ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δύο ημέρες πριν από την ιστορική υπογραφή της νέας αμερικανορωσικής συμφωνίας για τον αφοπλισμό, η κυβέρνηση Ομπάμα διεμήνυσε, χθες, ότι αναθεωρεί επισήμως το αμερικανικό πυρηνικό δόγμα μειώνοντας τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στην εθνική στρατηγική ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, που είχε αναγγελθεί προ μηνών και αντιστρέφει πλήρως το δόγμα Ρέιγκαν, θα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θα υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αν και θα διατηρηθούν οι εγγυήσεις για την προστασία των συμμάχων.

Με συνέντευξή του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι το νέο δόγμα επιφυλάσσει ενδεχομένως εξαιρέσεις για κράτη όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, αλλά σε γενικές γραμμές δρομολογεί τη μη πυρηνική αποτροπή και την εξάλειψη ασαφειών για το πότε ακριβώς χρησιμοποιείται ένα πυρηνικό όπλο. Είναι η πρώτη φορά που αναθεωρείται το αμερικανικό πυρηνικό δόγμα μετά το 2001 και η τρίτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα δημοσιεύτηκαν χθες στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ενώ επίκεινται η υπογραφή της νέας αμερικανορωσικής συνθήκης και η σύνοδος κορυφής της Ουάσιγκτον με θέμα τα πυρηνικά, στις 12 και 13 Απριλίου. Με δηλώσεις του από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε μεν ότι η νέα συνθήκη «αντανακλά το βελτιωμένο επίπεδο εμπιστοσύνης στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον», αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από τη συμφωνία μονομερώς σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κάνουν ακραίες κινήσεις στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ηδη, η ρωσική ηγεσία είχε προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις για το εάν ικανοποιήθηκαν ή όχι, στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων, τα αιτήματά της σχετικά με την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα. Με βάση τη νέα συνθήκη START, τα πυρηνικά οπλοστάσια αμφοτέρων των πλευρών θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο. Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η επικείμενη υπογραφή της νέας START και το νέο πυρηνικό δόγμα (Αναθεώρηση Πυρηνικής Θέσης, NPR), αλλά και η σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον, θα δώσουν ευρεία εικόνα «για το πώς η κυβέρνηση Ομπάμα χειρίζεται το θέμα των πυρηνικών στην εποχή του 21ου αιώνα».

«Η NPR εστιάζει στην αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας και διάδοσης, ενώ μειώνει τον ρόλο των πυρηνικών στην εθνική στρατηγική ασφαλείας, διατηρώντας παράλληλα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πυρηνικό αποτρεπτικό καθεστώς για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος. Το νέο δόγμα «καθιστά σαφές ότι ένα κράτος χωρίς πυρηνικά, το οποίο εφαρμόζει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, έχει τη διαβεβαίωσή μας ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα εναντίον του», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί σε ενέργειες ολέθριες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που θα απαιτήσει δράση από την πλευρά μας»… «Και σκοπεύω να διατηρήσω όλα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού».