Ο Πρόεδρος του “κόμματος των Τσάμηδων” PDIU περνά σε ευθεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας

 

ΣYNENTΕΥΞΗ ΤΟΥ ShpëtimIdris  ΣΤΟ ΤΟPCHANNEL, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ¨TOPSTORY¨ ΚΑΙ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Sokol Balla:  

 

(Επειδή η συνέντευξη της βουλευτίνας του PDIU, Mesila Doda,ήταν ιδιαίτερα σκληρή και έβαζε σε κίνδυνο την σχέση του Shpëtim Idris με τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο  Shpëtim Idris, έδωσε την κατωτέρω συνέντευξη, προκειμένου να «μαλακώσει» λίγο τα πράγματα. Η συνέντευξη αυτή ήταν μακροσκελής, εφ’όλης της ϋλης, εμείς περιοριστήκαμε σε θέματα που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο

 

     Ο Shpëtim Idris ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα Cham, που είχε ζητήσει η Mesila Doda 

 

Shpëtim Idris: Είχαμε ζητήσει μια ειδική επιτροπή, αλλά στην πραγματικότητα οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου είχαν προτείνει  μια εξεταστική επιτροπή από εμάς και πιστεύω ότι θα το τακτοποιήσουμε μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Sokol Balla: Πρόκειται για τεχνική λεπτομέρεια;

  Idris: Πιστεύω ότι είναι η τεχνική λεπτομέρεια και πιστεύω και ελπίζω ότι όντως είναι μια τεχνική λεπτομέρεια.

 

– Sokol Balla: Σήμερα εναντιώθηκε τεχνικά ο Gramoz Ruci, όπως και η Arta Dade (μέλη του Αλβανικοόυ Κοινοβουλίου);

 Idris: Η κ. Dade δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αντιρρήσεις. Ωστόσο, αυτή είναι η περίπτωση που η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από μέλη από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Πράγμα που είναι φυσιολογικό για ένα πολιτικό κόμμα που έχει ως κύρια αποστολή το ζήτημα των Cham, και αυτό είναι το πρώτο βήμα.

 

– Sokol Balla: Ποια είναι τα άλλα βήματα;

Idris: Η εφαρμογή ενός “οδικού χάρτη”, λαμβάνοντας όλα τα έγγραφα ιδιοκτησίας των Cham. Όλοι οι Αλβανοί Cham που έχουν μέλη της οικογένειας τους που λείπουν (δηλ. έχουν πεθάνει), θα παρέχουν το DNA τους, και στη συνέχεια θα ταυτοποιήσουν τους νεκρούς σύμφωνα με τα οστά που υπάρχουν, όπου και αν βρίσκονται (οι νεκροί).

 

– Sokol Balla: Το αίτημα αυτό απετέλεσε κάποια πρόκληση, μοιάζει με μια πρόκληση για το LSI, όπου ο Μέτα, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν απέφυγε την κριτική, ειδικά τη δική σας;

 Idris: Μιλάμε για ένα δικαίωμα που απορρέει από μια μεγάλη ιστορική αδικία.

Το 1996, μια μικτή επιτροπή συμφώνησε ότι και οι  αντάρτες Cham χρειάζονται νεκροταφεία. Αυτό που ζητάμε είναι η αμοιβαιότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας για τα θύματα Cham. Εφ ‘όσον η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να χειριστεί τουλάχιστον το θέμα των νεκροταφείων, έχουμε το δικαίωμα να μην επιτρέψουμε την προώθηση άλλων ελληνικών νεκροταφείωνστηνΑλβανία, στο μέρος αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν Βόρειο‘Ήπειρο.. Οι παππούδες μου είναι εξίσου έγκυροιως Έλληνες στρατιώτες και εφ ‘όσον οι παππούδες μου και οι Cham Αλβανοί δεν θα έχουν νεκροταφεία στην Ελλάδα,προσωπικά έχω απολύτως παροτρύνει τους Αλβανούς να μην επιτρέψουν ελληνικά νεκροταφεία στην Αλβανία.

 

– Sokol Balla: Γιατί έφυγες από την αντιπολίτευση; (εννοεί τον συνασπισμό του Δημοκρατικού ΚόμματοςPD) 

Idris: Εξ αρχής, το PDIU έχει δημιουργηθεί ως μια πολιτική δύναμη που έχει ως κορυφαία τα ζητήματα των Αλβανών Cham, Για αυτά δημιουργήθηκε και θα συνεχίσουν να παραμένουν μία σταθερή απόφαση για να μπορούμε να τα προωθήσουμε. Έχουμε ενισχύσει την εξωτερική μας πολιτική. Ακόμη και με το PD έχουμε συνεισφέρει, αν και δεν αποτελεί μέρος της κυβέρνησης. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι μετά από οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει το PS. Δύο πράγματα ήταν πολύ σημαντικά στην καριέρα μου, το ψήφισμα Cham, και το νεκροταφείο Kllogjer. Κανείς ποτέ δεν θέλησε να τα συμπεριλάβει στις λίστες του. 

 

– Sokol Balla: Δημιουργείτε μία γωνία τετραγώνου στο  τρίγωνο PS-PD-LSI;

 Idris: Υπάρχουν πολλές γωνίες και πολύς χρόνος στην πολιτική και ένα τετράπλευρο με το PDIU είναι μια πραγματικότητα. Αν είναι ορθογώνιο ή τετράγωνο, θα το δούμε μέσα στις επόμενες εκλογές.

 

– Sokol Balla: Τι επηρεάζει το κλίμα αυτής της συμμαχίας;

 Idris: Το PDIU δεν αισθάνεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο συνασπισμό. Συνεχίζουμε το έργο μας, με τα θέματά μας.

 

.-Sokol Balla: Αυτή η συμμαχία είναι σίγουρη για τη νίκη με τα τρία μέρη μαζί;

 Idris: Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η συμμαχία θα πρέπει να ρυθμιστεί.

 

-Sokol Balla: Έχετε πάρει κάποιες αποφάσεις;

 Idris: Θα δημιουργηθεί φόρουμ γι ‘αυτό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόσκληση, αλλά μπορώ να πω ότι με μια ομάδα εργασίας θα κάνουμε μία κατάρτιση καταλόγου των αιτημάτων μας. Περιμένουμε από αυτή τη συμμαχία, όπου το κύριο κόμμα είναι το PS και μετά έρχεται το LSI, ὀτι θα μας καλέσουν στο συνασπισμό.

 

– Sokol Balla: Έτσι, θα κρατηθούν οι πόρτες ανοικτές και από τα δύο πολιτικά φτερά;

 Idris: Είμαστε μέρος αυτού του συνασπισμού. Προσωπικά, θα ήθελα να μην υπάρχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα σε συνασπισμούς,, αλλά έτσι μας αναγκάζει το εκλογικό μας σύστημα.

 

– Sokol Balla: Γιατί δεν έχετε θέση στην κυβέρνηση;

 Idris: Είμαστε μέρος της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό.Μπήκαμε μαζί στους δήμους και σε 2 -3 εκλέξαμε και αντιπρόεδρο. Αν ήταν για τις θέσεις, θα είχαμε φύγει από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά έχει να κάνει ότι αυτή η κυβέρνηση ασχολείται με το ζήτημα Cham.

 

-Sokol Balla: Τι έχει κάνει;

 Idris: Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει πρόγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων των Cham . Για πρώτη φορά είναι ένα από τα κύρια ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών (Αλβανίας και Ελλάδος) που εντάχθηκε σε διπλωματικό φάκελο και δηλώθηκε στις Βρυξέλλες. Έχουμε ένα άνοιγμα και μια πιο άμεση άσκηση πιέσεων. Για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί με αμοιβαιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα.

 

– Sokol Balla: Θα επιδιώξετε να γίνετε μέρος της κυβέρνησης;

 Idris: Ζητήσαμε και θα ρωτήσω. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόγραμμα για την οικονομία και όλους τους τομείς, εκτός από το ζήτημα των Cham. Θα ήταν καλό να το αναλάβει αυτό ένας Υπουργός Cham; …

 

– Sokol Balla: Υπουργείο Εξωτερικών;

 Idris: Ναι! Ζητήσαμε το αξίωμα  του Υφυπουργού Εξωτερικών, είναι αυτό που  μας έχει απομείνει. Ζητάμε και το Υπουργείο της Διασποράς, όχι ότι το θέλουμε, αλλά είναι ασυγχώρητο μια χώρα όπως η Αλβανία, με 35 τοις εκατό μετανάστες, να μην έχει ένα θεσμικό όργανο να ανταποκριθεί. Θέλουμε επίσης να υπάρχει αντιπροσωπεία των (Αλβανών) μεταναστών στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας. Εκείνοι που δεν έχουν την κατοικία τους στην Αλβανία, πρέπει να ψηφίζουν.

 

-Sokol Balla: Πώς σας αρέσει το κλίμα του συνασπισμού;

 Idris:Έχω μια πολύ καλή σχέση με τουςΜέτα, Ράμα, Μπάσα. Αυτό, όχι μόνο είναικαι  στη φύση μου, αλλά είναι καιστην τάση τουPDIU. Χρειαζόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αντιμετωπίσουμε ταδεινά μαςκαι να επιλύσουμε ταπροβλήματά μας,γενικότερα. Έχω κάνει συναντήσεις και συνομιλίεςκαι δεν είχα και δεν έχω καμία ανησυχία. Δεν θέλουμε πόλεμο με τα άλλα κόμματα, δεν δημιουργούμεπρόβλημα πολέμου..

 

-Sokol Balla: Οι Έλληνες πολιτικοί και οι διπλωματικές πηγές λένε ότι το κόμμα σας, καθώς και άλλα κόμματα, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από τον Ερντογάν …

 Idris: Πήγα στην Τουρκία, θα ξαναπάω και πάλι για έναν απλό λόγο, όπως οι Cham Αλβανοί ήρθαν το 1944 στην Αλβανία. Η κατάσταση ήταν όπως κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. 70 χρόνια (οι Cham Αλβανοί)  δεν έχουν πάει στην Ελλάδα, και η Τουρκία αποτελεί για μας ένα είδος συνδέσμου.

 

– Sokol Balla: Υπάρχει σύγκρουση της υπόθεσής σας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Γιατί να θέσετε σε κίνδυνο τη μελλοντική διαδικασία ένταξης της Αλβανίας; και αυτό να έχει σαν αιτία κάτι που φαίνεται σαν ένα απομακρυσμένο ψήφισμα;

 Idris: Το θέμα Cham είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι  συναλλαγής. Ρεαλιστικά αναφέρεται σε κοινότητες, και πιστεύουμε ακράδαντα στη δημοκρατία που βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τα πρότυπα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Τοθέμα Cham  δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει μπλοκάρισμα (της Έλλάδας για την Αλβανία) λόγω του ζητήματος Cham, διότι θα αποδεχθούν την ύπαρξη και το ψήφισμά του. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα κινήθηκε σε 15 σπίτια στην Χειμάρρα και όχι σε μια περιοχή όπου θεωρείται μειονοτική ζώνη.

.ΠΗΓΗ : ΤΟPCHANNEL

 

                                                          Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