Του Κώστα Δημητριάδη. Ιστορικού Ερευνητή της Κυπριακής Τραγωδίας 

Διάβασα πολλά μπλογκς που αναφέρονται στο Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου Γ' την 15η Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Πολλοί πλησιάζουν την πραγματικότητα, παραθέτωντας γεγονότα και στοιχεία….
Άλλοι χρησιμοποιώντας φαλκιδευμένες αναφορές πρωην Ιωαννιδικών Αξιωματικών που ως διά μαγείας μετά την 23η Ιουλίου 1974 "είδαν το φως το αληθινό" και έγιναν "κατήγοροι" του πρώην "αόρατου δικτάτορα" και έτσι δημιούργησαν μιά στρεβλή γνώση, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα Ελλαδικά και Κυπριακά πιόνια της Μεταπολίτευσης…… Κάποιοι έφτασαν να πουν ότι το Πραξικόπημα ήταν έργο του Γ.Γρίβα-Διγενή και ας είχε εκείνος αποδημήσει εις Κύριον 6 μήνες πριν…..  Κάποιοι αναφέρονται σε συμπαιγνία Μακαρίου και Ιωαννίδη και ας έχει αυτό απομυθοποιηθεί από τα γεγονότα και τα τεκμηριωμένα στοιχεία….

Το στέλεχος της ΕΟΚΑ Παπαφώτης με την έρευνά του δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όπως και οι απαντήσεις-ενστάσεις του κ.Λεωνίδου-Ιστορικού Ερευνητή ο οποίος αποδόμησε το "Πόρισμα-σκουπίδι" της Επιτροπής Σιζώπουλου της Κυπριακής Βουλής.
Επιγραμματικά η άποψη μου μετά από χρόνια έρευνας, πάνω στο θέμα του Πραξικοπήματος είναι η εξής (σε τίτλους):

  • Αγγλοι και Αμερικάνοι ήθελαν πάσει θυσία να κάνουν το νησί "πλωτό αεροπλανοφόρο". Ο Μακάριος με τις τάσεις αρχομανίας του που κατά κύριο λόγο εκδηλώνονταν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων ήταν "αγκάθι". Ο Παπαδόπουλος στην Αθήνα που δεν έβλεπε με θετικό μάτι μιά τέτοια εξέλιξη, αντιλαμβανόμενος τι θα σήμαινε για την αυτοτέλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μιά τέτοια κίνηση κατά του Προέδρου της (μετά από τα δείγματα γραφής που είχε από το μη εκδηλωθέν Πραξικόπημα του 1971), δεν ήταν πιά στην εξουσία, τα δεν περί αυτόν στελέχη είχαν παραγκωνισθεί από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς, μετά το Πολυτεχνείο και την μεταβολή στην ηγεσία της Στρατιωτικής Κυβέρνησης που από πορεία πολιτικοποίησης επανήρχετο σε πορεία επανα-Στρατικοποίησης της. 
  • Άγγλοι και Αμερικάνοι θεωρούσαν ότι σε αυτό το νέο σκηνικό δεν μπορούσε να μείνει απ'εξω η Άγκυρα λόγω της Στρατηγικής της σχέσης και ισχύος, γειτνειάζουσα με την Σοβιετική Ένωση και έχοντας στο μαλακό της υπογάστριο την Μέση Ανατολή η οποία μετά τον Πόλεμο στο Γιομ Κιπούρ είχε πάρει μιά άλλη τροπή για το Ισραήλ, ανάμεσα σε Άραβες εχθρούς.
  • Μιά εφαρμογή του Σχέδιου Άτσενσον – τροποποιημένου ως προς την περιοχή απόδωσης στους Τούρκους – ήταν αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ Άγγλων-Αμερικάνων (διά του ΥΠΕΞ Χένρυ Κίσσινγκερ)- Τούρκων – Επιτελών στην Αθήνα και βέβαια στελεχων στην Κυπριακή Κυβέρνηση που πιθανώτατα δεν ήταν αποκομμένοι από τον δίαυλο επικοινωνίας του Μακαρίου.
  • Από όλα αυτά το κλιμάκιο της CIA που ανέλαβε τον ρόλο να μυήσει τον ιδιαιτέρου χαμηλού δείκτη ευφυΐας "αόρατο Κυβερνήτη των Αθηνών" Ιωαννίδη, μέσω του γαμπρού του, δεν του έκανε τίποτα γνωστό. Ούτε αν ο Μακάριος ήξερε, ούτε αν ο Καραμανλής είχε συναινέσει ένα χρόνο πριν σε μυστική συνάντηση στο Παρίσι, ούτε αν οι Τούρκοι ήταν σύμφωνοι να πάρουν έναν μικρό θύλακα στην Κερύνεια και όχι στην Καρπασία όπως προέβλεπε το αρχικό Σχέδιο Άτσενσον επί πρωθυπουργίας Γ.Παπανδρέου, ούτε καν ότι οι Τούρκοι θα εμπόδιζαν μιά κίνηση Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα ευθύς μόλις ο Μακάριος αποτελούσε παρελθόν.

Το Σχέδιο οργανώθηκε στα υπόγεια χειρουργεία γνωστής κλινικής των Αθηνών που ανήκε στον γαμβρό του Ιωαννίδη, Εβραίου το θρήσκευμα (τελείως συμπτωματικά το αναφέρω), και ετέθη σε εφαρμογή από ΠΙΣΤΟΥΣ στον Ιωαννίδη Αξιωματικούς και ΜΟΝΟΝ. Αξιωματικοί που θα αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα όπως ο Στρατηγός Ντενίσης ανεκλήθησαν για διαβουλεύσεις στην Αθήνα προκειμένου να μην αντιδράσουν κατά την εκτέλεσή του.

