«Φέσι» άνω των 80 εκατ. ευρώ από τον ΛΑΓΗΕ σε δύο εισηγμένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας- Το στρεβλό σύστημα πληρωμών αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδυτών στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει όσους ήδη δραστηριοποιούνται να προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων projects.

Οφειλές που ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ έχει ο ΛΑΓΗΕ έναντι των εισηγμένων εταιρειών Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΤΕΧ – Άνεμος.  
 
Το καθεστώς της απληρωσιάς από το κράτος διευρύνεται έναντι των παραγωγών ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίοι στην ουσία πληρώνουν τα λάθη της άλλων.  
Επτά μήνες έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος οι δύο εισηγμένες εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένες να συνεχίζουν να δίνουν ρεύμα στο σύστημα. 
Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλών δημιουργούν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στις εταιρείες, καθώς αυτές στερούνται κεφαλαίων κίνησης και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  
Οι διοικήσεις των εταιρειών αναγκάζονται να στραφούν προς τις τράπεζες ζητώντας δάνεια για να καλύψουν ακόμη και τρέχοντα οικονομικά ζητήματα.  
Στέλεχος της αγοράς είπε στο World Energy News ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  

Καθυστέρηση επενδύσεων λόγω καθυστέρησης πληρωμών 

Προσθέτει δε ότι αν οι δύο εταιρείες εισέπρατταν τα οφειλόμενα είναι βέβαιο ότι θα προχωρούσαν σε επενδύσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της ΕΛΤΕΧ – Άνεμος, αν είχε στο ταμείο της τα 30 εκατ. ευρώ που της οφείλονται σήμερα, θα ήταν σε θέση να δανεισθεί από το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μίας επένδυσης. 
Το ίδιο εξάλλου θα έκανε και η Τέρνα Ενεργειακή.  
Το ίδιο στέλεχος είπε ότι αρχικά η κυβέρνηση θέλει επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος δεν είναι σε θέση να πληρώνει τις υπηρεσίες που λαμβάνει.  
Η ανοργανωσιά και το στρεβλό σύστημα πληρωμών δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ ενώ αποθαρρύνει και τις εγχώριες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα.  
Οι συνολικές οφειλές προς τις ΑΠΕ ανέρχονται στα 840 εκατ. ευρώ, με τα προβλήματα να «στοιχειώνουν» το κλάδο και για τους επενδυτές – φυσικά πρόσωπα που έκαναν επενδύσεις με δανεισμό και σήμερα δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής.  
Το πρόβλημα αρχίζει από τη ΔΕΗ που δεν πληρώνει τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με την σειρά του δεν μπορεί να πληρώσει τον ΛΑΓΗΕ που βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ.  
Όμως η ΔΕΗ έχει εισπράξει ένα μέρος των εσόδων για την αποπληρωμή των ΑΠΕ μέσα από την εμπορία και συγκεκριμένα το 50% των εσόδων του ΕΤΜΕΑΡ είναι στα ταμεία της κρατικής επιχείρησης, τα οποία όμως δεν αποδεσμεύονται και δεν πηγαίνουν στον ΑΔΜΗΕ για να κλείσει ο κύκλος πληρωμής των ΑΠΕ.   
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι ο φαύλος κύκλος πρέπει να κλείσει. 
Να σημειωθεί τέλος πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση με βάση το 3ο Μνημόνιο να εξοφλήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή να κλείσει το έλλειμμα που εμφανίζει σήμερα ο ΛΑΓΗΕ.   

Νίκος  Θεοδωρόπουλος