Ένας οδικός χάρτης από τον Ορέστη Ματσούκα για τους νέους επιχειρηματίες στην εποχή της κρίσης.

ΤΟΥ Φίλη Καϊτατζή

           «Λένε ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Η αλήθεια είναι ότι όντως, οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί ​δημιουργήθηκαν σε περιόδους κρίσης, οπότε η κρίση αυτή-καθεαυτή δεν πρέπει να μας επηρεάζει στην απόφασή μας να επιχειρήσουμε», υποστηρίζει ο Ορέστης Ματσούκας πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου νέων επιχειρηματιών, απαντώντας στην ερώτησή μας  «γιατί να μένει κανείς στην Ελλάδα και να επιχειρήσει όταν είναι νέος με όλες τις προοπτικές …θολές;»

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

 « Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί  προσθέτει, είναι αν υπάρχει, με δεδομένη την κρίση, η αγορά για την επιχειρηματική μας πρωτοβουλία.

 Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ένα σχετικά καλό ” επιχειρηματικό test-drive” ακόμα και για έναν νέο επιχειρηματία που σκοπεύει να επιχειρήσει διεθνώς, αφού η πληθυσμιακή ομάδα είναι αρκετά μεγάλη για να δοκιμάσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου, κι επιπλέον είναι αρκετά ανομοιογενής στην νοοτροπία και την γεωγραφική κατανομή.

  Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια ενός νέου έλληνα επιχειρηματία βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία και θα είναι ένα ασφαλές ψυχολογικό και οικονομικό καταφύγιο στην περίπτωση που αποτύχει.»

 -Πιστεύετε ότι ο παράγοντας τύχη χρειάζεται σήμερα πολύ περισσότερο …

​-«Κάθε άλλο, το αντίθετο πιστεύω. Ένας νέος που επιχειρεί ή σκοπεύει να επιχειρήσει, είναι αδικαιολόγητος αν βασίζεται στην τύχη περισσότερο από την πληροφόρηση.
  Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς μεν, αλλά ένας επιχειρηματίας πρέπει να είναι και έξυπνος.»

 -Πως μπορεί να είναι ευέλικτο στην αγορά ένας νέος άνθρωπος  -όταν υπάρχουν capital contros;

​ -«Ισχύει ότι τα capital control έκαναν -και συνεχίζουν να κάνουν- τεράστια ζημιά στην αγορά. Ειδικά σε όσους επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό. Ωστόσο αυτό είναι ένα δεδομένο, οπότε και πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως. Οι έλληνες διαπρέπαμε επιχειρηματικά επί Τουρκοκρατίας, οπότε θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα.»

-Τι εφόδια πρέπει να έχει κάποιος σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στην χώρα μας;

    -«Το πρώτο εφόδιο είναι σίγουρα η γνώση. Όχι μόνο γνώση για την δική σου υπηρεσία, αλλά για την αγορά σου, για τους ανταγωνιστές σου, για την ​νοοτροπία των καταναλωτών σου. Και συνεχή ενημέρωση.
Άλλο εξίσου σημαντικό είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε.
Φυσικά θα προσθέσω την αισιοδοξία και την πίστη σε αυτό που κάνεις. Αν δεν το πιστεύεις, πώς περιμένεις να το πιστέψουν και να το αγοράσουν οι πελάτες σου;»

 -Ποιοί είναι οι μύθοι και ποιές οι αλήθειες γύρω από το start up

​ -«Η λέξη startup είναι ένα πολύ παρεξηγημένος όρος, ίσως επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη ελληνική λέξη​. Καταρχήν μία startup επιχείρηση δεν είναι απαραιτήτως τεχνολογική. Μπορεί να είναι και στην αγροτική παραγωγή, αρκεί να προσφέρει κάτι νέο στην αγορά. Από την άλλη startup δεν είναι κάθε νέα επιχείρηση. Πρέπει οπωσδήποτε η καινοτομία και η εφαρμογή της να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην επιχείρηση.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες οι startups επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν. Και ο λόγος είναι πολύ συχνά τα λάθη (λόγω απειρίας συνήθως) των ιδρυτών, και πολύ σπάνια η γραφειοκρατία.

Ένας μύθος που ακούω συχνά είναι ότι δεν χρειάζεσαι χρήματα να επιχειρήσεις. Δεν ισχύει. Μπορεί να ξεκινήσεις με σχεδόν καθόλου χρήματα, αλλά για να την διατηρήσεις, θες.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν ψάχνει να κλέψει την ιδέα μας. Όσο πιο πολύ την λέμε, τόσο πιο πολύ feedback παίρνουμε, άρα και αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.»

-Ποιές χώρες προσφέρονται στην ΕΕ για ένα καλό ξεκίνημα ενός νέου επιχειρηματία;

       – «Για να δούμε ​ ποιες χώρες είναι πιο ευνοϊκές στην επιχειρηματικότητα πρέπει να δούμε τους παράγοντες. Αυτοί είναι η ευέλικτη γραφειοκρατία, το πτωχευτικό δίκαιο (δηλαδή κάποιος που αποτυγχάνει επιχειρηματικά να έχει την δυνατότητα να ξαναεπιχειρήσει) και η πρόσβαση στα χρήματα. Φυσικά είναι και η φορολογία, αλλά δε νομίζω να θεωρεί κανείς τα Σκόπια και την Αλβανία, οι οποίες έχουν μηδενική φορολογία στις νέες επιχειρήσεις, ως “startup paradises”.

​ Εκτός από τις αναμενόμενες Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία, σημαντικά πλεονεκτήματα προσφέρει η Ιρλανδία  η οποία έχει αντιγράψει πλήρως

​ το αγγλοσαξονικό μοντέλο. Και η  Εσθονία, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την ηλεκτρονική υποκοότητα (e-citizenaship). Αυτές οι δύο χώρες είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, η μεν Ιρλανδία γιατί ήταν σε οικονομική κρίση παρόμοια με την Ελλάδα, και μάλιστα την ίδια περίοδο, αλλά τα κατάφερε χάρη στην αλλαγή της νομοθεσίας, και η δε Εσθονία, γιατί όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΕΣΣΔ, αποφάσισε να μην ακολουθήσει το κλασικό μοντέλο “λίγο απ’ όλα κι ότι κάτσει” που ακολούθησαν οι άλλες χώρες του πρώην ανατολικού Μπλοκ”, αλλά έδωσε τεράστια έμφαση στις νέες τεχνολογίες.»

Έλλειψη πληροφόρησης για καινοτομία στην περιφέρεια

Το StartingUp: Roadshow το 1o Roadshow καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, έγινε σε 12 πόλεις, ​ από τον ελληνικό σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών με την υποστήριξη της αντιπροσωπίας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα και συντονίζεται από την Orama Group.

Ο στόχος του είναι διπλός, λέει  ο Ορέστης Ματσούκας καταρχήν: Να ενημερωθούν καταρχήν οι τοπικοί και οι νέοι επιχειρηματίες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης, και να ανιχνευτούν οι δυνατότητες, οι ανησυχίες και οι δυναμικές της κάθε περιοχής.

           Tά συμπεράσματα είναι αφορούν το σύνολο των 12πόλεων(Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Λάρισα, Βόλο,Αθήνα,Τρίπολη,Κλαμάτα,Χανιά,Ρέθυμνο,Ηράκλειο):

1.      Η επιχειρηματική κοινωνία είναι επιφυλακτική απέναντι στα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως επειδή δεν υπάρχει σωστή τεχνογνωσία από τους αποκαλούμενους “συμβούλους” αλλά και τους υπεύθυνους φορείς

2.      Υπάρχει τεράστια έλλειψη στην πληροφόρηση, παρά το γεγονός ότι είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αυτήν

3.      Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά για να γίνει σωστά απαιτούνται ενέργειες branding ανά περιοχή

4.      Είναι εντυπωσιακή η έλλειψη προώθησης ως destination brands των ελληνικών πόλεων

5.      Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά η προσέλκυση επισκεπτών, ωστόσο υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνογνωσίας στον τουρισμό

6.      Οι σημαντικότεροι ίσως κλάδοι της ελληνικής οικονομίας στην περιφέρεια (επαρχία), συγκεκριμένα ο τουρισμός και η αγροδιατροφή, δεν εφαρμόζουν ίχνος καινοτομίας

7.      Υπάρχει πληθώρα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και καινοτόμων προϊόντων που ωστόσο δεν υποστηρίζονται με δομές, όπως θερμοκοιτίδες και επιταχυντές επιχειρήσεων

8. Έντονη έλλειψη κοινού οράματος και σκοπού, αν και είναι κατανοητες τόσο οι  ανάγκες όσο και το τι πρέπει να γίνει

9.Απαιτείται εξειδίκευμένη ενημέρωση σε marketing, κατοχύρωση προτύπου, branding, κλπ

Το StartingUp: Roadshow έγινε με την υποστήριξη των τοπικών Επιμελητηρίων (που συνήθως ήταν και οι οικοδεσπότες), των Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct (που συνήθως ήταν συνδιοργανωτές), καθώς και των τοπικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, των Περιφερειών, των εμπορικών συλλόγων και ομοσπονδιών και των δήμων.

πηγή: Φίλης Καϊτατζής