Η φωτογραφία ελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε όμως αυτή την εβδομάδα από αναλυτή της Digital Globe που κοίταζε τις εικόνες στο αρχείο της εταιρείας.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου ανάλυσης της Digital Globe, η τοποθεσία και η ημερομηνία λήψης συνηγορούν ότι πρόκειται για το κινεζικό αεροπλανοφόρο, το οποίο είναι γνωστό ότι υποβαλλόταν σε δοκιμές στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

 

H Κίνα παραδέχτηκε έμμεσα ότι ετοιμάζει αεροπλανοφόρο, όταν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα.

Το εν λόγω πλοίο έχει μεγάλη ιστορία, αφού η ναυπήγησή του είχε ξεκινήσει στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς να ολοκληρωθεί. Όταν τελικά κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, το αεροπλανοφόρο κατέληξε στην Ουκρανία, η οποία το πούλησε στην Κίνα το 1998 χωρίς κινητήρες, όπλα ή συστήματα πλοήγησης.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τη φωτογραφία της Digital Globe. Όμως, επισήμανε ότι σύμφωνα με έκθεση που παραδόθηκε φέτος στο Κογκρέσο, το αεροπλανοφόρο θα παραδοθεί στο κινεζικό ναυτικό στα τέλη του 2012, αλλά θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκτήσει και τα αντίστοιχα αεροπλάνα.
{youtube width=”640″ height=”510″}xZ7hVCLIw4k[/youtube]