Η Γαλλία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο έναντι ΗΠΑ και Γερμανίας

Με σαφή ατζέντα και μετρήσιμους στόχους προσήλθε ο Γάλλος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής επιζητώντας τη δημιουργία ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ιράν, όπου οι γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος των εξαγωγών και βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής νέων συμβολαίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Εμμάνουελ Μακρόν, η στάση των ΗΠΑ στα θέματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ενότητα των Ευρωπαίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε την ομόφωνη στήριξη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το ζήτημα των δηλώσεων του Εμμάνουελ Μακρόν είναι βαθύτερο απ’ ότι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας ρήγμα στην πλέον ισχυρή, διαχρονική και επίπονα διαμορφωμένη στρατηγική συμμαχία στον πλανήτη.

Επίσης η ανάδειξη των διαφορών ΗΠΑ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή, ευθυγραμμίζεται, ισχυροποιώντας, τη θέση που έχει εκφέρει νωρίτερα ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ιράν αλλά και στο μέτωπο της Βορείου Κορέας, οδηγεί την Ευρώπη σε εναγκαλισμό με τη Ρωσία.

Αν σε αυτή τη δυναμική προστεθεί και η αντιπαράθεση για το διεθνές εμπόριο, τους χειρισμούς του NATO στην Ανατολική Ευρώπη και την ενεργειακή προσέγγιση ΕΕ και Ρωσίας, τότε μια πολύ σημαντική στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική έχει συντελεστεί.

Στις 13 Οκτωβρίου ο κ. Τραμπ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τη συμφωνία και απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. «Η αμερικανική στρατηγική για τη Β. Κορέα και το Ιράν καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη μεγαλύτερη ενότητα των Ευρωπαίων», είπε ο κ. Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Εκτίμησε επίσης ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την Ευρώπη της Άμυνας «επιταχύνθηκε» λόγω του απομονωτισμού της κυβέρνησης Τραμπ, ιδίως στις χώρες εκείνες που θεωρούσαν μέχρι πρότινος ότι μια ατλαντική στρατηγική θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση στην Ευρώπη που παρέχει προστασία. Οι «28» έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν μεταξύ άλλων τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα και στην έρευνα.

Θέλοντας να σώσει τα προσχήματα, ο Εμμάνουελ Μακρόν παραδέχτηκε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ένας ουσιαστικός εταίρος και σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην άμυνα για την ασφάλειά μας, τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να αρχίσει διάλογο με το Ιράν σχετικά με τη βαλλιστική δραστηριότητά του και την επιρροή που ασκεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγή