Της Δέσποινας Συριοπούλου- από την  REAL NEWS

«Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου (το αργότερο μέχρι τις 16-17 Ιανουαρίου), διαφορετικά χρεοκοπία». Αυτή η αίσθηση ανώτερου αξιωματούχου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το  PSI, ο οποίος –κρατώντας την ανωνυμία του- χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα κρίσιμες» τις συνομιλίες των προσεχών ημερών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι ραγδαίες με την κατάσταση να εξακολουθεί να θεωρείται ιδιαίτερα αβέβαιη, τις ισορροπίες να κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, με τις ελπίδες –όσο περνάει ο χρόνος και δεν επιτυγχάνεται λύση- να λιγοστεύουν για μια τελική επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Με τις συνομιλίες τα τελευταία 24ωρα να έχουν ενταθεί,  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Τσάρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε συνεχή επαφή προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει η συμφωνία, βάση των αποφάσεων της 26-27ης Οκτωβρίου, ενώ στις συζητήσεις φαίνεται να έχουν μπει πλέον για τα καλά η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, πιέζοντας προς μια τελική συμφωνία, αλλά και απορροφώντας τους κραδασμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διαδικασία, μέσω ενός περίεργου παιχνιδιού εκ μέρους του ΔΝΤ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο επικεφαλής της ένωσης των τραπεζών να βρεθεί στις αρχές τις εβδομάδας στην Ευρώπη, προκειμένου να συναντηθεί και με τους έλληνες αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για τους συμμετέχοντες των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου αποτελεί το αποκλειστικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι συζητήσεις, κάτι που διευκρινίστηκε και στην ολιγόλογη τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε το IIF την περασμένη Τρίτη, δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στις διαρροές και στις εκτιμήσεις που θέλουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους να είναι πάνω από το 50%.

Μια θέση που εδώ και μέρες διαρρέεται από το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι ένα κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι πλέον αρκετό, ώστε να φέρει το ελληνικό χρέος σε επίπεδα βιωσιμότητας, ένα ποσοστό κατά την εκτίμηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ –που διαρρέουν προς διάφορες κατευθύνσεις- μπορεί είναι πολύ μεγαλύτερο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα δέχονταν οι πιστωτές.

Επισήμως, βέβαια, το ΔΝΤ αρνείται να σχολιάσει τέτοιου είδους διαρροές, τονίζοντας ότι η θέση του είναι μόνο ως παρατηρητή των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση στους πρωταγωνιστές των συνομιλιών ότι το ΔΝΤ βάζει προσχώματα, εμποδίζοντας τις διαπραγματεύσεις και παράλληλα πιέζοντας προς την κατεύθυνση της χρεοκοπίας της Ελλάδας, χωρίς να έχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Με αυτή την τακτική, χωρίς να είναι προσωποκεντρική, αλλά συνολικά ως οργανισμός, το ΔΝΤ δείχνει, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον, «αποδιοργανωμένο».

Αξιωματούχος που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστήριζε στην R ότι «όλες οι πλευρές γνωρίζουν ξεκάθαρα τι θέλουν. Ο κ. Παπαδήμος και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση, το ίδιο και οι πιστωτές, το ίδιο και η Κομισιόν, το ίδιο και η ΕΚΤ. Το ΔΝΤ όμως δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το τι θέλει, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να είναι –ενδεχομένως- και απομονωμένο».

Αυτό που πάντως τονίζεται προς πάσα κατεύθυνση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τους πιστωτές που συμμετέχουν εθελοντικά στην απομείωση του χρέους κατά 50%  είναι η σημασία που έχει για την Ελλάδα να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για το PSI, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως μια πιθανή αποτυχία των συνομιλιών θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι εκείνο που τονίζεται μετ’ επιτάσεως σε κύκλους οικονομικούς που επικεντρώνουν στις εξελίξεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με  την έλλειψη ενός αρραγούς εσωτερικού πολιτικού μετώπου, κάτι που αν υπήρχε θα διευκόλυνε κατά πολύ τα πράγματα έναντι των εξωτερικών πιέσεων, «ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στον γκρεμό»!