{youtubejw}0L1srqYLnu8{/youtubejw}

AFP, A.P., Reuters

ΜΠΙΣΚΕΚ. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κιργιζιστάν, μετά το ξέσπασμα των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες άτομα και υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, αφού κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έφυγε χθες το βράδυ από το Μπίσκεκ με μικρό αεροσκάφος, φοβούμενος για τη ζωή του, ενώ ο πρωθυπουργός Ντανιγιάρ Ουσένοφ υπέβαλε παραίτηση. Ολες οι κυβερνητικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της υπηρεσίας ασφαλείας, τέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, η οποία ανακοίνωσε από το κρατικό ραδιόφωνο ότι σχημάτισε μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγεβα. Ανάμεσα στα θύματα των βίαιων συγκρούσεων των διαδηλωτών με την αστυνομία φέρεται και ο υπουργός Εσωτερικών Μολντόμους Κονγκατίγεφ, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες λιντσάρισε το εξαγριωμένο πλήθος στην πόλη Ταλάς.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές έπιασαν όμηρο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό στην πρωτεύουσα, αφού η αστυνομία είχε ήδη εκτελέσει δεκάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 100, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Εκκλήσεις για ηρεμία απηύθυναν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που διατηρούν βάσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. O Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε, πάντως, τα σχόλια, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα έπαιξε ρόλο στις εξελίξεις. Βασικές αιτίες των ταραχών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, είναι η φτώχεια, ο καλπάζων πληθωρισμός και η διαφθορά. Η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος των τιμών έχει καταστήσει βασικά αγαθά και υπηρεσίες απλησίαστα για τους πολίτες του Κιργιζιστάν. Παράλληλα, το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται αδύναμο να ελέγξει τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιων πόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 180 χωρών που ελέγχει για τη διαφθορά η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το Κιργιζιστάν κατατάσσεται στην 162η θέση.