Εκτύπωση

Φρέντης Μπελέρης: Οι Έλληνες ενωμένοι ανάγκασαν τον Ράμα σε υποχώρηση

Καταχωρήθηκε από τον/την loukaskoutsikos on . Δημοσιεύθηκε στο Β. Ήπειρος

Οι εχθρικές του Εντι Ράμα έναντι των Ελλήνων και η εθνική-ηρωική δράση των Ελλήνων της Χειμάρρας

          Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΗ  ΜΠΕΛΕΡΗ

 

       Ο Φρέντης Μπελέρης, Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.) ὉΜΟΝΟΙΑ’ και Πρόεδρος του Παραρτήματος της ὈΜΟΝΟΙΑΣ’ στη Χειμάρρα, αναφέρθηκε στις εχθρικές έναντι των Ελλήνων ενέργειες του σημερινού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

      Άρχισε από την περίοδο λίγο πριν τις εκλογές του 2013, όταν παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο την συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα, που είχε υπογράψει η προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση Μπερίσα. Στις εκλογές που ακολούθησαν σαμποτάρισε την εκλογή του μόνου Έλληνα που εκλέχθηκε για την αλβανική βουλή και έλεγε ότι τον… βοήθησε και από πάνω.

     Όταν ο Ράμα εξελέγη πρωθυπουργός, η πρώτη του δουλειά ήταν να κάνει ένα ταξίδι αστραπή σε 3 χώρες: Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα, και είπε ότι «η Τουρκία είναι ‘στρατηγικός σύμμαχος της Αλβανίας». Για πρώτη φορά, Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με Ιταλία και Ελλάδα οι οποίες ανέκαθεν υπήρξαν μακρόχρονοι σύμμαχοι της Αλβανίας. Ξεκινώντας την πορεία του, ως πρωθυπουργός, ερχόταν όλο και πιο κοντά με την Τουρκία. Το σκεπτικό της απόφασης που Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας (που ακύρωσε τελικά την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας) είναι ίδιο με αυτό της Τουρκίας, για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.

     Αλλά ο κύριος στόχος του ήταν η Ε.Ε.Μ. Επικαλούμενος την ‘’διοικητική μεταρρύθμιση / διαίρεση’’, για να θεωρηθεί ‘’προοδευτικός’’ από τον διεθνή παράγοντα, προέβη σε ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ εχθρικές ενέργειες, η κυριότερη των οποίων ήταν η παράνομη και αντισυνταγματική συνένωση του Δήμου Χειμάρρας με όμορους μουσουλμανικούς δήμους. Σκοπός του ήταν η παντελής αλλοίωση του Δήμου Χειμάρρας και το έκανε σαφέστατο σε μία διαμάχη που είχε με τον Ευάγγελο Ντούλε στην αλβανική Βουλή. Εκεί είπε ξεκάθαρα ότι, «για την εξωτερική πολιτική, η Χειμάρρα είναι ένα πρόβλημα εδώ και δεκαετίες που εγώ θέλω να το λύσω με την καινούργια διοικητική διαίρεση».

     Κατά τις δημοτικές εκλογές, υπήρχαν δύο δήμοι μεγάλης σημασίας για αυτόν: ο Δήμος Χειμάρρας και ο Δήμος Κονίσπολης. Στον Δήμο Χειμάρρας ήρθε ο ίδιος τρεις φορές, για να υποστηρίξει τον εκλεκτό του, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Την τρίτη φορά είπε κάτι πολύ προκλητικό. «Αν οι Χειμαρριώτες δεν ψηφίσουνε τον υποψήφιό μου κ. Γκόρο, θα τους αναγκάσω να πιούνε νερό από την θάλασσα». Στον Δήμο Κονίσπολης είπε κάτι χειρότερο. «Αν δεν ψηφίσετε τον τσάμη που υποστηρίζω, τον κ. Μπεκίρι, να έχετε την κατάρα μου»..

