Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού διαΝEοσις για το επίπεδο της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Η έρευνα αποδεικνύει πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην ραγδαία πτώση του βιωτικού επιπέδου του πληθυσμού, με 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας να ζούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

 

Η έρευνα της διαΝΕΟσις περιλαμβάνει την καταγραφή του ορίου της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, την καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού, τα εισοδήματα του οποίου είναι κάτω από αυτό το όριο, την καταγραφή των απόψεων των πολιτών για την εικόνα της φτώχειας μέσα στην κρίση, την αξιολόγηση υφιστάμενων πολιτικών πρόνοιας, και τη διατύπωση τριών συγκεκριμένων προτάσεων που θα μπορούσαν να σώσουν 600.000 πολίτες από την ακραία φτώχεια.

 

ereyna

 

Οι προτάσεις της διαΝΕΟσις

Οι προτάσεις της έρευνας για την αντιμετώπιση της ακραίας φτωχοποίησης είναι οι εξής:

 

  • Η επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.
  • Η αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων. 
  • Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την επικράτεια.

 

Πιο αναλυτικά:

Το τακτικό επίδομα ανεργίας σήμερα το λαμβάνει μόλις το 9,5% των ανέργων. Δεδομένου ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το δικαιούνται ελάχιστοι μακροχρόνια άνεργοι, προτείνεται η επέκταση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος έτσι ώστε να καλύπτει ως και το 40% των ανέργων.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων παρέχεται από το 2013. Προτείνεται η αύξησή του από 40 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα, σε 60.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προτείνεται να ισχύσει πανελλαδικά, με μικρές αλλά καίριες αλλαγές στο σχεδιασμό.

Αν υλοποιούνταν αυτά τα σχετικά απλά μέτρα, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν δικαιούχοι, και 613.704 από αυτούς θα έβλεπαν τα εισοδήματά τους να ξεπερνούν το όριο της ακραίας φτώχειας, Το ποσοστό ακραίας φτώχειας θα έπεφτε από το 15% στο 9,4% του πληθυσμού.

Κάτω από το όριο θα παρέμεναν 1 εκατομμύριο πολίτες, αλλά και τα δικά τους εισοδήματα θα αυξάνονταν -το xάσμα φτώχειας γι’ αυτούς θα μειωνόταν κατά 55%, επισημαίνει η εταιρία.
 

ereyna

 
 
ereyna
 
ereyna

 

ereyna

 

Διαβάστε την έκθεση της διαΝΕΟσις

Σχετικά άρθρα

 

Σε ακραία φτώχεια 1.650.000 Έλληνες

 

Η Ελλάδα στον καθρέφτη»: Η φτώχεια στην Ελλάδα

Σε ακραία φτώχεια 100 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2030

Η ΠΤ πιστεύει ότι το 2030 θα έχει εξαληφθεί η ακραία φτώχεια

Σε ακραία φτώχεια ζει ένας στους 13 ανθρώπους στον πλανήτη

SOS για τη φτωχοποίηση στην Ελλάδα από το Γραφείο