Εστιατόρια κατ’ οίκον

Της Ζωής Δημητρίου, protothema.gr

 

Χτυπάς το κουδούνι που γράφει «secret», η πόρτα ανοίγει και μπροστά σου στέκει ένας ψηλός μελαχρινός άνδρας και δέκα άγνωστοι. Το undredining.net είναι η πρώτη προσπάθεια για την καθιέρωση των μυστικών «δειπνοπάρτι» σε σπίτια της Αθήνας. Όσο για τις γεύσεις του; Αν ήταν καταχωρημένο εστιατόριο σε οδηγό πόλης θα του έβαζα πολλά αστεράκια…  

«Στην Νέα Υόρκη ένα ζευγάρι έχασε την δουλειά του, έμεινε άνεργο λόγω της οικονομικής κρίσης κι αποφάσισε να δοκιμάσει το guerilla dining στο σπίτι του. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι κρατήσεις, τους ανάγκασαν να μετατρέψουν το διαμέρισμα τους σε κρυφό εστιατόριο», μου λέει ο Βασίλης κόβοντας παντζάρια. Βρισκόμαστε στην κουζίνα ενός σπιτιού στο Παγκράτι, έχουμε ανταλλάξει μια χειραψία και αμέσως με ρωτάει αν έχω αλλεργία στα καρύδια. Φυσιολογική απορία για τον  ερασιτέχνη μάγειρα του underdining.net. Μαζί με την παιδική φίλη του Δέσποινα, την Σίσσυ, τον Πάρη, και τη Νατάσσα (γύρω από ένα τραπέζι) συνειδητοποίησαν πέρσι το καλοκαίρι ότι κάνουν συνέχεια «τραπέζια». Είναι όλοι γύρω στα 30, συν/πλην. Είναι ηθοποιοί, γραφίστες, λογιστές, δημοσιογράφοι, φοιτητές. Βασικά είναι συνηθισμένα παιδιά της διπλανής πόρτας τα οποία θα μπορούσαν να είναι συμμαθητές, συνάδελφοι, οικογένεια σου.  

Κάποιο βράδυ ένα από τα παιδιά «έπεσε» σε μια εκπομπή του Τζέιμι Όλιβερ στη Νέα Υόρκη στην τηλεόραση• ο εγγλέζος σελέμπριτι σεφ σχολίαζε τη μόδα με τα μυστικά εστιατόρια (που μεταφέρθηκε ως τάση στη Νέα Υόρκη με τους μετανάστες από την Αργεντινή και την Κούβα) και την guerilla μόδα με τα δείπνα (λόγω της αυξημένης ανεργίας και έλλειψης χρημάτων για ένα γεύμα σε ακριβό εστιατόριο). Μετά άρχισαν να διαβάσουν άρθρα στις εφημερίδες του εξωτερικού για την εξάπλωση του guerilla dining στο Παρίσι, το Σιάτλ, το Βερολίνο, την Αβάνα και γενικά μια λίστα που μεγαλώνει κάθε εβδομάδα. Το συζήτησαν και με ένα απλό «γιατί όχι;» βρέθηκα καλεσμένη στο δέκατο γεύμα τους. «Είμαστε anti- restaurants. Γιατί να δώσεις σε ένα εστιατόριο τόσα λεφτά; Ενώ σε ένα σπίτι μπορείς να δημιουργήσεις την οικεία ατμόσφαιρα ενός home made πάρτι ακόμη κι αν δεν ξέρεις ποιόν θα γνωρίσεις». Τα παιδιά κάνουν «συσκέψεις» δυο φορές την εβδομάδα, αποφασίζουν το μενού της βραδιάς, μοιράζονται τα ψώνια, τις ετοιμασίες και το μαγείρεμα. Ετοιμάζουν μια βραδιά όπως ένα οργανωμένο εστιατόριο, μόνο που οι δικές τους συνταγές έχουν βγει από το τσελεμεντέ της γιαγιάς τους, το τετράδιο της μαμάς. «Απλά εμείς προσθέτουμε ένα twist»

Θα περίμενε κανείς ότι θα συναντούσα αυτά τα ψαγμένα τυπάκια που μόλις ακούσουν για το νέο, το γνωστό σε λίγους, τρέχουν να το δοκιμάσουν για να ανανεώσουν το facebook status τους. Η ομάδα του underdining μου επισημαίνει ωστόσο ότι έχουν μαγειρέψει για μπουζουκόβιους, για μεταλάδες, για mainstream τύπους και έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι περνώντας μια χαρά. «Ίσως στην κανονική μου ζωή δεν έβγαινα με τέτοιους τύπους, δεν τυχαίνει, δεν ανήκουμε στις ίδιες παρέες, αλλά το φαγητό δημιουργεί μια εξαιρετική σύμβαση. Θα δείξεις τον καλύτερο εαυτό σου», μου λέει ο Πάρης. 

Έχω ετοιμαστεί για κάτι μεταξύ «ραντεβού στα τυφλά» και «δείπνο ηλιθίων» ( την ταινία όπου μια παρέα πλούσιων και κυνικών καλούσε κάθε εβδομάδα έναν αφελή για να τους διασκεδάσει). 

Λάθος πρώτο. Τα παιδιά πιστεύουν τόσο στο project τους που σχεδιάζουν να προσθέσουν θεματικές βραδιές (μουσικές, κινηματογραφικές, σε αποθήκες, σε βιβλιοπωλεία, σε γκαλερί). Προσέχουν τον καλεσμένο τους σαν να είναι η γυναίκα/άντρας που κουβάλησαν σπίτι για να την/τον γνωρίσουν στους γονείς τους. Δεν τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το (ελάχιστο) κέρδος. Άλλωστε μια ακύρωση (κάτι σύνηθες στον Έλληνα) τους στοιχίζει οικονομικά. 

Λάθος δεύτερο: Οι συζητήσεις μόνο τυπικές και βαρετές δεν είναι. Μέσα σε δυο ώρες γνώρισα μια κειμενογράφο που στα πρώτα δυο λεπτά μου μίλησε για το πρόσφατο χωρισμό της. Ένα ζευγάρι που βρέθηκε σε εστιατόριο τυφλών στο Βερολίνο και επενδύει σε start up εταιρείες και σε apps. Δυο φοιτητές που σκέφτονται να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στον Καναδά. Δυο κοπέλες που έμειναν άνεργες και αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια online εναλλακτική ατζέντα της πόλης οργανώνοντας περίπατους σε κρυμμένες γειτονιές της Αθήνας ( μπες στο debop.gr). 

Τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια βραδιά; Τα πάντα. Μπορεί να φύγεις με τα καλύτερα tips από μανάβικα και κρεοπωλεία της γειτονιάς σου, ελαφρώς μεθυσμένος από το υπέροχο κόκκινο κρασί που παράγει ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς και έχοντας κάνει καινούργιες γνωριμίες που θα σε κάνουν να πεις στις φίλες σου «κάτι ψήνεται…»     

Στο www.underdining.net μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα επόμενα “γεύματα με αγνώστους” και να κλείσετε τη συμμετοχή σας. Θα σας κοστίσει, ανάλογα με το μενού, έως 30 ευρώ…