     Υπήρχε μία ελπίδα ότι θα διορθωθεί, αλλά, αμέσως μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο του 2016, έδωσε εντολή να κατεδαφισθεί ο ναός του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί στην Βουλή της Αλβανίας, λέει, «Δεν ήταν εκκλησία, ήταν ένα γκαράζ (!)». Αυτή η εκκλησία ήταν του 16ου αι. την οποίαν οι Αλβανοί γκρέμισαν to1972 και αυτός ήρθε να την χαλάσει πάλι το 2016. Τον Ιανουάριο 2016, κατεδαφίζει το εργοστάσιο της οικογένειας Μπένου, μία επιχείρηση από το 1972, από την οποίαν ζούσαν 20 άτομα. Οι 20 αυτοί άνθρωποι πήγαν μετανάστες στην Αμερική και μόνο ένας άνθρωπος έχει μείνει πίσω από την οικογένεια τώρα, ο οποίος είναι 93 χρονών και παραπονείται ότι όταν «φύγει», δεν θα υπάρχει άνθρωπος να τον θάψει. Γενικά, κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις οικογενειών και τις πέταξε στο δρόμο, για να κάνει εκτρωματικά έργα βιτρίνας.

    Αντιδρώντας, οι Έλληνες της Χειμάρρας συσπειρώθηκαν γύρω από τις Οργανώσεις τους ‘ΌΜΟΝΟΙΑ’, Ένωση Χειμαρριωτών Αμερικής, Τιράνων, Αθήνας) και στις 14 Αυγούστου 2016 έκαναν στη Χειμάρρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, για να αναδείξουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα. Αυτός όμως συνέχιζε ακάθεκτος, με μόνο στόχο του τον εκφοβισμό των Βορειοηπειρωτών, στέλνοντας σημειώματα που τους έλεγε ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό έκανε το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών να βγάλει δύο ανακοινώσεις Τύπου και ο Ράμα αποφάσισε να κάνει πίσω και υπολόγισε για πρώτη φορά την δύναμη της Έλλάδας , την δύναμη ενωμένου Ελληνισμού.

      Σήμερα υπάρχει μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη  Η οργάνωση «Συνήγορος του Πολίτη», έβγαλε μία έκθεση, η οποία δικαιώνει πλήρως τους κατοίκους της Χειμάρρας και αυτά που έλεγε η ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’, ο Ευάγγελος Ντούλες μέσα στην Βουλή και κάθε Έλληνας, ο αλβανός Συνήγορος του Πολίτη: όλη αυτή την πρακτική την καταδικάζει και αναφέρει στην Έκθεσή του σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είπαμε εμείς και οι κάτοικοι.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να πω «Μα η αλβανική   αντιπολίτευση τι έκανε σε όλο αυτό το δράμα?». Η αντιπολίτευση, ενώ είχε πολλούς τρόπους να αντιδράσει, έκανε ότι θα έκανε και η αντιπολίτευση της … Μάλτας, δηλ. τίποτα. Δεν πήρε καθόλου θέση για το θέμα που μας απασχολούσε. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που σας περιέγραψα θα πορευθεί η ΕΕΜ στις επόμενες διοικητικές εκλογές και από δω και πέρα, ο Ευάγγελος Ντούλες είναι ο μόνος βουλευτής μέσα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, που  υπερασπίζεται τα δίκαια της ΕΕΜ

      Τέλος, ο Φρέντης Μπελέρης. ευχαρίστησε το κοινό και τους ομιλητές για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στον Λευτέρη Οικονόμου, Ηπειρωτικής καταγωγής, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια ήταν δίπλα στους Βορειοηπειρώτες, στον δύσκολο αγώνα τους.   

                                                          ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

30-1-2017 : ΕΔΩ  ΒΟΡΕΙΟΣ  ΗΠΕΙΡΟΣ  

Σύνδεση