Εκτύπωση

Βαρθολομαίος για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Σιωπούμε και περιμένουμε το Θαύμα»

Καταχωρήθηκε από τον/την loukaskoutsikos on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

Στην κοπή της πίττας με την νεολαία της Πόλης και της Ίμβρου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την επαναλειτουργεία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

Εκτύπωση

Βουλευτές από 27 χώρες προωθούν ψήφισμα στην UNESCΟ για την Αγία Σοφία

Καταχωρήθηκε από τον/την loukaskoutsikos on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

Διεθνοποιείται η αντίδραση για την αλλοίωση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

Γ.Αμανατίδης:Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία θα εκδοθεί από βουλευτές 27 χωρών

Εκτύπωση

«Θυμόμαστε το Αϊβαλί, βιώνουμε το Αϊβαλίκ»

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

Ο Soloúp, δημιουργός του βιβλίου Αϊβαλί, που απέσπασε τα βραβεία Καλύτερου Κόμικ και Καλύτερου Σεναρίου το 2015 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα και στην Τουρκία, συναντά τον επίσης προσφυγικής καταγωγής και Αϊβαλιώτη Ömer Madra. 

Εκτύπωση

Τα Σεπτεμβριανά του 1955 και ο διωγμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπό το φως του Διεθνούς δικαίου

Καταχωρήθηκε από τον/την Αλέξανδρος Στεφανόπουλος on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ  6-7ης   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ! ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ!

Tου Καθηγητή Δρ.Alfred de Zayas

Το πογκρόμ Σεπτεμβρίου 1955[1] (μερικές φορές καλούμενο στις ελληνικές πηγές Σεπτεμβριανά[2]) υπήρξε  μια  εξέγερση  που πραγματοποιήθηκε υπό την  άμεση ευθύνη και τον συντονισμό των Τουρκικών αρχών. Υπήρξε ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»[3], συγκρίσιμο στους σκοπούς του με την Νύκτα των Κρυστάλλων (ή Νύκτα των Σπασμένων Γυαλιών) [4] του  1938 (Kristallnacht) στη Γερμανία, η οποία εκτελέστηκε  από το ναζιστικά SS και  SA ενάντια στις Εβραϊκές συναγωγές και ιδιοκτησίες τον  Νοέμβριο του έτους 1938.

Τα Σεπτεμβριανά ικανοποιούν  τα κριτήρια του άρθρου 2 της Συνθήκης Γενοκτονίας [5] του 1948, επειδή  «η πρόθεση για την καταστροφή  γενικά ή εν μέρει» της Ελληνικής μειονότητας της  Κωνσταντινουπόλεως ήταν ευαπόδεικτα παρούσα, το Πογκρόμ έχοντας  ενορχηστρωθεί από την κυβέρνηση του Τούρκου  πρωθυπουργού Adnan Menderes.  Ακόμα κι αν ο αριθμός θανάτων (που υπολογίζονται σε 37) [6] μεταξύ των μελών της Ελληνικής κοινότητας ήταν σχετικά χαμηλός, το αποτέλεσμα του Πογκρόμ ήταν η διαφυγή  και η αποδημία της Ελληνικής μειονότητας από την Κωνσταντινούπολη που κάποτε αριθμούσε  περίπου 100.000 και στην συνέχεια μειώθηκε σε μερικές χιλιάδες[7]. Οι  εκτενείς  καταστροφές  των Ελληνικών ιδιοκτησιών, των επιχειρήσεων και των εκκλησιών είναι αποδεικτικά στοιχεία της πρόθεσης των Τουρκικών αρχών να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για να  εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, απαλείφοντας  κατά συνέπεια την Ελληνική μειονότητα υπό την Τουρκική διοίκηση. Η πρακτική αυτή εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο του εγκλήματος «εθνοκάθαρσης». Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων  για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY ) έχει ερμηνεύσει πρόσφατα τη Συνθήκη Γενοκτονίας με ευρύτητα και έχει επεκτείνει τις περιπτώσεις  των παραβάσεων που μπορούν  να ενταχθούν στην κατηγορία του εγκλήματος Γενοκτονίας.  Σε δύο από τις αποφάσεις  του το ICTY έχει καθορίσει ότι η  «εθνοκάθαρση» μπορεί να αναγνωριστεί ως Γενοκτονία [8]. 

Εκτύπωση

Πρίγκηπος: Μια πολύ ηχηρή απουσία

Καταχωρήθηκε από τον/την Αφροδίτη Καλομάρη on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

Μελαγχολία και αρχοντιά στην Πρίγκηπο, στη σκιά της Ιστορίας.Kαθώς το πλοιάριο απομακρύνεται από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση την Πρίγκηπο, ένα σμήνος από γλάρους δείχνει τον δρόμο. Παρέα με τη μελαγχολία που φέρνει η συννεφιά με τη βαριά ζέστη, το ταξίδι γεννά σκέψεις ενδοσκοπικές, βουτηγμένες σε μια περίεργη προσμονή. Πώς θα είναι άραγε από κοντά το αλλοτινό καμάρι των Ελλήνων, με τις ξύλινες επαύλεις, τις άμαξες και τα πεύκα;

 

Εκτύπωση

Πιθανη επαναλειτουργία για τη Σχολή της Χάλκης

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

 

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, υπό τη μορφή ιδωτικού-βακουφικού ή ξένου πανεπιστημίου, εξετάζει το πρωθυπουργικό γραφείο στην Τουρκία, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».
 
