της Νένας Μαλλιάρα

Υπόθεση για δύο που θα κριθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, θα είναι η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το εγχείρημα το οποίο διαφοροποιείται από την πρώτη απόπειρα πώλησης της ασφαλιστικής, θα έχει δύο κατευθύνσεις: Αφενός να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αφετέρου και παράλληλα, η διαδικασία να είναι αυστηρότερη από πλευράς διαβεβαιώσεων εκ μέρους των ενδιαφερόμενων επενδυτών προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την έκβαση της πώλησης της ασφαλιστικής. 

Οι εξελίξεις με την δρομολόγηση του plan B της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται αύριο στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, όπου επίσης πρόκειται να εγκριθεί νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκκίνησή του. Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, το πρόγραμμα που ενέκρινε ήδη το ΤΧΣ, προβλέπει μέγιστη αποζημίωση 180.000 ευρώ και θα είναι στοχευμένο σε 500 εργαζόμενους. 

Το ναυάγιο του deal με το Exin Group και η αποδέσμευση της Εθνικής Τράπεζας, στις 28 Μαρτίου, από τις συμβατικές υποχρεώσεις που της δημιουργούσε η συμφωνία, ανέπτυξε έκτοτε έντονη σεναριολογία, με συνεχή δημοσιεύματα να επικαλούνται άνοιγμα της διαδικασίας, ακόμη και το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλθηκε ήδη ως ήδη γενόμενο το άνοιγμα data room, στο οποίο ζήτησε να συμμετάσχει και η Wintime (σ.σ. ο κινεζικός όμιλος που δεν είχε καν προκριθεί στην τελική φάση του αρχικού διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής), με την εξεύρεση λύσης για το ποιοι θα συμμετάσχουν στη νέα φάση διαπραγμάτευσης να τοποθετείται σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αύριο Τετάρτη.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαρχής πολύ σοβαρά δομημένα από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αφού το plan B βρισκόταν υπό επεξεργασία ήδη πριν από το τυπικό τέλος του προαναγγελθέντος θανάτου του deal με την Exin. Στο πλαίσιο αυτό, στο αυριανό προγραμματισμένο εδώ και καιρό διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, θα επιβεβαιωθεί αυτό που ξεκαθάρισε, ερωτώμενος σχετικά την προηγούμενη Δευτέρα 16 Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: ότι η διαδικασία αφορά δύο ενδιαφερόμενους και συγκεκριμένα αυτούς που είχαν φτάσει στην τελική επιλογή για την Εθνική Ασφαλιστική (Fosun και Gongbao).

Σημειώνεται ότι η Fosun, δια μέσου της επικεφαλής της Κανγκ Λαν, είχε δηλώσει ήδη από τις 23 Μαρτίου (δηλ. πριν από την εκπνοή των συμβατικών δεσμεύσεων ΕΤΕ – Exin) ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Fosun στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, “η Fosun εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να γίνει ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η εμπιστοσύνη της προς την εταιρεία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή (σ.σ. Εθνική Τράπεζα), από τον οποίο αναμένουμε να το συνεκτιμήσει στην περίπτωση που η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει τη συμφωνία”. 

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ανοίξει επισήμως τον δίαυλο επαναδιαπραγμάτευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Fosun στη βάση επικαιροποιημένων στοιχείων για την Εθνική Ασφαλιστική. Όπως έγραφε το Capital.gr στις 28 Μαρτίου, οι δύο πλευρές φέρονταν να έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση, διάρκειας ενός με ενάμιση μήνα, στον οποίο ο κινεζικός όμιλος θα διενεργούσε νέο due diligence στην ασφαλιστική εταιρία στη βάση των επικαιροποιημένων στοιχείων.

Στην επαναδιαπραγμάτευση αυτή, το ζητούμενο για την Εθνική Τράπεζα θα ήταν η βελτίωση του τιμήματος από πλευράς Κινέζων, έτσι ώστε η νέα προσφορά τους για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να καλύψει τουλάχιστον κατά το ήμισυ τη διαφορά που είχε από το τίμημα που είχε προσφέρει η Exin. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών ανερχόταν  σε 80 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την Exin είχε κλείσει στα 718,3 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην πορεία, κατόπιν γνώμης που εξέφρασε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, και η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τη διοίκηση της ΕΤΕ, το πεδίο της επαναδιαπραγμάτευσης θα ανοίξει και για την Gongbao, τον έτερο κινεζικό όμιλο που είχε προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

Με αυτά τα δεδομένα θα προχωρήσουν οι εξελίξεις για την Εθνική Ασφαλιστική, από το αυριανό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα του data room. Στόχος είναι οι νέες διαπραγματεύσεις και η αποτίμηση των προσφορών να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, σφραγίζοντας την ολοκλήρωση της πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του α΄ εξαμήνου 2018. Όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης θα είναι πολύ αυστηρότερηως προς τις διαβεβαιώσεις που θα κληθεί να παράσχει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα. 

Σημειώνεται ότι η επαναδιαπραγμάτευση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνεται με τη δεύτερη να έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της. Το 2017 η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Η συνολική παραγωγή άγγιξε τα 587,9 εκατ. ευρώ (+1,8%), με το μερίδιο αγοράς της εταιρίας να ανέρχεται σε 15,47% (21,24% στον κλάδο ζωής και 9,84% στους γενικούς κλάδους).

Θεαματική πορεία κατέγραψε το δίκτυο Bancassurance, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%, γεγονός που μεταφράζεται σε 164,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 128 εκατ. ευρώ του 2016, κυρίως χάρη στο προϊόν “Εθνική Εφάπαξ”. Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου 2018 δείχνουν ότι το δίκτυο Bancassurance θα διαγράψει θετική πορεία και το 2018, καθώς μόνο τον Φεβρουάριο η παραγωγή αυξήθηκε κατά 22,3% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα των κερδών, αλλά και μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε το 2017 θεαματική βελτίωση των κεφαλαιακών της δεικτών στο πλαίσιο της Φερεγγυότητας ΙΙ και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα