Στην τελική ευθεία εισέρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ξεκινούν πλέον σχεδόν από “λευκή” σελίδα να ξαναγράφουν τη χρηματιστηριακή τους ιστορία.

 

Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να εγκρίνει την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η δημόσια συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίησης μέσω κοινών μετοχών και Cocos. Μετά το κλείσιμο των τεσσάρων βιβλίων προσφορών για τον καθορισμό των τιμών διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης, σειρά παίρνει η διαδικασία των reverse splits (μείωση αριθμού μετοχών με αύξηση της τιμής)  ώστε να αυξηθούν οι χρηματιστηριακές τιμές πάνω από τις ονομαστικές, και της έγκρισης των αυξήσεων κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι ενέργειες θα γίνουν σε διαφορετικούς χρόνους, από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με πρώτες την Alpha και την Eurobank και στη συνέχεια την Πειραιώς, και θα απαιτήσουν την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων για τρεις εργάσιμες ημέρες, μέχρι να  πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και να ξεκινήσει εκ νέου σε διαφορετικούς χρόνους η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στη βάση των αναπροσαρμοσμένων τιμών που θα προκύψουν από τα reverse splits.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προγραμματίζεται να συνεδριάσει στα μέσα της εβδομάδας, πιθανόν την Τρίτη ή την Τετάρτη, προκειμένου να εγκρίνει την εισαγωγή των νέων μετοχών για την Alpha, την Eurobank και την Πειραιώς.

Δημόσια προσφορά 300 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ

Απαιτείται, όμως -και αυτό ίσως γίνει νωρίτερα- να εγκρίνει και το Ενημερωτικό Δελτίο για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.

Η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα που αποφάσισε να απευθυνθεί και σε μικροεπενδυτές στην Ελλάδα (1000 ευρώ και πάνω) στους οποίους θα διαθέσει μετοχές μέσω δημόσιας εγγραφής. Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ οι όροι και η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε ότι αφορά στην κατανομή των μετοχών στους επενδυτές που μετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση, αυτή επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 0,02 ευρώ ή στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή μετά τη μείωση τιυ αριθμού των υφιστάμενων μετοχών και τη συνένωσή τους σε αναλογία 15 παλαιές προς 1 νέα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, πλέον, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις και οι διαδικασίες πίστωσης για τις τρεις τραπεζικές μετοχές, ενώ μετά την επανέναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, αναμένεται να συνεδριάσουν και οι Αρχές για να εγκρίνουν και την επιστροφή των παραγώγων προϊόντων των τραπεζών στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Eurobank είχε ανακοινώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τράπεζας η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της αναμένεται να γίνει από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μέχρι την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split σε αναλογία 1 προς 100 και θα εκδώσει συνολικά 2.038.920.000 νέες μετοχές (μετά την ολοκλήρωση της συνένωσης των μετοχών) ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι 0,01 ευρώ ή 1 ευρώ μετά το reverse split.

Στην περίπτωση της Alpha Bank η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 0,04 ευρώ ανά μετοχή ή 2 ευρώ ανά μετοχή μετά τη συνένωση (reverse split) των υφισταμένων μετοχών της με αναλογία 50 προς 1.

Η Πειραιώς έκλεισε χθες το βιβλίο προσφορών επιτυγχάνοντας να καλύψει τα 1,34 δις. ευρώ του βασικού σεναρίου, ενώ σήμερα πιθανόν θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την τιμή διάθεσης των μετοχών. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε reverse split των μετοχών της σε αναλογία 100 προς 1.

Πηγή: Capital.gr  – Βασίλης Γεώργας