθρώπων μπροστά από το περίπτερο", είπε μια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο Παρίσι. "Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο, τα 450 φύλλα που είχα έφυγαν μέσα σε 15 λεπτά", πρόσθεσε.

Σε άλλα σημεία πώλησης, όπως ο σταθμός του Μετρό στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων επισήμαιναν από την πλευρά τους πως είχαν λάβει μόνο 50 φύλλα ο ένας, 100 ο άλλος. "Περιμένουμε κι άλλα φύλλα την Πέμπτη και την Παρασκευή", έλεγαν στους απογοητευμένους πελάτες.

Το Charlie Hebdo, που μέχρι την επίθεση δεν πουλούσε πάνω απο 60.000 τεύχη την εβδομάδα, τυπώθηκε σε 3 εκατομμύρια αντίτυπα και έξι διαφορετικές γλώσσες, με εξώφυλλο τον δακρυσμένο Μωάμεθ που δηλώνει "Je suis Charlie". Το τεύχος διατίθεται σε 25 χώρες.

Το τιράζ του πρώτου φύλλου της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας αυξήθηκε από τρία σε πέντε εκατομμύρια φύλλα για να αντιμετωπισθεί η μεγάλη ζήτηση στη Γαλλία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διανομής, σήμερα Τετάρτη.

Σάλος στη Μ. Ανατολή για τα σκίτσα της Charlie Hebdo

Μουσουλμάνοι ιερωμένοι στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση που σhttp://www.nooz.gr/ημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, την επέκριναν επειδή δημοσίευσε νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πρώτο της φύλλο μετά το τραγικό συμβάν.

Στο εξώφυλλο του φύλλου «των επιζώντων», η εφημερίδα έχει ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται ο προφήτης Μωάμεθ δακρυσμένος να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Σαρλί», ενώ η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει «Τα συγχωρούμε όλα».

Αν και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο είχαν καταδικάσει έντονα την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, πολλοί επεσήμαναν ότι η απόφασή της να δημοσιεύσει κι άλλα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ είναι μια ανώφελη πρόκληση και ένα δείγμα έλλειψης σεβασμού που θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις.

Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών Μοχάμεντ Χουσέιν.

Η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μαλί, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».

Στο Ιράν ένας ιερωμένος, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».

Παράλληλα πάντως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αλληλοσεβασμός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και για το νέο φύλλο της Σαρλί Εμπντό.

«Πιστεύουμε ότι ο ιερός χαρακτήρας (των αξιών) πρέπει να γίνεται σεβαστός και, αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε οι μεν τους δε, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο σε έναν κόσμο με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικούς πολιτισμούς», είπε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο, αν ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο, μια σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα κατανοήσουμε ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι εγκληματική ενέργεια, ζήτησε σήμερα από τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τα μια «επιπολαιότητα γεμάτη μίσος».

Εξάλλου πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της Μέσης Ανατολής λένε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί το θέμα.

«Τα σκίτσα δεν έχουν νόημα, δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Εμείς ως μουσουλμάνοι είμαστε μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από ένα σκίτσο. Δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία και αν αντιδράσουμε, θα πρέπει να αντιδράσουμε με λέξεις στις λέξεις και με σκίτσα στα σκίτσα», είπε ο Σαμίρ Μαχμούντ, ένας κάτοικος του Καΐρου.

Στην Τουρκία, η εφημερίδα Τζουμχουριέτ ήταν η μοναδική που δημοσίευσε αποσπάσματα του νέου φύλλο της Σαρλί Εμπντό, μία από τις πέντε διεθνείς εκδόσεις της σατιρικής εφημερίδας.

Η Τζουμχουριέτ αφιέρωσε τέσσερις σελίδες της στα άρθρα και τα σκίτσα της Σαρλί Εμπντό. Δημοσίευσε επίσης μια μικρή μαυρόασπρη εκδοχή του εξωφύλλου της γαλλικής εφημερίδας σε μια από τις στήλες της, όμως δεν χρησιμοποίησε το σκίτσο στο αφιέρωμά της, έπειτα από «πολλές διαβουλεύσεις», έγραψε ο διευθυντής σύνταξης Ουτκού Τσακιροζέρ στο Twitter.

Ο Σαουδάραβας ιερωμένος Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τα νέα σκίτσα «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία».

Πηγή 

Alert! Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση