Σε θρίλερ μετατρέπεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύστερα από την διάψευση της Pimco ότι θα συμμετέχει στο νέο επενδυτικό σχήμα-Τι λέει η ΕΧΙΝ

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Στις 14 Ιανουαρίου ο ΔΗΚΤΗΣ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ανέφερε πως «Pimco, Μπάφετ στους χρηματοδότες του Exin για την Εθνική Ασφαλιστική». Ολόκληρο το δημοσίευμα ανέφερε τα εξής (παρατίθεται αυτούσιο):

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο η Pimco, θυγατρική της Allianz, και ο παγκόσμιος όμιλος Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ φέρονται μεταξύ των χρηματοδοτών του Exin Financial Group για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συμμετοχή τους στο χρηματοδοτικό σχήμα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιβεβαιωθεί την προσεχή εβδομάδα, ενόψει και της κατάθεσης από τον ανάδοχο επενδυτή του φακέλου για την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα. Στο χρηματοδοτικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι κ. Τζον Κάλαμος και κ. Τζον Κουδούνης, καθώς επίσης και ο κ. Ματ Φέρφιλντ, που είναι και οι εμπνευστές του εγχειρήματος του Exin Group, ενώ έντονα πιθανολογείται και η συμμετοχή της EBRD. Τόσο η συμμετοχή της Pimco όσο και αυτή του ομίλου Berkshire, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους με πλειοψηφικά ποσοστά και συμμετοχές στις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες (BNSF Railway GEICO, Kraft, American Express, Coca Cola, IBM κ.ά.), συνιστά σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι μαζί με το χρηματοδοτικό σχήμα φαίνεται ότι οριστικοποιείται και το διοικητικό σχήμα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον κ. Χρήστο Αδαμαντιάδη ως επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου Exin, με έδρα τη Ζυρίχη. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που προβλέπει την απόκτηση από την Exin Financial Services Holding του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ, και η πώληση αποτελούν βασική δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποκτά πρόσθετη σημασία για την ΕΤΕ ενόψει και των stress tests που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο.

Η είδηση αναπαρήχθη από τα αμιγώς οικονομικά και μη, ειδησεογραφικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ προσέθεταν επιπλέον πληροφορίες που επεσήμαναν ότι με την είσοδο των «PIMCO και Berkshire Hathaway (του Warren Buffett), οι οποίες θα καλύψουν την ελλιπή, σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει, συμμετοχή των J. Calamos και J. Koudounis, οι δύο Ελληνοαμερικανοί επενδυτές θα υποβιβαστούν σε limited partners της Exin από management partners αρχικά.  Αντιθέτως, ο M. Fairfield ενισχύει τον  ρόλο του, δεδομένου ότι χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά με επαφές του στην Αθήνα, το ζήτημα της καθυστέρησης υποβολής στοιχείων του φακέλου από πλευράς Exin και την ανησυχία από πλευράς ΤτΕ».  Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ, «ο ολοκληρωμένος φάκελος για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην ΤτΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ωστόσο, οι πληροφορίες διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο λίγες ώρες μετά, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από την Pimco, οι οποίες την έφεραν να συμμετέχει από κοινού με εταιρεία συμφερόντων του Γουόρεν Μπάφετ στο σχήμα της Exin που έχει πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Δέσμευση ΕΧΙΝ ότι θα ολοκληρώσει το deal

Λίγο μετά την διάψευση της Pimco περί συμμετοχής της στο επενδυτικό σχήμα, η EXIN προέβη σε ανακοίνωση με την οποία δεσμεύεται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, αρνούμενη παράλληλα να σχολιάσει με οποιονδήποτε τρόπο περί συμμετοχής ή όχι άλλων στο deal.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΧΙΝ:

«Η Exin είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Εντός αυτού του πλαισίου, ένας επικαιροποιημένος φάκελος υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε συνέχεια της υποβολής, αναδύθηκαν άρθρα με εικασίες και φήμες για τη συμμετοχή στην εξαγορά διάφορων οντοτήτων. Στις φήμες και τις εικασίες δεν θα γίνει σχολιασμός. Η Exin και οι κεφαλαιακοί εταίροι παραμένουν δεσμευμένοι να εκτελέσουν τη συναλλαγή».

Να θυμίσουμε ότι η σχετική συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο και με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2017 και περιλαμβάνει το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής, και το οποίο ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «οι βασικοί μέτοχοι της Exin, οι Ελληνοαμερικανοί J. Calamos, J. Koudounis και ο M. Fairfield, βρέθηκαν προ εβδομάδων στην Αθήνα και σε συναντήσεις που είχαν τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη όσο και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι το επόμενο διάστημα θα υποβάλουν στην εγχώρια νομισματική αρχή τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί. Τοποθέτησαν δε την ολοκλήρωση της εξαγοράς για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί απόψε στο ΔΣ της ΤτΕ.

O John Calamos έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα –την περίοδο της κρίσης- ως εν δυνάμει επενδυτής, χωρίς ωστόσο ποτέ -μέχρι στιγμής- να προχωρήσει στα όποια βήματα πέραν της έκφρασης των προθέσεών του. Η ανακοίνωση του dealγια την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αντιμετωπίστηκε –μάλλον- με δυσπιστία, μακριά από τις ενθουσιώδεις δηλώσεις και τοποθετήσεις, όσων πίστευαν σε αυτή την επένδυση. Τον περασμένο Οκτώβριο, στο Σικάγο, τον πρώτο σταθμό του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών…

Ωστόσο, στις 21 Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στην οποία ήταν παρόντες οι κ.κ. Κάλαμος και Κουδούνης, το GreekAmericanNewsAgency.com, είχε την ευκαιρία να τους απευθύνει ερώτημα σχετικό με την πορεία της συμφωνίας. Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν απέπνεαν τη σιγουριά ανθρώπων που έχουν δρομολογήσει τις επόμενες επιχειρηματικές τους κινήσεις. Περισσότερο διστακτικότητα και ένα «θα δούμε» διαφαινόταν από τα λεγόμενά τους, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση και όσα πρέπει από την δική της πλευρά να κάνει. Σύμφωνα με αυτά που είναι σε θέση να γνωρίζει το GreekAmericanNewsAgency.com για την πορεία της επένδυσης ή για τυχόν προσχώματα ή αναχώματα παρουσιάζονται ότι εμποδίζουν την εν λόγω επιχειρηματική κίνηση, δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέτει το διακύβευμα των ξένων επενδύσεων βασικό πυλώνα για την έξοδο από την οικονομική κρίση.      

Calamos-EXIN Partners With National Bank, Acquires Ethniki Hellenic …

EXIN Buys 75% of Ethniki Insurance in 718 Million Euro Deal …

Calamos-Exin: Ασυναγώνιστη η προσφορά μας για Εθνική Ασφαλιστική

Με τίμημα-μαμούθ η Εθνική Ασφαλιστική στην Calamos-Exin – Euro2day

National clears sale of Ethniki to Calamos-Exin | Business …

LXM advised consortium on bid for Greece’s National Bank’s …

GREECE: Calamos-Exin predicts National Insurance bid hard to …

Exin agrees EUR718mn deal for Ethniki – Eames Consulting

Greek National Bank’s board approves sale of insurance …

EXIN Buys 75% of Ethniki Insurance in 718 Million Euro Deal

GREECE: CEO of Calamos Investments said that acquiring Ethniki ..

EXIN Financial Services Holding/Calamos Investments €718 million …

 

Aλλάζει και πάλι το μίγμα επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική

Pimco: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική

Σε κρίσιμη καμπή η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική

Διαψεύδει η Pimco τη συμμετοχή της στο σχήμα για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αντίστροφη μέτρηση με την Εθνική Ασφαλιστική

Τρεις νέοι επενδυτές μπήκαν (;) στην Εθνική Ασφαλιστική

Διαψεύδει η Pimco τη συμμετοχή στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παιχνίδια με την Εθνική Ασφαλιστική

ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Διάψευση της Pimco για τη συμμετοχή της στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κλείνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εθνική Ασφαλιστική: Μεγάλα ερωτήματα για το που οδηγείται η εξαγορά από το σχήμα Εxin

Pimco και Γουόρεν Μπάφετ στην Εθνική Ασφαλιστική

Τι αλλάζει στο σχήμα των αγοραστών της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εθνική Ασφαλιστική: Τι συμβαίνει με PIMCO και Buffett

Exin: Στην ΤτΕ επικαιροποιημένος φάκελος για την Εθνική Ασφαλιστική

Δέσμευση της Exin να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Aλλάζει και πάλι το μίγμα επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική

Ξετυλίγεται σταδιακά το ‘κουβάρι’ με την Εθνική Ασφαλιστική

Δέσμευση της Exin για την ολοκλήρωση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε θολό τοπίο η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι συμβαίνει με την Εθνική Ασφαλιστική;

Σε κρίσιμη καμπή η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική

Η ανακοίνωση της EXIN για τα δημοσιεύματα περί Εθνικής Ασφαλιστικής

EXIN: Θα ολοκληρώσουμε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Exin: Καταθέσαμε στην ΤτΕ τον φάκελο για Εθνική Ασφαλιστική – Ουδέν σχόλιο για διεύρυνση σχήματος

Exin για Εθνική Ασφαλιστική: Οι κύριοι εταίροι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή – Τι συνέβη με την Pimco

Pimco: Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για συμμετοχή στην Εθνική Ασφαλιστική

Διαψεύδει η Pimco τη συμμετοχή της στο σχήμα για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής

Διαψεύδει η Pimco τη συμμετοχή στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παιχνίδια με την Εθνική Ασφαλιστική

ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Κλείνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Pimco και Γουόρεν Μπάφετ στην Εθνική Ασφαλιστική

Διάψευση της Pimco για τη συμμετοχή της στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εθνική Ασφαλιστική: Μεγάλα ερωτήματα για το που οδηγείται η εξαγορά από το σχήμα Εxin

Τι αλλάζει στο σχήμα των αγοραστών της Εθνικής Ασφαλιστικής