Δύο φορές με  επιστολή της, τη μία στις 21 Μαΐου 2002 στον τότε υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και την άλλη στις 23 Δεκεμβρίου 2010 στον τότε υπουργό Δ. Δρούτσα, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παίρνει τις αποδοχές που προβλέπονται ως πρέσβυς εκ προσωπικοτήτων. 
Και μάλιστα το είχε πει από τη στιγμή που ορίστηκε το 1998. Όμως η απάντηση ήταν… αστεία και δείχνει ότι η γραφειοκρατία και οι τύποι είναι πάνω απ’ όλα. Αυτό -έλεγε το ΥΠΕΞ- δεν προβλέπεται «από την κείμενη νομοθεσία και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να συμβεί για τυπικούς λόγους»! Δηλαδή για τυπικούς λόγους το Δημόσιο δεν μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του! Και μετά μας φταίνε οι ξένοι.

Στην επιστολή της η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σημειώνει:

«Σας γνωρίζω ότι το σύνολο των αποδοχών μου το έχω ήδη διαθέσει, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για την ενίσχυση φορέων που υποστηρίζουν το παιδί ή συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Επανερχόμενη στο θέμα, παρακαλώ, κύριε υπουργέ, να εξεταστεί και πάλι ο τρόπος ώστε να μη λαμβάνω, όπως επιθυμώ, αποδοχές ως πρέσβυς εκ προσωπικοτήτων».

Να σημειωθεί ότι η οικονομική αποζημίωση του πρέσβυ εκ προσωπικοτήτων ανέρχεται σε 1.700 ευρώ τον μήνα.
***
— Συνωστισμός για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Άγκυρα, η οποία αδειάζει με τη συνταξιοδότηση του Φώτη Ξύδα. Υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε θα γίνει το Υπηρεσιακό και εάν κάποιος από την παρούσα ηγετική ομάδα (πέριξ του κ. Ζέπου) θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές να αναχωρήσει για την Άγκυρα. Βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και δεν είναι σίγουροι αν θα αδειάσει εγκαίρως η Ουάσινγκτον ή το Παρίσι για αποκατάστασή τους.

— Πάντως, να σας ενημερώσουμε ότι στους πολλούς που σπεύδουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Άγκυρα περιλαμβάνονται ο κ. Βέρρος και ο Δ. Τουλούπας, ο οποίος από δεύτερος στην Άγκυρα ήρθε στην Αθήνα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών και φρόντισε να έχει τόσο διακριτική παρουσία, που δεν ενόχλησε κανέναν από τους προϊσταμένους όλο αυτό το διάστημα. Υποψηφιότητα έχει θέσει και ο κ. Χρονόπουλος, που διατηρήθηκε παρά την κυβερνητική αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και ο τουρκομαθής, με εμπειρία και από την υπηρεσία του στο Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, κ. Αλεξανδρής.

• Δήμαρχος Ιάσμου έγινε ο νέος πρόεδρος της παράνομης Ανωτάτης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, καθώς είναι προφανής η επιλογή του τουρκικού προξενείου να παίξει το παιγνίδι με τους ανθρώπους του στην αυτοδιοίκηση, αφήνοντας «καθαρούς» τους βουλευτές που μέχρι τώρα ηγούνταν της Συμβουλευτικής να παζαρέψουν με τα κόμματα…

Ο Ισμέτ Καδή έγινε δήμαρχος Ιάσμου, σε έναν δήμο όπου πλέον μπορούμε να πούμε ότι καταπιέζεται το χριστιανικό στοιχείο της ιστορικής πόλης, μια και της επιβλήθηκε ουσιαστικά μουσουλμάνος δήμαρχος. 

• Η ευθύνη, φυσικά, ανήκει εξ ολοκλήρου στο άθλιο πολιτικό και μικροκομματικό σύστημα, που προκειμένου να ικανοποιήσει δικές του επιδιώξεις συνένωσε τις περιοχές του κάμπου με την ορεινή ζώνη, με αποτέλεσμα ο ιστορικός δήμος Ιάσμου να διοικείται από τον κ. Καδή, ο οποίος μάλιστα, απ’ ό,τι μάθαμε, θέλει να αφαιρέσει και τον σταυρό από το έμβλημα της πόλης…

— Οι αστειότητες στα Σκόπια δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση φρόντισε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθνικών Γλωσσών με εκδήλωση όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ. Όπως καταλαβαίνετε, το βασικό θέμα της ομιλίας του σκοπιανού Προέδρου ήταν ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι η απευθείας απόγονος της αρχαίας μακεδονικής γλώσσας!

— Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί αφήνουν άναυδους ακόμη και τους επιστήμονες της πΓΔΜ, που φυσικά δεν τολμούν να ισχυριστούν ότι μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά κάτι τέτοιο. Η… δημοκρατική κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι έλυσε το πρόβλημα, καθώς φρόντισε να αποκλειστούν από την εκδήλωση όλοι οι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη. Σημαντικοί σκοπιανοί επιστήμονες, όπως οι Μισίρκοφ και Κονέσκι, έχουν αποφανθεί για τη σλαβική προέλευση της «μακεδονικής γλώσσας», αλλά καθώς αυτό δεν εξυπηρετεί την προπαγάνδα του κ. Γκρούεφσκι μάλλον θα τους ξεγράψουν και από τη σκοπιανή βιβλιογραφία…

— Όσον αφορά τις προθέσεις των Σκοπιανών, αρκεί να σας πούμε ότι στο «Μουσείο της Μακεδονίας» δημιουργείται ένας ειδικά οργανωμένος εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην «έξοδο του μακεδονικού πληθυσμού από την Αιγαιατική Μακεδονία 1945-1949».
Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από την κυβέρνηση με… 15 εκατ. δηνάρια και θα εγκαινιαστεί εντός του έτους…

• Μια και ο τούρκος πρεσβευτής αποφάσισε να ξεκινήσει τη… γνωριμία του με τη χώρα μας από τη Θράκη, με πρώτο σταθμό την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», μήπως πρέπει να σκεφθεί και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να ξεκινήσει επιτέλους κάποιες περιοδείες στην περιοχή της Τραπεζούντας, στην Ίμβρο και στην Τένεδο; Στην Τραπεζούντα μήπως θα πρέπει να αποκατασταθεί η επαφή με το ποντιακό στοιχείο που έχει επιβιώσει εκεί;

• Και με την ευκαιρία: Για ποιον λόγο συνεχίζει να υπάρχει το Γενικό Προξενείο Αδριανούπολης και δεν έχει ζητηθεί από τη χώρα μας η λειτουργία προξενείου στην Τραπεζούντα; Έχει υποβληθεί ποτέ αυτό το αίτημα ή δεν τόλμησαν ποτέ να το θέσουν για να μην ενοχληθεί ο κ. Νταβούτογλου;

— Για να λέμε και κάποια θετικά, στη Χειμάρρα μπορεί να μην εξελέγη δήμαρχος ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Μπολάνος και να είχαν ακουστεί πολλά για τον νέο δήμαρχο, περί της εθνικής του συνείδησης κ.λπ. Όμως σε συνέντευξή του σε αλβανικό σταθμό πήγε να στηθεί προβοκάτσια εις βάρος του, καθώς ο αλβανός δημοσιογράφος τον ρώτησε «αν το όνομά του είναι Γιώργος ή Γκέργκι», αλλά ο κ. Γκόρος τούς έδωσε πληρωμένη απάντηση, λέγοντας ότι το «δικό του όνομα, όπως και του παππού του, είναι Γιώργος»…

— Η προβοκάτσια εναντίον των διπλωματών συνεχίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, που λίγο πολύ τους εμφανίζει ως τους πλέον υψηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, με μηνιαίο μισθό 5.000 ευρώ. Η ΕΔΥ εξέδωσε μία ακόμη οργισμένη ανακοίνωση για τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Σαχινίδης, καθώς είναι εντελώς πλασματικά: Συνυπολογίζει την αποζημίωση αλλοδαπής που λαμβάνουν οι υπηρετούντες στο εξωτερικό ως εισόδημα και έτσι βγάζει τον… μέσο όρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν κάνουν με τέτοιο μπακάλικο τρόπο και τους άλλους λογαριασμούς στο υπουργείο Οικονομικών.

— Υπό κανονικές συνθήκες η δήλωση του τούρκου υπουργού που είναι αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς, ότι στην ατζέντα της Τουρκίας θα βρεθεί η προσάρτηση των Κατεχόμενων εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το καλοκαίρι, θα είχε γίνει φέιγ βολάν στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς αποδεικνύει το κατά πόσο σκέφτεται τη λύση η Τουρκία.

Είδαμε όμως κάτι χλιαρές ανακοινώσεις και τίποτα περισσότερο.

— Θλιβερές εικόνες στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τους κ. Ομήρου και Κάρογιαν ότι δεν τον… υποδέχονταν στο αεροδρόμιο όταν επέστρεφε από ταξίδια στο εξωτερικό. Η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο γινόταν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου ο κ. Χριστόφιας δέχεται πανταχόθεν πυρά για την τακτική που ακολουθεί, ενώ κατηγορήθηκε και ότι φέρνει από την πίσω πόρτα πάλι το Σχέδιο Ανάν. 

— Επιτέλους ύστερα από τόσες προκλήσεις υπήρξε επίσημη αντίδραση της Αθήνας για την επισημοποίηση της επανένταξης του θέματος των Τσάμηδων στην κυβερνητική πολιτική των Τιράνων. Σε αυτό το πλαίσιο ορθή ήταν η απόφαση να σταλεί μήνυμα στα Τίρανα με τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η υπουργοποίηση των δύο Τσάμηδων του κόμματος PDIU «υπονομεύει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

— Αν κρίνουμε από τα συνεχή δημοσιεύματα, συνεχίζονται τα όργια με τις μεταφορές οικοσκευών, τις οποίες μονοπωλούν συγκριμένες μεταφορικές εταιρείες. Μήπως πρέπει να επιληφθεί ο γενικός επιθεωρητής μέχρις ότου υπάρξει σαφές και δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση διαφανούς διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου της μεταφοράς οικοσκευών; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις διαδόσεις περί υπερκοστολόγησης, με τη διαφορά να καταλήγει σε βαθιές τσέπες… 


Πηγή : www.paron.gr