Είναι δυνατή η βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας; Οι προβλέψεις για την Ελλάδα στο Συνέδριο του Εconomist.

 

Διαβάστε τις εισηγήσεις των Συνέδρων

Miranda Johnson, environment correspondent, The Economist

 

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορέσει να αλλάξει πολλές παραμέτρους της ενεργειακής πολιτικής εν μία νυκτί, επεσήμανε η ανταποκρίτρια για θέματα περιβάλλοντος του Economistκαι προεδρεύουσα του συνεδρίου βιωσιμότητας MirandaJohnson. Η ίδια υπογράμμισε αφενός ότι στις ΗΠΑ το κράτος ελέγχει τα δίκτυα και αφετέρου ότι η Κίνα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος, γεγονός που αποτρέπει -για λόγους ισχύος- τις ΗΠΑ από το να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ευρύτερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο άνθρακας θα παλέψει, ό,τι και αν συμβεί». Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι καταγράφεται μια αύξηση του σχιστολιθικού αερίου, τονίζοντας όμως ότι ο μετασχηματισμός του συστήματος από άνθρακα σε αέριο απαιτεί νέες τεχνολογίες.

 

Αναφερόμενη στη Σαουδική Αραβία, παρατήρησε ότι προβαίνει σε ορισμένες κινήσεις με στόχο να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα, με προγράμματα για τη χρήση του νερού και περιορισμό των δαπανών του συστήματος.

 

IbrahimThiaw, Αναπλ. γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)
και βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Tον μετασχηματισμό σε μια κυκλική οικονομία και τη μεγιστοποίηση της αξίας των προϊόντων προέταξε από το βήμα του συνεδρίου του Economistγια τη βιωσιμότηταο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ IbrahimThiawως απάντηση στη σημερινή πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Όμως, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους. Χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εντοπίζοντας σημαντικά οφέλη από τις «καθαρές» τεχνολογίες και για το περιβάλλον και για την επιχειρηματικότητα.  

Ο κ. Thiaw επικαλέστηκε έκθεση της McKinsey σύμφωνα με την οποία, για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής που τέθηκαν στο Παρίσι και την παράλληλη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το 3%, θα χρειαστεί μια δεκαπλάσια αύξηση στο ΑΕΠ που παράγεται για κάθε μονάδα εκπομπής άνθρακα.

Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι επενδύσεις οικονομικά βιώσιμης ενεργειακής απόδοσης μπορεί να οδηγήσουν σε ώθηση 18 τρις δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια, ποσό υψηλότερο από το συνδυαζόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό.

 

Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια «αύξησαν την απόκλιση σε κρίσιμους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης» εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economistγια τη βιωσιμότητα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για επιπτώσεις στο ποσοστό απασχόλησης, στο τμήμα του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας, καθώς και σε δείκτες όπως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και το ποσοστό των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.

«Kαι αυτό οφείλει να απασχολήσει και την ΕΕ, το πώς δηλαδή οι δημοσιονομικές πολιτικές έρχονται σε αντίθεση -εκ του αποτελέσματος- με τους στόχους βιωσιμότητας που η ίδια η ΕΕ δημιούργησε, στήριξε και προώθησε», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

 

Κωνσταντίνος Σκρέκας, τομεάρχης Eνέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις στέκονται όρθιες και ανταγωνίζονται, μετά από 6 χρόνια κρίσης, παρά το γεγονός ότι δανείζονται ακριβότερα και πληρώνουν την ενέργεια έως και δύο φορές πιο ακριβά από αντίστοιχες επιχειρήσεις στη δυτική ευρώπη», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistγια τη βιωσιμότητα ο τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Περιγράφοντας το ελληνικό πρότυπο των προηγούμενων πολλών ετών, μίλησε για αυξημένη χρήση συμβατικών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκρισμού, στις μεταφορές, καθώς και στην ευρύτερη παραγωγή και κατανάλωση. Όπως είπε, η χρήση του λιγνίτη ήταν η επιλογή, παρά τις επιπτώσεις, και η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια διεθνής προσαρμογή σε βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2050.

Ο ίδιος μίλησε για τη σημασία επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο μπορούν να υπάρξουν και στα χρόνια της κρίσης, παρά τις δυσκολίες, υπό την προϋπόθεση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου με τη μέριμνα της πολιτείας.

«Εκσυγχρονισμός, καινοτομία και γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, προκρίνοντας το τρίπτυχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

 

Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

«Είμαστε έτοιμοι για τον ανταγωνισμό;», διερωτήθηκε από το βήμα του Economistο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος -όπως διευκρίνισε- και στην πολιτεία.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός πως το δημόσιο έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και ελέγχει τη διοίκηση της επιχείρησης «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αφυδάτωση ή συρρίκνωση της εταιρικής της υπόστασης και τη λειτουργία της με τις αρχές και τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης».

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα «ένας οδικός χάρτης βίαιου ανοίγματος της αγοράς με μέτρα και ρυθμούς πρωτόγνωρους στα διεθνή δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους θεσμούς, και δη την Ε.Ε., να προσεγγίσει τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας «ολιστικά, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ, μίλησε για υποχρεωτική απώλεια του 40% του μεριδίου της στην αγορά μέχρι το 2020 «και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του συνόλου σχεδόν των κερδοφόρων πελατών».

Επίσης, έκανε λόγο για ένα σύστημα αγοράς χονδρικής «με σοβαρές παθογένειες», που σε συνδυασμό με την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης οδηγεί σε μέτρα κατά κανόνα εξαιρετικά ζημιογόνα για την επιχείρηση.

Στάθηκε άλλωστε στη «μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό», που έχει συντελέσει «στη μειωμένη εισπραξιμότητα και στην αποστέρηση κρίσιμης ρευστότητας από την επιχείρηση».

«Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με την προϋπόθεση της στήριξης της εταιρικής της λειτουργίας από την πολιτεία, θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του εγγυητή και ρυθμιστή της αγοράς Η.Ε.».

Ως προς την εφαρμογή των ΝΟΜΕ, σημείωσε ότι η ΔΕΗ μεταξύ άλλων προωθεί στα αρμόδια όργανα τον ορισμό της αγοράς και ειδικότερα την εξαίρεση των ευάλωτων καταναλωτών και αυτών της Υψηλής Τάσης από το μερίδιο της επιχείρησης.

 

Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικός Χρυσός

«Παράγουμε αξία για τη χώρα» με επενδύσεις που θα φτάσουν το 1 δις έως το 2018-19, ανέφερε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economistγια τη βιωσιμότητα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρυσού Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι από τα 600 εκατ. ετήσιου τζίρου της εταιρείας το 30% θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Όπως είπε, η δραστηριότητα της εταιρείας βασίζεται στο τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα βρίσκεται στο DNA της περιοχής, η οποία -όπως είπε- στηρίζει την αντίστοιχη επένδυση, εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι στα έργα της εταιρείας απασχολούνται περισσότεροι από 200 επιστήμονες, το 70% των οποίων προέρχεται από την περιοχή, και πρόσθεσε ότι στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων εφαρμόζονται «τα ανώτερα καναδικά στάνταρντς».

 

Νικόλαος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)

Την εκτίμηση ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντς και οι παράλληλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με τα «έξυπνα» δίκτυα εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economistγια τη βιωσιμότητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαος Χατζηαργυρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες βοηθούν την εξισορρόπηση του συστήματος που χρησιμοποιεί έναν αριθμό διαφορετικών πηγών ενέργειας.

«Η στρατηγική μας χτίζεται πάνω στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μετασχηματισμού 2015-2020», ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου, ο οποίος χαρακτήρισε την τεχνολογία «κλειδί» για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και την εκτέλεση του μετασχηματισμού σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα θα χρειαστούν επενδύσεις 600 δις έως το 2020, τα 400 δις από τα οποία αφορούν τα δίκτυα διανομής.

Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, τόνισε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να ζητούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

 

GraemeMaxton, γενικός γραμματέας, TheClubofRome(Λέσχη της Ρώμης)

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα ζούμε πέρα από τις δυνατότητες του πλανήτη. Για την ακρίβεια, ζούμε σαν να έχουμε 1,5 πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economistο γενικός γραμματέας της Λέσχης της Ρώμης GraemeMaxton.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε γενεσιουργά αίτια της κλιματικής αλλαγής τα χαρακτηριστικά του οικονομικού συστήματος, «το γεγονός ότι χρειάζεται να έχουμε κάθε χρόνο ανάπτυξη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειάζονται «μη συμβατικές πολιτικές με δημοκρατικά χαρακτηριστικά», καθώς και ένα «πιο δίκαιο σύστημα».

 

WolfgangFengler, leadeconomist, Παγκόσμια Τράπεζα, Αυστρία

Έως το τέλος του 2017 περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν με πάνω από 10 ευρώ την ημέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economistγια τη βιωσιμότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας WolfgangFengler, ο οποίος έκανε λόγο για αναδυόμενες μεσαίες τάξεις.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Fengler, γεννά επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στην Ασία. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία αντίστοιχων δεικτών της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία «στην Κένυα 1,5 άνθρωπος το λεπτό δραπετεύει από τη φτώχεια».

 

 

Σπύρος Κουβέλης, πρώην υφυπουργός για εξωτερικές οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economistο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας για έναν μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου κατά τον οποίο η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπερνά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ρόλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο ίδιος εξέφρασε χαρακτηριστικά την εκτίμηση ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως επιχειρηματίας, θα κατανοήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες μέσω των διάφορων διαδρομών παραγωγής.

 

Ομιλίες-παρουσιάσεις:
 www.hazliseconomist.com  / www.sustainability-2016.economist.com

Gold sponsor: Hellas GOLD
Silver sponsor: Public Power Corporation
Telecommunications provider: WIND
Bronze sponsors: Polyeco Group, HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator),DEPA, Babylon Gardens
Logistics supplier: DHL
Contributors: Cenergy Holdings, Hellenic Petroleum, Fisikon
Communication sponsor: Kathimerini
Internet communication sponsor: CNN Greece
Airline carrier: Aegean
IT sponsor: Sieben
Supporting organization: Global Sustain
Supporter: ICRE8 (International Centre for Research on the Environment and the Economy)