Τα λοιπά είναι γνωστά. 

Το Πραξικόπημα τοης 15ης Ιουλίου 1974 ΠΟΛΙΤΙΚΑ βόλεψε τους πάντες….. Εκτός από τους πολίτες της Ελλάδος και της Κύπρου.

  • Βόλεψε κατά πρώτον τους Άγγλους και Αμερικάνους οι οποίοι επέτυχαν την τριχοτόμηση της Νήσου.
  • Βόλεψε τον Μακάριο διότι τον εδραίωσε στην Παγκόσμια αντίληψη ως τον έχοντα τον ρόλο του "θύματος".
  • Βόλεψε τους Τούρκους διότι τους έδωσε το πρόσχημα να εκτελέσουν αυτό που οργάνωναν όχι από το 1964 όπως λένε πολλοί αλλά από το 1957 (βλ.δηλώσεις Νεοκλή Σαρρή) και το 8% που προέβλεπε το αρχικό Σχέδιο να εξελιχθεί σε 37% της Κυπριακής γης σε μιά de facto διχοτόμηση.

 

  • Βόλεψε την αυτοεξόριστη προεπαναστατική Πολιτική Ηγεσία  να επανέλθει ως "Σωτήρας"
  • Βόλεψε την Στρατιωτική Ηγεσία να απεμπλακεί από την ρετσινιά του συνωμότη με το να "ξαναφέρει την Δημοκρατία" στην Ελλάδα.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο Μακάριος ΔΕΝ γνώριζε. Γνώριζε και παραγνώριζε και εν πολλοίς ο τρόπος που μεθόδευσε τα πράγματα η πανούργα αυτή Πολιτική μορφή, έσπρωξε ακόμα περισσότερο τις εξελίξεις σε ότι αφορά το Πραξικόπημα. Το γεγονός ότι είπε στον Τομπάζο που τον πληροφόρησε ότι επίκειται Πραξικόπημα εναντίον του και πιθανώς και Τουρκική Εισβολή, "Μην ανησυχείς φίλε μου ουδείς θα τολμήσει να πειράξει την μικρή Κύπρο όσο Πρόεδρος της είναι ο Μακάριος" μπορεί να θεωρηθεί ως "στάχτη στα μάτια" του στενού συνεργάτη του….
Διότι ήξερε την σπουδαιότητα γεωστρατηγικά της μικρής Κύπρου, που ήταν ένα πρόβλημα χωρίς λύση από το 1950!
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο έμπειρος ΔΔΚΔΚ Σχης (ΚΔ) Κομπόκης, δεν φρόντισε να κλείσει όλες τις διόδους διαφυγης του Μακαρίου κατά την εκδήλωση του Πραξικοπήματος…
Διότι αντίθετα με τις εντολές Ιωαννίδη προς Γεωργίτση-Κομπόκη για δολοφονία του Μακαρίου (αργότερα ο Ιωαννίδης είπε ψευδώς ότι ουδέποτε έδωσε τετοιες εντολές), το παρα-Επιτελείο το ενεργούμενο από τον ΥΦ.ΕΞ. των ΗΠΑ με τον εν Αθήναις Πρέσβυ τους, είχε εντολές ο Μακάριος να διασωθεί και να μην εξοντωθεί (ειχε άλλωστε αποδεχθεί ο ίδιος τα πάντα που συμφωνήθηκαν ένα χρόνο πριν).
Βέβαια μετά από έρευνα που έχω κάνει προσωπικά θεωρώ ότι ο Μακάριος εκείνο το πρωΐ της 15/7/74 δεν ήταν στο Προεδρικό…. 
Κάποιες πληροφορίες που είχα – παρότι είναι αντιθετες με ότι ΟΛΟΙ γνωρίζουν – με οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα!

Αυτή εν ολίγοις είναι η αλήθεια για το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Μιά ανόητη φάρσα που εξετέλεσαν προδοτικά πιόνια των Αμερικανών με σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δια της τριχοτόμησης. Αλίμονο στους αγνούς ιδεολόγους και της από εδώ και της από εκεί πλευράς οι οποίοι έγιναν κομπάρσοι σε ένα έργο χωρίς πλοκή καθότι το τελος του είχε καθοριστεί από το σεναριο του πριν από πολύ καιρό.

Οι απλοί φαντάροι που έπαιξαν σε αυτό το έργο δυστυχώς την 15η Ιουλίου και άφησαν την ζωή τους στην Κύπρο πολεμώντας απέναντι σε άνδρες του Εφεδρικού που πίστευαν ότι υπεράσπιζαν την νομιμότητα, ήταν δυστυχώς θεατές σε ένα παιγνίδι με "σημαδεμενη τράπουλα"…..

* Ο Κώστας Δημητριάδης είναι ο συγγραφέας του πιο πολυσυζητημένου  Βιβλίου

" ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ" από τις εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ. Το βιβλίο που αποτελεί μια επιτομή στα γεγονότα και τις μάχες που δόθηκαν από τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ. Το βιβλίο είναι  το απόσταγμα της 27χρονης έρευνας του Κ. Δ.  

Μια έρευνα που συνεχίζεται… Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα.

Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε Κυπριακή δημόσια ή ιδιωτική βιβλιοθήκη.