Το συγκεκριμένο θέμα (που αποτελεί πάγιο ελληνικό αίτημα) υπενθυμίζεται ότι επανέρχεται κατά διαστήματα την τελευταία 10ετία στα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες.
Εκτύπωση

Κλείνει η Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

 

Η επί 88 χρόνια ελληνόφωνη εφημερίδα Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης δηλώνει πως “Έτσι σβήνονται τα ίχνη μας”. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μιχάλης Βασιλειάδης χρωστά στο κράτος 19 χιλιάδες λίρες και του ήρθε κατασχετήριο για την σύνταξη του. “Πιστεύαμε πως η 12η Ιουλίου θα ήταν η ημέρα του πένθους μας αλλά αυτό μάλλον ανεστάλη”. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης είχε κάνει αυτή τη δήλωση στην Ραντικάλ όταν πέρσι είχε μετανιώσει από την απόφαση του να κλείσει την εφημερίδα, αλλά προχτές ανακοίνωσε πως πλέον δεν αντέχει την οικονομική κρίση.
Εκτύπωση

Ελληνικό ραδιόφωνο στην Πόλη!

on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

9114616Της Ιωαννας Φωτιαδη

 Η ελληνική γλώσσα αποκτά και πάλι «φωνή» στην Πόλη χάρη στις πρωτοβουλίες πολυμήχανων Ρωμιών. Ο λόγος τόσο για τον νέο εκδοτικό οίκο ΙΣΤΟΣ, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, όσο και για το ελληνικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, που λειτουργεί ήδη από τις 24 Απριλίου. «Είχαμε χρόνια στο μυαλό μας την έναρξη ενός ραδιοφωνικού σταθμού» λέει ο κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης και αρχισυντάκτης της ελληνικής «Ηχούς της Πόλης». «Οι τιμές όμως των συχνοτήτων στα ερτζιανά ήταν απαγορευτικές για εμάς» διευκρινίζει.


Καθώς, όμως, η εξάπλωση του Διαδικτύου προσφέρει νέες δυνατότητες, πριν από ένα περίπου μήνα ξεκίνησε να εκπέμπει διαδικτυακά το radio.ihotispolis.com με ελληνική μουσική, επτά δελτία την ημέρα που εστιάζουν στα μειονοτικά θέματα και τις ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και δύο εκπομπές ποικίλης ύλης. Το εγχείρημα φαίνεται ότι έχει συγκινήσει τους απανταχού Πολίτες, καθώς το πρόγραμμα παρακολουθείται σε 62 χώρες και οι ακροατές κυμαίνονται από 3.000-5.000 άτομα ημερησίως! «Σχεδιάζουμε περαιτέρω εμπλουτισμό του προγράμματός μας», καταλήγει ο κ. Ρομπόπουλος.

Το απόγευμα της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα της Αστικής Σχολής Γαλατά η συγκίνηση των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο δήμαρχος της μητροπολιτικής περιοχής της Πόλης, Καντίρ Τόμπας, ήταν διάχυτη. «Υστερα από διακοπή σχεδόν μισού αιώνα αναβιώνει μια πλούσια εκδοτική παράδοση», επισημαίνουν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, κ. Γιώργος Μπελίνσοϊ, Σετσκίν Ερντί, Χάρης Θεοδωρέλλης - Ρήγας και Φώτης Μπελίνσοϊ στην ανακοίνωσή τους.

Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος στοχεύει να προωθήσει έργα σχετικά με την πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό και τον σύγχρονο αστικό βίο. Φιλοδοξία των ιδρυτών είναι να ανταποκριθούν στο «πνεύμα νοσταλγίας» για τους Ρωμιούς, που επικρατεί εσχάτως στη γείτονα. Η εκδοτική τους δραστηριότητα, που ξεκίνησε ήδη από το 2011, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Μαρτυρίες, Πολίτικα Ιστορικά και Ελληνική Λογοτεχνία. Ο ΙΣΤΟΣ, από τον οποίο διατίθενται ήδη 13 βιβλία, θα ειδικεύεται στην έκδοση έργων στα ελληνικά, στα τουρκικά και σε δίγλωσσες εκδόσεις. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η δίγλωσση έκδοση της «Ασκητικής» του Ν. Καζαντζάκη, ενώ παράλληλα προς μετάφραση επιλέχθηκαν «Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας» του Ν. Δήμου, «Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες» του Α. Μασσαβέτα και το συγγραφικό πόνημα του Πατριάρχη «Συνάντηση με το Μυστήριο - Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας».

Εκτύπωση

Η Τουρκία επιστρέφει ακίνητα της ελληνικής ομογένειας

on . Δημοσιεύθηκε στο Κωνσταντινούπολη

konstantinoupoliH πρώτη επιστροφή περιουσίας

 

Την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γαλατά στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

«Την 22α Μαρτίου 2012, συνετελέσθει η πρώτη επιστροφή περιουσίας στα πλαίσια του νόμου που ετέθη σε εφαρμογή την 27η Αυγούστου 2011» αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού. «Με την τροποποίηση του νόμου περί ιδρυμάτων λύθηκε ένα από μακρού εκκρεμές ζήτημα που αφορά την ακίνητη περιουσία ιδρυμάτων των μειονοτήτων», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι μέσα στα πλαίσια του νόμου αυτού ή Συνέλευση των Ευαγών ιδρυμάτων πήρε την απόφαση να επιστρέψει την Ελληνική Σχολή Γαλατά στο ομώνυμο ίδρυμα. Η απόφαση πάρθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2012 και συνακόλουθα ο τίτλος ιδιοκτησίας του ηλικίας 126 ετών σχολικού κτιρίου επεστράφη στο ίδρυμα την 22η Μαρτίου 2012» λέει η ανακοίνωση.

Σύνδεση