Ημερίδα: «Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;»

 

Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν ;;;

 

    Η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» και το Παράρτημα Χειμάρρρας της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα :  
«Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 06.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης, Ακαδημίας 50).

      Την εκδήλωση προλόγισε ο συντονιστής, Φάνης Παπαθανασίου και κάλεσε πρώτον στο βήμα τον Πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών, Σπύρο Κούτουλα, ο οποίος εξήγησε πως έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση στην Χειμάρρα, χάρη στον αλβανικό εθνικισμό. Επίσης, κλήθηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής της Ν.Δ.  Συμεών Κεδίκογλου, εκ μέρους του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.  

 

       Χαιρετισμό επίσης απηύθυνεο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες, οοποίος εξήρε την προσφορά των ομιλητών του πάνελ στον Β.Η.κό Ελληνισμό. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή προσέγγιση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων με την παρούσα κατάσταση. Δεν μπορεί οι σχέσεις αυτές να βρίσκονται σε ένα λειτουργικό πλαίσιο, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε και δεν ενεργοποιήσουμε τον σημαντικότερο παράγοντα των σχέσεων αυτών, που είναι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα [Ε.Ε.Μ.]. Ένας παράγοντας που βρίσκεται σε ένα κρισιμότατο σταυροδρόμι, το κρισιμότερο της Ιστορίας και εναπόκειται σε αυτόν  τι πορεία θα ακολουθήσει. Σε αυτό θα είναι πολύτιμη η βοήθεια των τριών ομιλητών του πάνελ.

 

      Μετά τον Ευάγγελο Ντούλε, τον λόγο πήρε οΦρέντης Μπελέρης, Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.) ὉΜΟΝΟΙΑ’ και Πρόεδρος του Παραρτήματος της ὈΜΟΝΟΙΑΣ’ στη Χειμάρρα, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις κακόβουλες επιθέσεις του Έντι Ράμα εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και τις ενέργειες που γίνονται, προς αντιμετώπισή τους.

( ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΦΡ.ΜΠΕΛΕΡΗ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΜΑΣ «ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ»)

 

     Ο λόγος δόθηκε στον πρώτο ομιλητή του πάνελ, Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,ο οποίος επεσήμανε τα εξής δεδομένα: α) σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 300.000 Αλβανοί, ως νόμιμοι μετανάστες στην χώρα, και 180.000 άτομα, τα οποία έχουν πάρει, ή ετοιμάζονται να πάρουν Ελληνική ιθαγένεια, ως Βορειοηπειρωτικής καταγωγής, β) το 2009 υπήρξε διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά η Αλβανία θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτήν, γ) υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που σήμερα δρουν στην Αλβανία, δ) ένας αριθμός περίπου 180.000 Αλβανών έχουν επιστρέψει στην Αλβανία από την Ελλάδα, μαζί με τα παιδιά τους τα οποία δεν ομιλούν συνήθως καλά αλβανικά, και πολλοί από αυτούς διεκδικούν (?) να μάθουν τα παιδιά τους και ελληνικά στα σχολεία.

     Έχουμε μία Μειονότητα, της οποίας, δυστυχώς, η κύρια και ζωτική της δύναμη βρίσκεται στην Ελλάδα και στην περιοχή της Β.Η.ρου βρίσκονται άτομα μεγάλης ηλικίας. Έχουμε πολύ λίγους, οι οποίοι πηγαίνουν στις εκάστοτε εκλογές να ψηφίσουν. Έχουμε και το θέμα των Τσάμηδων, το κόμμα των οποίων (PDIU) είναι ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ, και θα τους έχουμε μπροστά μας.

Στις εκλογές, καλό θα είναι οι Β.Η.τες να κατεβαίνουν με το δικό τους ΕΛΛΗΝΙΚΟ κόμμα, για να εκλέγουν όσο πιο πολλούς βουλευτές μπορούν. Μόνον έτσι θα γίνουν σεβαστοί και υπολογίσιμοι. Στην Αλβανία ετοιμάζουν ένα νόμο που λέει ότι οι μειονοτικοί μπορούν να δηλώνουν αυτή τους την ιδιότητα μόνο ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ, δηλ. κάθε 10 χρόνια και όχι ενδιάμεσα, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που θα γεννηθούν. Και με την νέα διοικητική διαίρεση, ο Ράμα φρόντισε να κάνει μεγάλο κακό στις ελληνικές κοινότητες, ειδικά στην Χειμάρρα, με σκοπό την εκδίωξη τους και την αρπαγή των περιουσιών τους για ‘’τουριστικές επενδύσεις’’.  

     Ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μητέρα ελληνικής καταγωγής, είναι πολύ πιο καχύποπτος και επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα, από ότι ήταν ο προκάτοχός του, Σαλί Μπερίσα. Στις Ελληνοαλβανικές σχἐσεις υπήρχε ανέκαθεν μία καχυποψία. Πολλά θα κριθούν από τις επόμενες εκλογές, το καλοκαίρι του 2017, με την νέα κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει ισχυρή Ελληνική παρουσία μέσα στην Αλβανική Βουλή, με ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, το οποίο αυτή την στιγμή είναι το ΚΕΑΔ.

     Η Αλβανία δεν έχει προς το παρόν την αντίληψη ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας  Η Ελλάδα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία και δεν έχει την δυνατότητα να αναλώνεται και σε διαμάχες με την Αλβανία, η οποία λειτουργεί ως δορυφόρος της Τουρκίας.

 

     Ο επόμενος ομιλητής που ήταν ο Σταύρος Λυγερός,Δημοσιογράφος και Συγγραφέας,  διαφώνησε με τον Α.Συρίγο στο ‘κλείσιμο των θεμάτων’, και μάλιστα όπως –όπως, με την Αλβανία, λόγω της Τουρκικής απειλής. Ο Στ. Λυγ. παρακολουθεί ήδη από την εποχή του Ραμίζ Αλία.(1991 -1992) τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα. Στο ερώτημα, αν πρέπει οι Βορειοηπειρώτες βουλευτές να εκφράζονται μέσα από ένα ελληνικής συνείδησης κόμμα, ή  μέσα από τα αλβανικά κόμματα, την στιγμή που οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης εκφράζονται μέσα από ελληνικά κόμματα, ο Στ. Λυγ. αντέταξε το ότι αυτοί οι βουλευτές, στα κρίσιμα, συμπεριφέρονται στην γραμμή του τουρκικού προξενείου. Ενώ, όσοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής εκλέχθηκαν μέσα από αλβανικά κόμματα, και μάλιστα κατέλαβαν και υψηλές θέσεις, έκαναν παν το δυνατόν να συμπεριφερθούν ως ‘’μη –Έλληνες΄΄.

     Οι αλβανοί πολιτικοί, κατά τις συνομιλίες τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους, έδιναν την εντύπωση ότι τους κατανοούν και είναι πολύ συνεργάσιμοι. Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη. Ο αλβανός πολιτικός ‘’έγλυφε’’ τον Έλληνα συνομιλητή του και έπαιρνε ανταλλάγματα σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο χωρών, Τα πάντα για αυτούς είναι ¨δούναι και λαβείν΄. Η Έλλάδα χαριζόταν αφειδώς, στους Αλβανούς, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αλλά χωρίς ποτέ να της το αναγνωρίσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αλέκου Παπαδόπουλου, Υπουργού Υγείας, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος, σε επίσκεψή του στην Αλβανία, είπε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είχε ξοδέψει για τους Αλβανούς 40 δις δραχμές τότε. Με την προτροπή του Στ. Λυγερού, ζήτησε αυτό το ποσόν να αναγνωρισθεί ως βοήθεια της Ελλάδας προς την Αλβανία και η απάντηση ήταν «Δεν σας ζητήσαμε εμείς να το κάνετε» Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον σημερινό ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Κοτζιά, ο αλβανός ομόλογος του οποίου του δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι ήταν ένας εποικοδομητικός συνομιλητής που θα βοηθούσε να κλείσουν κάποια θέματα, αλλά αυτός κράτησε σε όλα μία υποκριτική στάση.

     Η συμπεριφορά του Έντι Ράμα απέναντί μας οφείλεται στο ότι αυτός παίζει το χαρτί του Ερντογάν, ο οποίος όμως, εγκαταλείπεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, πράγμα που στριμώχνει ΚΑΙ την Αλβανία. Επιπλέον αρχίζει να υπάρχει μία διαφορετική ματιά και σε σχέση με το μουσουλμανικό στοιχείο, την ισλαμική τρομοκρατία και τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αυτά ανοίγουν, εξ αντιδιαστολής, δυνατότητες για την ελληνική διπλωματία.

     Τέλος, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ΕΝΙΑΙΟ δόγμα για το τι σχέσεις θα έχει με τα Τίρανα και τι θέλει να κάνει με την Μειονότητα. Έχουν περάσει 27 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού και η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας στηρίχθηκε σε προσωπικές συμπάθειες και συμφέροντα. Χρειάζεται μία ενιαία πολιτική και στρατηγική, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Και αυτό το έχουμε πληρώσει ακριβά. Αν εφαρμοστεί ενιαία αντιμετώπιση, θα υπάρξει η εθνική θεσμική μνήμη και θα υπάρξουν συμπεράσματα κοινά αποδεκτά από τα μεγάλα κόμματα. Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα και ο δρόμος θα γίνει πιο βατός στην συνέχεια.

 

    Τελευταίος προγραμματισμένος ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Πρέσβης επί τιμή,ο οποίος μίλησε για τα  εξής θέματα (περιληπτικά)

¨-Ελλάδα και Αλβανία, Πραγματικότητα και  Ψευδαισθήσεις¨.

     Ανεξάρτητα ποιος είναι στην εξουσία, οι Αλβανοί νοιώθουν ότι η Ελλάδα, επιτέλους, χάνει ισχύ και δύναμη, και για αυτό νοιώθουν και  αλαζονεία.

Υπάρχει το εμπόλεμον, το οποίον δεν υφίσταται για την ελληνική πλευρά, για την αλβανική όμως υφίσταται τα τελευταία 70 χρόνια. Τα τελευταία 17 χρόνια υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο του ΥΠ.ΕΞ. προς την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, όπου ξεκαθαρίζει το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει, με βάρος στο τι δεν έχει ακυρωθεί

-Διάλογος Αθηνών – Τιράνων 

       Η ισχύς του συμφώνου συνεργασίας, καλής γειτονίας κλπ, που υπογράφθηκε τον Μάρτιο 1996, λήγει το 2018, ανανεώνεται αυτόματα για 5 χρόνια, εκτός εάν, είτε η Ελλάδα, είτε η Αλβανία,  εντός του 2017, δηλ. μέσα στους επόμενους 11 μήνες, καταγγείλουν το σύμφωνο. Η εκτίμηση του κ. Μαλλιά είναι ότι και στην Αθήνα και στα Τίρανα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι της Ελλάδος

α) Εγκατάλειψη στην πράξη των λόγων και των έργων που εξακολουθούν να τίθενται με έμφαση και ένταση, προκαλώντας αρνητικά τα ΜΜΕ, τα οποία τα αναπαράγουν, όχι μόνο στην Αλβανία, στην Ελλάδα: είναι στο ίδιο λεπτό που αναπαράγεται η είδηση, στην πολιτική ατζέντα των δύο χωρών που ήδη έχουν αρκετά προβλήματα, κυρίως όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι δηλητηριάζουν την νέα γενιά. Αυτό θα πρέπει ν απασχολήσει πολύ σοβαρά και τις δύο χώρες

β) Πραγματική λύση των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε βάρος της ΕΕΜ από την εποχή του Ενβέρ Χότζα Καμία αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ένα βήμα εμπρος για την κατάργηση των λεγομένων ¨μειονοτικών ζωνών¨.

γ) ΑΟΖ : Χρειάζεται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  Η Αλβανία υπέγραψε το 2009 μία συμφωνία με την Ελλάδα, από την οποίαν αργότερα υπαναχώρησε. Δεν μπορεί όμως να ελπίζει κανείς  στην αποκατάσταση σχέσεων Ελλάδας –Αλβανίας,, όταν δεν υπάρχει ¨μπέσα¨ στην τήρηση μιας συμφωνίας

δ) Στρατιωτικά νεκροταφεία. Ακόμα και σήμερα, σε κάποιο πεδίο μάχης του Ελληνοιταλικού πολέμου στην Β.Η.ρο εξακολουθούν να υπάρχουν άταφοι νεκροί Έλληνες, που έπεσαν στην μάχη κατά του φασισμού.  Σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, υπάρχουν νεκροταφεία αλλοδαπών στρατιωτών που έπεσαν σε μια τέτοια μάχη, στο έδαφός τους. Η Αλβανία, άραγε, το αναγνωρίζει αυτό?  Γιατί, στην σημερινή Ευρώπη, η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει πολιτικό βάρος.

