Δεν έχει τέλος το κυνήγι των επενδυτών οι οποίοι καλούνται να περάσουν από Ιερά Εξέταση προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. 

Χθες ο καναδικός όμιλος, για μία ακόμη φορά, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την επένδυσή του στις Σκουριές, θέτοντας το έργο σε κατάσταση υλοποίησης των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης.
 
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση Κονιόρδου για το Ελληνικό που δημιουργεί νέα εμπόδια στην επένδυση, η οποία σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται λίγο πριν τη γραμμή εκκίνησης!
 
Μακέτα παραμένει μία ακόμη από το μηδέν επένδυση (greenfield), αυτή της Ακαδημίας Πλάτωνος, με το BlackRock Europe Property Fund III να “παγώνει” κάθε σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς). Υπό διωγμό αποτελεί και η Beat παρότι προσφέρει υπηρεσίες (ανεύρεσης ταξί). Εάν κανείς συνδέσει τις τελείες, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα διαπιστώσει ότι κάθε είδους επενδυτικό εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με το μεγάλο κράτος.
 
Τα μεταλλεία χρυσού
 
Χθες η Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά της στις Σκουριές, θέτοντας το έργο σε κατάσταση συντήρησης. Το ίδιο έπραξε τον Ιανουάριο του 2016. Ωστόσο, τον Μάιο του 2016 η εταιρεία έλαβε την έγκριση της τεχνικής μελέτης στις Σκουριές, ανακοινώνοντας ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στις Σκουριές ξεκινά εκ νέου. Οι υπόλοιπες όμως, απαιτούμενες άδειες δεν δόθηκαν με αποτέλεσμα ο καναδικός όμιλος να ανακοινώσει, ξανά, στις 11 Σεπτεμβρίου ότι “παγώνει” συνολικά τη δραστηριότητά της.
 
Η χορήγηση του συνόλου των αδειών για το έργο στην Ολυμπιάδα λειτούργησε ως θετικό σήμα, οδηγώντας την Eldorado Gold να ανακοινώσει στις 21 Σεπτεμβρίου ότι εισέρχεται σε εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση. Και ακυρώνει προσωρινά την απόφάσή της για αναστολή των δραστηριοτήτων της.
 
Ωστόσο, η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη να παρατείνει την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου στις Σκουριές, οδήγησε στη χθεσινή-τρίτη κατά σειρά –αναστολή των εκεί εργασιών. Όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr,  η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων δεν προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας χορήγησης των  αδειών σε περίπτωση που η πολιτεία προσφύγει στη διαιτησία. Με το σκεπτικό της παράλειψης νόμιμων οφειλόμενων ενεργειών η εταιρεία υπέβαλε τρεις προσφυγές στο ΣτΕ, επιδιώκωντας να αμυνθεί έναντι του πόλεμου νεύρων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 
To Ελληνικό
 
Από…πόλεμο νεύρων γνωρίζει καλά και η κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής την Lamda Development που επιχειρεί να υλοποιήσει στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου δημιουργεί νέο μέτωπο για το έργο. “Το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο” αναφέρει η απόφαση. Έτσι, το επόμενο “επεισόδιο” θα υπάρξει όταν εκπονηθούν οι πολεοδομικές μελέτες οπότε, βάσει της απόφασης Κονιόρδου,  θα επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια.
 
Η επένδυση που θα έπρεπε, σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες, να βρίσκεται κοντά στην έναρξη, είναι αντιμέτωπη με δέκα μεγάλες εκκρεμότητες. Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο εάν θα καταστεί εφικτό το έργο να ξεκινήσει ακόμη και το 2018.
 
Η Ακαδημία Πλάτωνος
 
Το BlackRock Europe Property Fund III είναι ένα ακόμη σχήμα που κουράστηκε να βρίσκεται στην ουρά αναμονής, αναστέλλοντας την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς).
 
Για να ξεκινήσει η κατασκευή του πολυχώρου στον Κηφισό θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Εν συνεχεία το προεδρικό διάταγμα  θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, η διαδικασία των υπογραφών του προεδρικού διατάγματος δεν προχωρά, με πηγές που παρακολουθούν το έργο να κάνουν λόγο για κωλυσιεργία, άνευ προηγουμένου, που σχετίζεται με την απόπειρα ικανοποίησης μίας μικρής αριστερής συνιστώσας που τάσσεται κατά της επένδυσης. Όλα αυτά όταν τον περασμένο Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγηση του κ. Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
 
H Beat
 
Η εταιρεία που διαχειρίζεται την ομώνυμη ηλεκτρονική εφαρμογή εντοπισμού ταξί -κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες εφαρμογές-βρέθηκε πρόσφατα στην πυρά. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κατονομάζοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία έκανε λόγο για φοροδιαφυγή και κάλεσε τους επικεφαλής της να προσέλθουν σε διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσουν φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, καταστατικό και αριθμό ΓΕΜΗ.
 
Εάν στην περίπτωση του Ελληνικού, των μεταλλείων χρυσού και του εμπορικού πολυχώρου στον Κηφισό ζητούμενο είναι η προάσπιση του περιβάλλοντος, μέριμνα της κυβέρνησης για τις διαδικτυακές πλατφόρμες είναι να αποδείξουν ότι…δεν φοροδιαφεύγουν.