E. Rάμα: Οι Έλληνες έχουν κακομάθει- Τσάμικο κόμμα: άνανδρη πράξη του ελληνικού κράτους η σύλληψη και καταδίκη των αλβανών διακινητών
ΘΕΛΟΥΝ  ΚΑΙ  ΤΑ ΡΕΣΤΑ

21 / 11 / 2016 : ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
   
 Είναι γνωστό πως το αλβανικό θράσος είναι απύθμενο, παρ’όλα αυτά δεν σταματάει να μας εκπλήσσει κάθε φόρα. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για τους δύο οδηγούς του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών που πιάστηκαν στην Κακαβιά «με την γίδα στην πλάτη», μεταφέροντας στο αυτοκίνητό τους βιβλία για την Μεγάλη Αλβανία, τα οποία σκόπευαν να διακινήσουν στην Ελλάδα. Ας δούμε κάποιες αντιδράσεις, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ :
α)  Ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠ.ΕΞ   
     Η σύλληψή τους από την αστυνομία στην Κακαβιά προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου, γιατί, λέει, η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες, και το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις πράξεις του διεθνούς δικαίου. Εξέδωσαν, μάλιστα, και την ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση :   
«Από τις 13 Νοεμβρίου, μετά την κοινοποίηση της κράτησης των δύο οδηγών του ΥΠ.ΕΞ. στο σημείο διέλευσης των συνόρων στην Κακαβιά, οι οποίοι μετέφεραν μια αποστολή βιβλίων για παιδιά αλβανικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι έχει έρθει σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ζητώντας αυτό το ζήτημα  να αντιμετωπιστεί με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και της διπλωματικής πρακτικής σε ισχύ.
     Ταυτόχρονα, το υπουργείο παρέχει προξενική και νομική βοήθεια στους οδηγούς για να σταματήσει η κράτηση, επιτρέποντας την απελευθέρωσή τους.
Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθείται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, παραβιάζοντας το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας.(1).
Θα συνεχίσει να επιδιώκει τη διπλωματική οδό για την περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος και επιθυμεί ταυτόχρονα μια γρήγορη ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς για το θέμα αυτό », δήλωσε η πλήρης ανταπόκριση του ΥΠΕΞ.
β) Οι αντιδράσεις των Τσάμηδων
     Το τσάμικο κόμμα PDIU αντέδρασε επειδή το Δικαστήριο στην Ελλάδα καταδίκασε σε 30 μήνες  φυλακή τους δύο οδηγούς του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας και το χαρακτήρισε «άνανδρη πράξη του ελληνικού κράτους απέναντι στους δύο οδηγούς, οι οποίοι εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους, όπως είναι η απολιτική μεταφορά εμπορευμάτων».  
Το PDIU καλεί τις αλβανικές αρχές να δράσουν με ηρεμία, αλλά και με αμοιβαιότητα σε αυτές τις ενέργειες, σταματώντας κάθε σοβινιστική προπαγάνδα σε οποιαδήποτε μορφή που προέρχεται από μία γειτονική χώρα.
γ) Εντι Ράμα : «Οι Έλληνες έχουν κακομάθει, τα θέματα θα λυθούν με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας»
     Η αλβανική κυβέρνηση στέλνει ένα ακόμη μήνυμα προς τις αρχές στην Αθήνα. Ο Έντι Ράμα λέει ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές της αμοιβαιότητας, με τη γειτονική χώρα, προειδοποιώντας ότι για κάθε εξέλιξη που επηρεάζει τα συμφέροντα των Αλβανών, η αλβανική πλευρά θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο.
Ο Ράμα σήκωσε τους τόνους  σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με την Ελλάδα, ειδικά μετά από το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή, ένα δικαστήριο στα Ιωάννινα αποφάσισε ποινή φυλάκιση 30 μηνών υπό όρους για τους δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, 
      Ο Ράμα θεωρεί τις σχέσεις με την Ελλάδα ως σημαντικές και εκφράζει την ετοιμότητά του για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Εν τω μεταξύ, προσθέτει ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η γειτονική χώρα έχει ‘κακομάθει’ εξ αιτίας του τρόπου που έχουν πραγματοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να αναβαθμισθούν σε ένα άλλο επίπεδο, αλλά έχουμε μερικά σενάρια τα οποία εμφανίζονται ως εμπόδια από το παρελθόν. Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη μέρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που εκκρεμούν. Έχουμε σχηματίσει μια ειδική ομάδα και έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε ανοιχτά. Οι γείτονές μας έχουν κακομάθει εδώ και  πολύ καιρό γιατί εδώ στα Τίρανα είχαν να κάνουν με υποταγμένους και ήσυχους συνομιλητές, για θέματα που δεν μπορούν να αποφευχθούν και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν “, δήλωσε ο Ράμα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της αλβανικής Διασποράς που έγινε σα Τίρανα  Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να σιωπήσουμε  και να υποβάλουμε πράγματα αυτονόητα σε αυτές τις σχέσεις».
«Πιστεύουμε ότι το καθένα από αυτά έχει μια λύση, σύμφωνα με το πνεύμα της συνεργασίας και στο πνεύμα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας …  Έχουμε καταστήσει σαφές στους γείτονές μας ότι αυτά είναι ζητήματα που δεν έχουμε την πρόθεση να αντιπαρέλθουμε χωρίς αντιμετώπιση. Είμαστε πρόθυμοι να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή λύση που βασίζεται στη βασική αρχή της αμοιβαιότητας », είπε ο  Ράμα.
 
 
Οι δύο συλληφθέντες Αλβανοί οδηγοί του ΥΠ.ΕΞ. 
 
Το λογότυπο του Τσάμικου Κόμματος  PDIU 
 
 
 
Ο Έντι Ράμα στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Διασποράς