     Όταν η σημερινή Αλβανία που θέλει να μπει στην Ευρώπη επιμένει στις παλιές της διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από το σύμφωνο φιλίας που έχει υπογράψει. Αυτό όμως μπορεί να βρει μιμητές και στην Ελλάδα. Ξεκαθαρίζουμε μερικά πράγματα.

1) Η δική μας Ιστορία είναι γραμμένη και δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Οι Αλβανοί γράφουν την Ιστορία τους με τον δικό τους τρόπο, η οποία έχει ισχυρή κομματική ταυτότητα και φωνή.

2) Είναι χρέος μας και καθήκον μας τα προβλήματα του παρελθόντος να μην τα μετακινήσουμε στις επόμενες γενιές.  Ο δύσκολος δρόμος εδώ στην Ελλάδα είναι να πιστέψουμε και εμείς ότι έχουμε την δυνατότητα και όλα τα στοιχεία να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό διεκδικητικό πακέτο στις συνομιλίες με τα Τίρανα.

3) Η Χειμμάρα δεν είναι το γεωγραφικό όριο της ΕΕΜ στην Αλβανία , είναι ο βηματοδότης, Τώρα οι Αλβανοί συνειδητοποίησαν όλη την σημασία που έχει ο Ελληνισμός της Χειμάρρας. Η πολιτική των εκάστοτε αλβανικών παραγόντων, από τις εκλογές του 2000 μέχρι σήμερα, έφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα από αυτό που περίμεναν. Και τώρα, εν όψει της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, ήρθε η ώρα να κάνουν τον απολογισμό τους. Έφεραν την Χειμάρρα. στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων της Ελλάδος, στην πρώτη προτεραιότητα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, σταδιακά και των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρώπης

 

     Ακολούθησαν ερωταποκρίσεις και διάλογος με το κοινό. Εκεί ο Άγγελος Συρίγος μας απεκάλυψε ότι ήταν αυτός που έδωσε την ελληνική  ιθαγένεια στον Νιγηριανό Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πλην των  προαναφερθέντων επισήμων, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βασίλειος Μπολάνος πρώην Δήμαρχος Χειμάρρας, ,ο Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας. ο Γιώργος Τρίχας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κουτουλάκης μέλος της Ένωση Κεντρώων.

   Στην εκδήλωση παρευρισκόταν ο δημοσιογράφος, Άρης Παπαδόπουλος, ως ανταποκριτής της ομογενειακής εφημερίδος ¨Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης», ο οποίος ρώτησε τον Ευάγγελου.Ντούλε για το πώς  μπορεί να βοηθήσει ηΟμογένεια στο Βορειοηπειρωτικό.

Αυτός απάντησε ότι, «Απαιτείται ενημέρωση τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στην αμερικανική διοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλαμε μία προσπάθεια πότε με καλά και πότε με λιγότερα καλά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια όμως ότι απαιτείται μία εντατικοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας. Θα αναφερθώ στον γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη που πάντα είναι στο πλευρό μας.  Είχε ταξιδέψει μέχρι και τα Τίρανα στο πλευρό της Ομογένειας, στην περίπτωση της διοικητικής διαίρεσης και  είχε επαφές με τις αλβανικές Αρχές. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή μαζί του. Όμωςχρειάζεται και η συμμετοχή και η  ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων με επιρροή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις ΗΠΑ και ασφαλώς αυτοί υπάρχουν.  

 

                                                             ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

 

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ.     

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

1) ΣΤΟ ΒΗΜΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, Φάνη Παπαθανασίου ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ, Σταύρο Λυγερό, Αλέξανδρο Μαλλιά και Άγγελο Συρίγο. 

2) Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι: Βασίλης Μπολάνος (πρώην Δήμαρχος Χειμάρρας), Ελευθέριος Οικονόμου, Ηπειρωτικής καταγωγής, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και ο Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

3) Στο βήμα ο Φρέντης Μπελέρης, Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.) ὉΜΟΝΟΙΑ’ και Πρόεδρος του Παραρτήματος της ὈΜΟΝΟΙΑΣ’ στη Χειμάρρα

4) Ο Ευάγγελος Ντούλες, Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, συνομιλεί με τον  Άρη Παπαδόπουλο, ανταποκριτή της ομογενειακής εφημερίδος “Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης῾, 

5) Βασίλειος Γιόγιακας Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας και Γιώργος Κουτουλάκης, Στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων.