Η κοροϊδία του "κοινωνικού μερίσματος"

Η κοροϊδία του "κοινωνικού μερίσματος"

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου  Η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται. Το περιβόητο "κοινωνικό μέρισμα" φέτος είναι κομμένο... από τις σάρκες των συνταξιούχων. Ή, όπως λέει…

Στον "αέρα" οι Σκουριές

Στον "αέρα" οι Σκουριές

Της Χρύσας Λιάγγου Στον «αέρα» βρίσκεται για άλλη μία φορά η επένδυση της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Χαλκιδικής. 

 Σταθάκης: η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον

Σταθάκης: η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον

Την ανάγκη μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας επισήμανε ο Υπουργός περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

Ν. Χουντής: Ομολογία-σοκ από τον Ντάισελμπλουμ:

Ν. Χουντής: Ομολογία-σοκ από τον Ντάισελμπλουμ:

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, αιφνιδίασε τους ευρωβουλευτές, όταν μιλώντας στην ΕπιτροπήΑπασχόλησης για ην πορεία της 3ης αξιολόγησης του Προγράμματος της Ελλάδας, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, αναφερόμενος στα μνημόνια, παραδέχθηκε…

Πρόκληση για την Ελλάδα, οι επενδύσεις στα αιολικά

Πρόκληση για την Ελλάδα, οι επενδύσεις στα αιολικά

Γράφει η Π. Χαλάτση Νέες προοπτικές για την αιολική ενέργεια δημιουργεί η σταδιακή μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο βαίνει μειούμενο και μέχρι το 2040 προβλέπεται ότι στα υπεράκτια θα έχει…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Εκτύπωση

Η κοροϊδία του "κοινωνικού μερίσματος"

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Άρθρα

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να το κρύψει, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται. Το περιβόητο "κοινωνικό μέρισμα" φέτος είναι κομμένο... από τις σάρκες των συνταξιούχων. Ή, όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, "να σε κάψω, Γιάννη, να σε αλείψω μέλι"... 

Το "μέρισμα" είναι "κοινωνικό", αλλά για διαφορετικό λόγο από εκείνον που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Είναι κοινωνικό ως προς την προέλευσή του, γιατί έχει προκύψει στύβοντας ακόμα περισσότερο κοινωνικές ομάδες που ήδη υποφέρουν από την κυβερνητική πολιτική. Ιδού οι... πηγές του.   

Το φετινό "υπερ-πλεόνασμα", λοιπόν, χάρη στο οποίο θα δοθούν τον επόμενο μήνα τα ψίχουλα στους κοινωνικά αδύνατους οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μη απόδοση δεκάδων χιλιάδων νέων συντάξεων σε ασφαλισμένους που περιμένουν πάνω από ενάμιση χρόνο να λάβουν σε μορφή σύνταξης τους κόπους μιας ζωής. Μη δίνοντας τα Ταμεία νέες συντάξεις, εμφάνισαν μειωμένες τις δαπάνες τους και έτσι πλεονασματικούς τους προϋπολογισμούς τους. 

Η δεύτερη "πηγή" για το φετινό "κοινωνικό μέρισμα", που ενισχύει τον υποκριτικό χαρακτήρα αυτής της κίνησης από μεριάς κυβέρνησης, είναι ότι τις ίδιες μέρες που σχεδόν 1 εκατομμύριο φτωχοί θα περιμένουν το "μέρισμα", σχεδόν 150.000, επίσης φτωχοί, χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ οι μισοί από εκείνους τους συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν, μετά από πολύμηνη αναμονή, εκείνες τις μέρες τελικά τη σύνταξή τους, θα τη δουν κουτσουρεμένη έως και κατά 35%.

Η τρίτη "πηγή" που αποδεικνύει την κυβερνητική κοροϊδία πίσω από το "κοινωνικό μέρισμα" αφορά την επικείμενη αναδρομική επιστροφή μέρος των κρατήσεων επί των κύριων συντάξεων υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η οποία αποτελεί μέρος της φετινής χριστουγεννιάτικης "φιλο-λαϊκής" κίνησης. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως "δίκαιη" επιστρέφοντας μέρος αυτών των κρατήσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί σε πλασματικά υψηλές συντάξεις, δεδομένου ότι δεν είχαν αφαιρεθεί οι μειώσεις μετά το 2012. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως ήταν η ίδια κυβέρνηση που είχε αυξήσει τις κρατήσεις αυτές το 2015 από το 4% στο 6%, ενώ είχε επιβάλλει για πρώτη κράτηση 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Σύνδεση