Το ελληνικό χρηματιστήριο στο μικροσκόπιο

 

Τράπεζες
Προσπάθεια αντίδρασης χθες στις τραπεζικές μετοχές μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και επιδείνωσαν περαιτέρω την εικόνα τους. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης σαφώς προκαλεί κλυδωνισμούς που αποτυπώνονται στην πορεία των μετοχών, αν και όχι σε όλες με την ίδια ένταση. Πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και θα επηρεαστεί το σύνολο της αγοράς.

ΟΤΕ: Στην περιοχή των 8 ευρώ συνεχίζει να κινείται η τιμή της μετοχής. Από τους λίγους ελληνικούς τίτλους που συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων. Οι όγκοι των συναλλαγών κινούνται σε αξιοπρεπή επίπεδα όταν η πλειονότητα των μετοχών παρουσιάζει πολύ υποτονικές συναλλαγές. Η διοίκηση του ομίλου, όπως ανακοινώθηκε, προχωρεί στην καθιέρωση μιας ενιαίας εμπορικής μάρκας για τον OTE και την COSMOTE, που θα εμφανιστεί σύντομα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου σε σταθερή, κινητή τηλεφωνία αλλά και στο internet.

Coca-Cola HBC: Μπορεί και πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα σε κακές για την αγορά συνεδριάσεις, όπως συνέβη και σε κάποιες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Από τις μετοχές που πάντα παρακολουθούν ισχυρά χαρτοφυλάκια, θεωρώντας ότι παρέχουν ασφάλεια, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως αυτές που διανύουμε. Με κέρδη άνω του 20% από την αρχή του έτους έχει αποδείξει ότι αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους την επέλεξαν.

Τιτάν: Από τις σταθερότερες μετοχές στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η τιμή παραμένει στην περιοχή των 20 ευρώ και οι πιέσεις που εκδηλώνονται, στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος της αγοράς, απορροφώνται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Εδωσε μέρισμα και προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου. Από τις βασικές επιλογές εγχώριων αλλά και ξένων χαρτοφυλακίων που εκτιμούν τη σταθερότητα.

Motor Oil: Η μετοχή συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις με τη συμπεριφορά της. Παραμένει σε υψηλά 52 εβδομάδων, σαφώς πάνω από τα 10 ευρώ, και οι όποιες ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφώνται χωρίς να πλήξουν ιδιαίτερα τη μετοχή. Από τις σταθερώς επιλογές ισχυρών χαρτοφυλακίων που προσδοκούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Από τις ιδιαίτερα θετικές παρουσίες στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού δείχνει αντοχές στην πτώση και καλά αντανακλαστικά στην άνοδο της αγοράς. Τα κέρδη που έχει προσφέρει η μετοχή από την αρχή της χρονιάς είναι περί του 60%, κινούμενη αντίθετα στο ρεύμα της πτώσης που κυριαρχεί στο ταμπλό.

ΜΠΕΛΑ: Ρευστοποιήσεις για τη μετοχή μετά από μια ικανοποιητική ανοδική κίνηση που προηγήθηκε. Η κίνηση από την περιοχή κάτω από τα 7 ευρώ, όπου βρισκόταν η μετοχή πριν από περίπου ένα μήνα, έως πάνω από τα 8,5 όπου έφθασε, δημιούργησε πειρασμούς για πωλήσεις, ιδιαίτερα σε μια πτωτική αγορά. Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014-2015. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Jumbo θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βιοχάλκο: Συσσώρευση δυνάμεων για τη μετοχή κοντά στα 2,5 ευρώ. Υπάρχουν χαρτοφυλάκια που, αργά αλλά συστηματικά, ενισχύουν τις θέσεις τους, θεωρώντας ότι αν υπάρξει βελτίωση του συνολικότερου κλίματος η μετοχή διαθέτει δυναμική ώστε να υπεραποδώσει. Από τις καλές παρουσίες στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού σε μια δύσκολη χρονιά, όπως το 2015, με τους περισσότερους τίτλους να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, έχει προσφέρει κέρδη περί του 30% από την αρχή του έτους. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από ξένους που την έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση.

ΤτΕ: Σταθερότητα είναι η λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα την πορεία της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Κινείται στην περιοχή των 9,5 ευρώ, καταγράφοντας μικρά κέρδη από την αρχή του έτους. Οι συναλλαγές είναι περιορισμένες αν και έχει σταθερούς «οπαδούς». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 121,1 δισ. ευρώ από 120,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Η μικρή αύξηση αποδίδεται και στα capital controls. Βέβαια οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους έξι μήνες κατά 14%.

ΕΚΤΟΣ… ΣΥΝΟΡΩΝ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Θετικά πρόσημα χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές και έτσι μια ταραχώδης εβδομάδα (που χαρακτηρίστηκε από το σκάνδαλο της Volkswagen και την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας) έκλεισε σε μια πιο ευοίωνη νότα. Καταλυτικά για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος λειτούργησε η επισήμανση της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν (σε χθεσινή ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης) ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει ακόμα να προχωρήσει στην ιστορική πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2006 πριν από το τέλος του έτους. Και τούτο διότι ερμηνεύθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία των ΗΠΑ, με την κ. Γέλεν να υποβαθμίζει τις πρόσφατες αναταράξεις στις αγορές και τις ενδείξεις επιβράδυνσης στην Κίνα, υπογραμίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο εξωτερικό και στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Αίσθηση, προκάλεσε, ωστόσο ότι η 69χρονη Γέλεν διέκοψε πρόωρα την ομιλία της επειδή αισθάνθηκε έντονη δυσφορία, η οποία αποδόθηκε σε «αφυδάτωση και εξάντληση». Σε κάθε περίπτωση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις απογευματινές συναλλαγές κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 3% (ενθαρρυμένα και από την αργή, αλλά σταθερή αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο). Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ β’ τριμήνου των ΗΠΑ στο 3,9% από 3,7% προηγουμένως, δικαιολογεί την αισιόδοξη ανάγνωση της Fed. Μοναδική «παραφωνία» -και μεγάλο πλήγμα στα Abeno-mics- η είδηση ότι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία «πέρασε» σε αρνητικό έδαφος (-0,1% τον Αύγουστο) για πρώτη φορά την τελευταία διετία. Είδηση που δεν εμπόδισε πάντως τον δείκτη Nikkei να κλείσει με άνοδο 1,76%.

Πηγή: Έντυπη έκδοση “Ημερησία” – Ν. Ζαβράς